Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.11.2018.
10:46
Vestionline, Tanjug A

Odluka Elektromreže Srbije da ostane na Kosovu olakšanje za Srbe

Energetska nezavisnost i sigurnost, kako građana tako i privrede, od ogromnog je značaja za četiri opštine na severu Kosova i Metohije i vest da Elektromreža Srbije ostaje na KiM donela je olakšanje Srbima, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

EPA/Kushtrim Ternava
Foto: Ilustracija

Simić je za RTS nazvao ogromnom i značajnom pobedom koja je ostvarena u Evropskoj mreži operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO).

On je podsetio na situaciju iz 2009. godine kada su energetski zavisili od Prištine.

- To je situacija u kojoj smo umalo bili blizu humanitarne katastrofe kada je višednevnim isključenjem Priština pokušala da Srbe stavi u nemoguće uslove za život. Zato je ova vest sa radošću dočekana među građanima na severu Kosova i Metohije - rekao je Simić.

Simić je, povodom uvođenja carine od 10 odsto na prozivode iz Srbije i BiH, rekao da poruka koju smo čuli od predsednika Aleksandra Vučića posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel daje nadu da će se "ova sramna i jednostrana odluka ubrzo povući".

On je ukazao da ta odluka nanosi ogromnu štetu, kako Srbima na KiM, tako i svim građanima koji žive na ovim prostorima jer je jednom političkom odlukom cena osnovnih životnih namirnica skočila za 10 odsto.

- Zato očekujemo da će Nemačka kao značajna članica EU izvršiti dodatan pritisak na Prištinu kako bi ona povukla ovu odluku -  kazao je Simić.

Povodom zahteva Prištine za članstvo u Interpolu, Simić je napomenuo da kosovske institucije i sada imaju mogućnost saradnje sa Interpolom preko Unmika, tako da ovaj zahtev predstavlja "čistu simboliku".

O formiranju kosovske vojske, Simić ponavlja da Srpska ima jasan stav i da neće to podržati jer je protivno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i nije u interesu srpskog naroda.

- S druge strane time se izaziva zabrinutost među Srbima. Setimo se šta se desilo 26. marta kada je 200 pripadnika kosovske policije naoružanih dugim cevima maltretiralo građane i političke predstavnike Srba. S razlogom se postavlja pitanje šta će se desiti ako neko pošalje hiljadu ili dve vojnih formacija na sever KiM. Mislim da do toga ne sme da dođe i da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na Prištinu jer bi to značilo uvođenje u jednu spiralu eventualnih sukoba širokih razmera -  kazao je Simić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online