Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.08.2010.
12:00
T. Zečević - Vesti A

Objavili smo rat korupciji

Nekadašnji sekretar za zdravstvo grada Beograda, ugledni stručnjak za plućne bolesti i tuberkulozu KCS-a prof. dr Dragana Jovanović upozorava da se srpsko zdravstvo nalazi u tragičnom stanju i da je korupcija podivljala nakon zdravstvenih zakona usvojenih krajem 2005.

Smatra da caruje samovolja pojedinaca i da najveću krivicu za tragičnu situaciju snosi, pre svega, Ministarstvo zdravlja kao kreator zdravstvene politike, ali i Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Traži od predsednika države i premijera da intervenišu, a spas vidi u promenama koje će izvesti nove snage poput nedavno osnovanog Udruženja "Doktori protiv korupcije", čiji je ona koordinator.


Zašto ste formirali ovo udruženje?
 

- Zato što hoćemo da se borimo protiv korupcije u zdravstvu i ne smemo da dozvolimo opštu generalizaciju da smo svi mi lekari korumpirani, što je nedopustivo.
 

Vaša odluka je pionirski poduhvat?
 

- Jeste, ali znali smo da možemo da iznesemo taj teret i da ukažemo na koruptivne mehanizme i na onaj deo zdravstvenih vlasti koja utire put tome. Želimo da pokažemo građanima da mogu imati poverenje u zdravstveni sistem samo ako se direktno ukaže na odgovornost pojedinaca. Tako sprečavamo globalno nepoverenje u naše lekare i uopšte u zdravstveni sistem, a otkrivamo ko je i zašta odgovoran.
 

Smatrate da je stanje alarmantno?
 

- Stanje je porazno, a još više poražava činjenica da je sve to moglo da prolazi neometano. Frapantno zvuči da se radilo i radi kako su vlastodršci hteli.
 

Stručnjak za pulmologiju i onkologiju


Rođena je u Beogradu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Medicinski fakultet. Profesor je interne medicine, pulmologije i onkologije. Ima više od 300 objavljenih naučnih radova i poglavlja u knjigama, a glavni je urednik i autor i dve knjige.


Radi kao načelnik Kliničkog odeljenja za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. Od pre nekoliko meseci član je vrlo važne grupe Evropskog respiratornog udruženja koje radi na tome da se izjednači kvalitet rada sa obolelima sa karcinomom pluća u svim evropskim zemljama .


Ima kćerku koja je završila Muzičku akademiju i trenutno je na usavršavanju u inostranstvu.

Upozorili ste i predsednika države?
 

- Hteli smo da podsetimo predsednika na nekontrolisanu narastajuću korupciju, ali i na mehanizme kako se ona može suzbiti. Povod je bio skandal u Institutu za onkologiju Vojvodine. Reč je o nedopustivoj diskriminaciji zbog koje je 450 srpskih osiguranika bilo uskraćeno za blagovremenu zračnu terapiju, zbog čega je bolest napredovala, što je rezultiralo bržim smrtnim ishodom. A sve je to rađeno zbog sticanja protivpravne materijalne dobiti tako što su uz saglasnost Ministarstva zdravlja, suprotno zakonskim propisima koje je upravo ono kreiralo 2005, rentirani kapaciteti državne budžetske ustanove, a zbog stranih osiguranika.
 

Kako gledate na takav postupak Ministarstva zdravlja?
 

- Kao na drastičan primer zloupotrebe službenog položaja ili, još preciznije, kao na teško krivično delo protiv zdravlja ljudi. Stoga i zahtevamo da se ispita odgovornost svih aktera, a pre svega Ministarstva zdravlja zbog aktivnog učestvovanja - pomaganja u teškom krivičnom delu protiv zdravlja ljudi. Pošto tu tragičnu situaciju nisu prepoznale vlasti, pokušali smo da ukažemo na nju, zajedno sa Udruženjem korisnika zdravstvenih usluga, pišući onim ljudima koji jedini mogu da reše taj problem. Njima smo hteli da kažemo da je Ministarstvo zdravlja direktni saučesnik ove nesreće. Predsednik države mora da se zapita da li je država stajala iza projekta u kojem su domaći osiguranici morali da umiru ne bi li se ispoštovao međudržavni ugovor.
 

I dok ste bili sekretar beogradskog zdravstva upozoravali ste na kriminalne radnje?
 

- Zahvaljujući i podršci gradonačelnika, država je, ipak, priznala da je bilo nezakonitih radnji u beogradskom zdravstvu. Mnogi direktori su smenjeni, neki uhapšeni i optuženi za organizovani kriminal, a to su teška obeležja.
 

Gde odlazi novac?


- Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nema nacionalni zdravstveni račun. Jedino kod nas ne možete da vidite koliko para ima i gde idu te pare. Ne možete da vidite koliko para ulazi, a koliko izlazi. A da je tako potvrđuje i još jedan zabrinjavajući podatak. Recimo, Fond zdravstva tvrdi da Srbija izdvaja 6,4 odsto od bruto nacionalnog dohotka, Ministarstvo kaže 7,4, "Batut" 8, a Svetska banka je izašla sa podatkom da je reč o 10,6 odsto.

 

A svaki procenat je težak 320 miliona evra, pa se postavlja pitanje zašto se tolike neistine prave oko tih milijardu i po evra za koje se ne zna kuda idu iz RŽO tokom svake godine.

Zašto se krenulo baš od onkologije?
 

- Najveća smrtnost u Srbiji je od kardiovaskularnih i malignih bolesti. Godišnje umre jedan grad od 32.000 stanovnika! Na polju prevencije upravo najčešćih malignih bolesti do 2009. ništa se nije uradilo. Nemamo nikakav sistematski pristup niti plan razvoja i unapređenja onkološke službe. To su potvrdili i međunarodni eksperti koji su boravili u Srbiji.
 

Budite konkretniji?
 

- Koliko je situacija tragična, može se videti iz toga da ni u jednom domenu onkologije nije urađeno gotovo ništa. Niti imamo dovoljan broj obučenih lekara, patologa, radiologa i anesteziologa, niti tehničkih mogućnosti. U svim tim elementima smo najgori u Evropi. Ali smo po obolevanju od karcinoma grlića materice i dojki prvi na kontinentu. Dijagnostikujemo ih u oko 80 odsto slučajeva u krajnjem četvrtom metastaznom stadijumu, a u evropskim zemljama taj stepen iznosi 20 procenata. Obolevanje od karcinoma grlića materica u Srbiji je sedam puta veće nego u drugim zemljama.
 

Šta je sa nacionalnom strategijom?
 

- Nacionalna strategija za borbu protiv malignih oboljenja donesena je prošle godine i to tek nakon miliona dolara koji će se dobiti za preventivne programe iz Evrope. A da je njeno usvajanje bilo samo formalnost potvrđuje činjenica da Srbija nema čak ni poseban predmet onkologije kao specijalizacije na fakultetima. Tek na postdiplomskim studijama naši lekari se sreću sa onkologijom. Zbog toga nemamo ni dovoljne kadrovske resurse.
 

Ima li krivaca?
 

- Ovde je reč o pogrešnoj zdravstvenoj politici koju vodi ista grupacija ljudi, koja je donela ili nametnula i koruptivne i diskriminušuće zdravstvene zakone još 2005.
 

A šta je sa reformom zdravstva?
 

- I one su čista farsa. Reforma nije ni počela, pa i danas vladaju nakaradni ili pogrešni bazični zakoni koji nigde više u svetu ne postoje. Tek kad izmenimo Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o osiguranju može da počne reforma. A to zavisi od volje vlastodržaca iz Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva Srbije koji imaju uticaja na sve zdravstvene ustanove. Oni vode kadrovsku politiku, određuju organizaciju zdravstvenih usluga...
 

Optuženi ste da ste uznemiravali i ministra svojim stavovima?
 

- Uznemiravala sam ministra istinom, obaveštavajući ga o ekstremno naduvanim cenama od čak 400 odsto samo za takozvani bolnički medicinski nameštaj. Obaveštavala sam ga o katastrofalno vođenim tenderima. O drastičnim razlikama specifikacija iz tendera i traženih sredstava za nabavku te opreme, o čudnim rekonstrukcijama bolnica na koje se trošilo desetine miliona evra, a te rekonstrukcije i danas traju...
 

Na kraju, radi sopstvenog mira, podneli ste ostavku na mesto gradskog sekretara zdravstva?
 

- Tek nakon moje ostavke mira nije bilo. Po povratku u svoju matičnu kuću doživljavala sam još teže trenutke. Krenuo je "klub prijatelja" sa podmetanjima. Sa raznim i različitim falsifikatima pokušavao je da protiv mene povede proces. Da bi me okrivili, uništili su svu postojeću dokumentaciju apoteke naše klinike iz vremena mog direktorovanja. Odnosno, tokom 2009. deo uprave KSC-a namerno nije prijavljivao potrošnju nekih skupih lekova, pa su pokušali da na taj način pripišu meni da sam te lekove prodavala.
 

To je više od uznemiravanja?
 

- Sve nije naivno. Otuda prisustvo međunarodnih eksperata što me čini više zaštićenom. Korupacija u srpskom zdravstvu je odavno prepoznata u svim međunarodnim forumima. Te činjenice svesni su i vlastodršci.
 

Ima li leka za ovo stanje?
 

- Moraju se preduzeti hitne mere. Već je upućen alarm pripadnicima vlasti da su neophodne hitne promene koje ne mogu da izvode one iste ekipe koje su dovele naše zdravstvo do katastrofe.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online