Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.10.2018.
08:54
Vestionline, Sputnjik A

Potez Prištine koji će dijalog s Beogradom zacementirati

Ukoliko vlast u Prištini usvoji dogovorenu rezoluciju, zabetoniraće albansku poziciju i praktično staviti tačku na Briselski dijalog, piše Sputnjik.

pixabay.com
 

Podsetimo, predstavnici kosovskih vladajućih stranaka postigli su dogovor o predlogu rezolucije, koji će dostaviti skupštini na usvajanje, a tiče se finalne faze dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i toga da je u centar stavljena Republika Kosovo koja pregovara s Republikom Srbijom.

U Toj rezoluciji se navodi i da "potpisivanje međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma Republike Kosovo i Republike Srbije treba da omogući punu normalizaciju odnosa dve susedne zemlje poštujući suverenitet i teritorijalni integritet". 

- Suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo su nedodirljivi i ne mogu se dovesti u pitanje i štitiće se svim sredstvima koja su utvrđena Ustavom i zakonima. Kosovo ne prihvata treći stepen vlasti, koji može dovesti pod sumnju unutrašnju ustavnu i institucionalnu funkcionalnost Kosova - navodi se u Tački 2 predloga rezolucije. 


Ističe se, takođe, da će međunarodno pravno obavezujući sporazum omogućiti Kosovu članstvo u organizaciji Ujedinjenih nacija i svim drugim međunarodnim organizacijama u koje do sada nije učlanjeno i suštinski ubrzati članstvo u EU i NATO. 

- Ta rezolucija je po onoj narodnoj: 'Što je babi milo, to joj se i snilo' i predstavlja stav ekstremnog dela albanske političke scene koji je korak unazad u odnosu na ono što je do sada bilo u razgovorima Beograda i Prištine. I pokušava da zabetonira albansku poziciju - kaže za Sputnjik predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun. 

On smatra da bi usvajanje i primena te rezolucije značilo da više nema nikakvog prostora za dogovor sa Beogradom. Zbog toga je, kako kaže, ona u startu besperspektivna, destabilišuća. 

- Zapravo, ona je velikoalbanska i tu nema o čemu da se razgovara sa njima. Dakle, pozicija da Srbija prizna ovakvu samoproglašenu državu je jednostavno neostvariva i Srbija to ni po koju cenu neće uraditi - naglasio je sagovornik Sputnjika. 

Posebno je zanimljivo da je nova rezolucija plasirana kada se sticao utisak da su pozicije obe strane postale fleksibilnije, a iz međunarodne zajednice, a posebno SAD, stizali signali i to sa zvaničnih pozicija, da će za njih biti prihvatljiv svaki dogovor Beograda i Prištine, pa i o razgraničenju. 

Na pitanje zašto ovakva rezolucija u ovom trenutku, predsednik skupštinskog odbora za KiM kaže da se radi o zauzimanju maksimalističkih pozicija u raspletu kosovskog čvora, koji se očekuje. Albanci pokušavaju da definišu svoj polazni stav koji je u značajnoj meri suprotstavljen onome što je kosovski predsednik Hašim Tači govorio o mogućnosti postizanja dogovora Beograda i Prištine o konačnom statusu KiM. 

- Dakle, to je igra i poruka koja je namenjena i Beogradu i međunarodnoj zajednici, ali i Albancima, da ništa manje od priznanja samoproglašene države i njenog članstva u UN, EU, NATO-u, Albanci ne očekuju. I s druge strane, potpuno su zatvorena vrata za definisanje i realizaciju bilo kakvog statusa srpskog naroda na KiM koji bi mu obezbedio siguran opstanak. Nema ni govora o tome da su oni spremni da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO) -  objašnjava Drecun.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.10.2018. 10:54
Дијалог по питању националних мањина треба водити са суседном државом којој мањина припада. Дијалог са Приштином је очигледно признање самосталности Косова. Кад ће "српским" политичарима доћи оданде у главу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online