Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.08.2010.
05:15
Alo A

Forcan: Sukob s Miškovićem nije politički

Mnogi su skloni da poveruju da odlazak Milke Forcan iz „Delte“ obeležava i kraj ere tajkuna u Srbiji. „Ostavinska rasprava“ koju preko suda vodi sa bivšim šefom Miroslavom Miškovićem zatalasala je Srbiju.

Logično, s obzirom na to da on slovi za najmoćnijeg čoveka, a Forcanova se već dugo kotira kao najmoćnija žena u Srbiji. Ona za „Alo!“ tvrdi da razlaz i sukob sa vlasnikom „Delte“ nema političku pozadinu, već da je posledica isključivo nepoštovanja njihovih dogovora.


Vaš razlaz dogodio se neposredno nakon oštre prozivke „nepristojno“ bogatih tajkuna predsednika Tadića i tužbe zbog nezakonitog preuzimanja Luke Beograd. Da li su ova dva događaja povezana?


- Moj odlazak iz „Delte“ posledica je isključivo neslaganja sa Miškovićem. Po pomenutim temama se, takođe, nismo slagali.

Jedna od tih spornih „tema“ bila je i to što ste u poslednje vreme „različito vrednovali neke ljude“, kako ste izjavili... Jesu li ta gospoda oko kojih ste se sporili iz poslovnog ili političkog sveta?


- I iz političkog i iz poslovnog. Nije tačno da se odnosi na nagrađivanje nekih ljudi i pitanje plaćanja poreza na poklone, kako su neki ovih dana pogrešno tumačili u medijima.


U javnosti se spekuliše da imate podršku državnog vrha u obračunu sa Miškovićem?


- U mentalitetu našeg naroda je da sve vidi kroz prizmu politike i da sve odgovore čeka od političara. Čak i Miškoviću više odgovara priča da je država krenula na njega, bolje zvuči! Naš sukob je eskalirao i postao javan onog trenutka kada je on ugrozio vlasnička prava druge strane i želeo da pogazi dogovore koje smo imali.
 

U prilog pomenutoj tezi pominje se i odluka suda da uvede prinudnu upravu u „Delta star“, čiji je on većinski vlasnik?


- Ali ne i jedini, tako da ne može neke odluke da donosi jednostrano, kao u nekim drugim delovima „Delte“. Kada su ugrožena prava drugog akcionara, zatražena je odluka suda. U tom periodu bilo je dosta primera grubog kršenja zakona i prema zaposlenima, na šta nismo ni podneli tužbe. A ta ista firma je podnela krivičnu prijavu protiv mene, čiji sam osnivač?!


Ovih dana se očekuje odluka suda na Kipru po zahtevu vašeg supruga, koji tvrdi da je vlasnik devet odsto akcija „Maksija“ i sa te pozicije traži da se do daljeg spreči prodaja ovog lanca. Šta očekujete?


- Tek se očekuje odluka suda o dužini trajanja privremene mere kojom je zabranjeno raspolaganje akcijama, odnosno blokirane su akcije „Maksija“. Ceo proces će trajati nešto duže. Verujemo da će kiparski sud raditi po zakonu.
Izjavili ste da Mišković pokušava da vas zastraši tužbama.

Iz vremena sloge: Milka Forcan i Miroslav Mišković

Da li je u poslednje vreme bilo još nekih poruka sa druge strane barikada?


- Izjavila sam tada i mislim i danas da podnošenje krivične prijave ima isključivi cilj da uplaši mene, moju sestru i saradnike, da predstavlja pretnju u smislu „sad ćeš da vidiš kome se suprotstavljaš“. A mi smo samo pokušali da zaštitimo „Jugohemiju“ od nasilnog ponašanja jednog akcionara, Miroslava Miškovića. Bilo je još dosta „neprimerenih“ poruka sa druge strane, koje su toliko prizemne i niske da ne želim, iznošenjem u javnost, da rušim ugled kompanije koji sam godinama gradila.


Na „Deltinoj“ konferenciji za štampu poručeno vam je da vratite imovinu „Jugohemije“ i da će vam „sve biti oprošteno“?


- Jedini cilj te konferencije bio je kompromitovanje mene i moje sestre. Smatram je sramnim činom iako ona zapravo najbolje govori o prvom čoveku kompanije. Bar 100 puta tokom naše saradnje mi je rekao da u slučaju razlaza, ako ikada do toga dođe, ne smemo nikad ništa ružno da izjavimo, a onda je pozvao sve medije i pokušao da me predstavi kao kriminalca. Da nije tužno, bilo bi smešno.

Hoćete li uzvratiti na isti način?


- Ja naš dogovor i dalje poštujem, pre svega zbog sopstvenog vaspitanja.


Mnogi su skloni da ocene da je vaš razlaz sa vlasnikom „Delte“ dokaz da vreme tajkuna u Srbiji prolazi?


- Sigurna sam u to. Način na koji su mediji pratili čitavu ovu situaciju oko „Jugohemije“ govori u prilog tome. Kompanija koja stotine hiljada evra daje za oglase i uticaj na medije ostala je bez podrške javnosti u ovom „mom slučaju“. Tačnije, javno mnjenje se ponašalo upravo suprotno uloženom novcu „Delte“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online