Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.11.2018.
09:43
rts.rs, Vestionline A

"Dobre šanse da Kosovo ne uđe u Interpol"

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže za RTS da postoje dobre šanse da Kosovo ne uđe u Interpol i da bi prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju bio presedan.

youtube.com/ RTS Sajt - Zvanični kanal
Slobodan Zečević

U Dubaiju danas počinje zasedanje Generalne skupštine Interpola, gde je jedna od tačaka dnevnog reda i zahtev za prijem takozvanog nezavisnog Kosava u tu organizaciju. Slobodan Zečević navodi da je do sada Srbija dosta uradila, jer Kosovo ni ušlo ni u Unesko, ni u UN, pa ni u Interpol.

"Dolazak Trampa bi bio veliki plus"

Kada je reč o pismu kongresmena Teda Poa u kojem američkog predsednika Donalda Trampa poziva da poseti Srbiju, Zečević kaže da bi to mnogo značilo za Srbiju.

- Mislim da i Srbija lobira i traži i pokušava da ostvari što bolju poziciju u međunarodnim pozicijama i taj poziv Donaldu Trampu mnogo bi značio. Dugo nije bio američki predsednik, tako da bi to za nas predstavljalo jedan veliki plus u međunarodnim odnosima - smatra Zečević.

- Mislim da postoje dobre šanse da Kosovo ne uđe u Interpol - naglasio je Zečević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ukazao je da ima više razloga za to i kao prvi naveo da Kosovo nije primljeno ni u UN.

- Najčešće je prijem u UN kasnije posledica ulaska u ove druge međunarodne organizacije kao što su Interpol i Unesko - objasnio je Zečević.

Kao izuzetak je naveo Palestinu koja je primljena u UN ne kao država članica, nego kao posmatrač, ali je na osnovu toga kasnije imala argumente da bude primljena u Interpol i pored protivljenja SAD i Izraela.

- Drugi argument je sam način prijema u Interpol. Potrebna vam je dvotrećinska većina ali od izraženih glasova, onih koji glasaju tog dana. Znači, ako neke države koje su protiv kosovske nezavisnosti ne uđu u salu i ne glasaju to je za nas veliki minus - istakao je Zečević.

U tom smislu, smatra Zečević, bitno je lobiranje i razgovori da države koje ne priznaju Kosovo budu na sednici i da glasaju u skladu sa svojim stavom.

- Ako imate u vidu da je oko 192 članice UN, možda nešto malo više Interpola, znači 85 do 87 je protiv priznanja i to daleko od dvotrećinske većine - kaže Zečević.

Međutim, dodaje da postoje i politički argumenti jer jedan deo država koje su priznale nezavisnost Kosova ima stav da bi se poboljšala borba protiv terorizma, protiv trgovine narkoticima i ostalih oblika kriminala ako bi Kosovo bilo primljeno u Interpol.

- U stvari to nema nikakve veze sa suštinom, oni žele da da uguraju Kosovo u Interpol da bi dokazali da je normalna država kao i svaka druga. To je problem - naglasio je Zečević.

Podsetio je da je to je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

- Kosovo nije nezavisna država po toj Rezoluciji Ujedinjenih nacija, UN nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu i u tom smislu zaista bi bio presedan da oni uđu sad u Interpol - napomenuo je Zečević.

Pored toga, Zečević navodi da bi članstvo u Interpolu kosovski Albanci vrlo verovatno politički zloupotrebili u potpuno druge svrhe.

- Postoji pretpostavka s obzirom da kosovski Albanci mogu i ovako da se bore protiv organizovanog kriminala i da imate ozbiljnu vezu između organizovanog kriminala i te nekadašnje OVK i suštini oni bi mogli da zloupotrebljavaju i najverovatnije da bi njihovo članstvo u Interpolu služilo za zloupotrebe, za progon srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u operacijama na Kosovu, za progon Srba - tvrdi Zečević.

Podsetio je da su zloupotrebili i sporazum Cefta, jer ga menjaju kako žele i ne poštuju Briselski sporazum, i dodao da "oni nisu kredibilan partener generalno".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online