Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.08.2010.
12:00
J. Jelovac - Vesti A

"Plavi voz" na smetlištu istorije

Titov "Plavi voz" za obične smrtnike dugo je bio misterija, nagađalo se da je opremljen zlatom, dijamantima, te da su postojala dva ista voza radi bezbednosti samog jugoslovenskog predsednika. Tako bi u jednom bio Josip Broz, dok bi drugi voz saobraćao prazan. Danas, nema više potrebe za nagađanjem, sve se može videti.

 

Ono što su ranije generacije čuvale "kao zenicu oka svoga", ove današnje bacaju na smetlište istorije. Na rakovičkom putu, u beogradskoj nedođiji, nalazi se garaža "Plavog voza". Da nismo dobili jasne instrukcije, pored nje bismo prošli a ne bismo je ni primetili. Neoznačeno, neugledno mesto, koje je kako kažu oni koji voz čuvaju, izgledalo još gore. A onda su rešili da uzmu stvar u svoje ruke, počupaju travuljinu sa šina i raskrče šiblje.

Čisto da može da narod da dođe...


Šef "Plavog voza" Željko Jovanović kaže da ovaj pokretni muzej može da pogleda ko god želi, ali da to najčešće rade stranci, naš narod nije nešto zainteresovan. A možda nije informisan da ovakva mogućnost uopšte postoji...

Bračni par Broz sa državnim vrhom

Da potpuno besplatno mogu da obiđu Titov salon, njegovu spavaću sobu, kao i Jovankinu, apartmane rađene za kraljicu Elizabetu i Šarla de Gola. Za njega je čak pravljen poseban krevet odgovarajuće dužine, ali ga on nikada nije iskoristio...
U vagonima nema ni zlata ni dijamanata, oni su veoma skromno opremljeni, ali otmeno i s ukusom.

Zakup za svadbe


"Plavi voz" se iznajmljuje, danas najčešće za svadbe. Šef "Plavog voza" Željko Jovanović kaže da ne pamti lepšu svadbu od jedne koja je održana u vozu.

 

Mladenci, kaže, nisu mogli bolje potrošiti novac i obradovati goste. Prosečna cena dnevnog zakupa iznosi oko 3.000 evra, u zavisnosti od odredišta na koje se putuje može biti jeftinije, ali i skuplje. Vagon salon i spavaća kola "Plavog voza" svake večeri u 23.10 kreću iz Beograda za Bar. U dubl kabini salona karta košta 30, a u spavaćim kolima 25 evra.

Maršal Tito je u "Plavom vozu" ugostio više od 60 državnika iz celog sveta i u njemu su se donele neke sudbinske odluke. Nekadašnji predsednik vozom je putovao na važne sastanke i pregovore, a često je u njemu vreme provodila i Jovanka Broz. U proseku, iz Topčidera je izlazio dva puta nedeljno. Tita je opsluživalo dvadesetak ljudi, a duž pruge dežurala je vojska. Osoblje na železnici kuda je Broz prolazio imalo je uniforme i bele rukavice. Građani su dočekivali "Plavi voz" i bacali cveće po trasama.

Pokretni muzej: Plavi voz

- Unutrašnjost voza je opremljena svim što je neophodno za luksuzno i komforno putovanje, pa s pravom nosi epitet "salonski". Glavni deo voza čini predsednikov apartmanski salon, svečani konferencijski salon, vagon-restoran, centralna kuhinja, apartmanski salon za goste, kola za spavanje i energetska kola. Enterijer je urađen uglavnom u drvetu, mahom od kruške - kaže Jovanović.


Iako je izrađen davne 1959. ceo voz je još tada klimatizovan, klima uređaj je američki. U De Golovom salonu zidovi su tamnozelene boje, presvučeni neobičnim tapetama - presovanom morskom travom.


Titov salon se sastoji od radne sobe, salona za razgovore, kao i svečanog salona sa 28 mesta. Kvake, lampe i servisi nisu zlatni, nameštaj je u intarziji, ali vrlo svedenog dizajna, a kupatila su kompletno opremljena.


Najviše je bio u upotrebi šezdesetih godina, kada je Titu bilo zabranjeno da putuje avionom. Davne 1978, kada je Broz krenuo avionom na Kosovo, voz je išao bez njega sa spuštenim roletnama, a na Kosovu su ga gađali paradajzom. Te godine nakon što je sleteo u Prištinu, Tito je prvi put koristio blindirani automobil.

Kada je preminuo, sanduk sa telom Josipa Broza ovim vozom prošao je kroz celu njegovu Jugoslaviju, kovčeg je bio položen na veliki konferencijski sto. Napolju, ožalošćeni Jugosloveni stajali su mirno pored pruge, odajući mu poslednju počast.
 

Maršalke trunu


Ispred garaže "Plavog voza" zarđale, oronule i zapuštene stoje "maršalke", tri parne lokomotive koje su vukle Titov voz. To su jedne tri lokomotive ovog tipa u svetu. Da bi se dovele u vozno stanje, potrebno je po milion evra za svaku.


- Ovo je pravo bogatstvo, ali Železnica nema novca da ih sredi, pa trunu. A Nemci su nudili da im damo dve, a oni ovu treću da nam srede. Ni to nam nije odgovaralo - setno kaže Željko Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online