Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2018.
09:55
Vestionline, Sputnjik A

Mera koju razmatra Priština bila bi strašan udar na Srbe

Samo vanredni parlamentarni izbori na Kosovu mogu da zaustave ove iracionalne postupke sadašnje vlade Ramuša Hardinaja, kaže analitičar Stefan Filipović povodom najave Prištine da bi mogla da uvede i nove represivne mere protiv Beograda.

EPA/Kushtrim Ternava
 

Priština nema nameru da se zaustavi na uvođenju taksi od 100 odsto na srpske proizvode i to je jasno rekao i Ramuš Haradinaj, premijer takozvane države Kosovo. Iako se nije izjasnio kojim bi to represivnim merama pribegao kako bi od Beograda dobio priznanje Kosova, u kosovskim medijima se naveliko spekuliše koje bi to mete mogle biti. 

Pominje se, između ostalog, i mogućnost ukidanja dinara kao platežne valute na Kosovu, kao i postavljanje zastave Kosova na svim zgradama opštine, uključujući i one koje su srpske. Takođe, planira se i mera uspostavljanja reciprociteta prema vozilima iz Srbije koja ulaze na Kosovo, odnosno ona će imati obavezu da postave probne tablice kada ulaze na Kosovo, kao što je to slučaj sa kosovskim vozilima kad ulaze u Srbiju.

Još jedna mera se odnosi na brendiranu robu koja se proizvodi u Srbiji. Priština takođe, prema pisanju medija sa Kosova, planira da više ne priznaje srpska dokumenta.

Koja bi od svih nabrojanih varijanti bila najgora po Srbe?

Politikolog Stefan Filipović kaže da bi, čak i da se sve ove mere sprovedu, u suštini sve podjednako pogodile i Srbe, i Albance.

- Postavljanje kosovskih zastava na srpske opštine koje su u kosovskom sistemu svakako ne bi nešto pogodile Srbe - kaže Filipović.

Isti je slučaj, kaže on, i sa taksama na međunarodne proizvode koji se prave u Srbiji, što po rečima našeg sagovornika ne bi imalo uticaja na Srbe.

Filipović dodaje da bi i mere sa tablicama pogodile više Albance sa juga Srbije koji dolaze u Prištinu i na Kosovo sa ovim tablicama nego Srbe. 

- Što se tiče dinara, Komercijalna banka preko koje institucije države Srbije svojim radnicima isplaćuju plate zvanično je registrovana u sistemu Kosova. Inače, na jugu Srbi prime dinare i odmah kupe evre koje posle troše u albanskim radnjama kupujući njihovu robu…Dakle, sve ove mere isto pogađaju Albance i Kosovo u celini, kao što pogađaju i Srbe. Oni uništavaju sopstvenu mikroekonomiju - objašnjava Filipović.

Ukoliko bi, međutim, došlo do toga da primene meru po kojoj bi zabranili isplatu srpskih plata i penzija na Kosovu, zbog čega bi Srbi sa Kosova morali da idu u centralnu Srbiju da ih podignu, to bi onda, kaže Filipović, bila istinska humanitarna represija prema građanima srpske nacionalnosti.

Ono što Filipovića iskreno plaši jeste činjenica da sve ove mere nisu, kako kaže, racionalne.

- Uveren sam da bi sve ovo moglo da se predupredi ako bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu - zaključuje Filipović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online