Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.09.2018.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Nema pravde za mrtvog sina!

Porodica Milivojević iz Lučana skoro 14 meseci posle pogibije sina i brata Milomira Milivojevića (25) 14. jula 2017. u fabrici "Milan Blagojević" Namenska u Lučanima, još uvek bez uspeha, traži pravdu. Otac stradalog mladića Milovan Milivojević kaže za "Vesti" da neće stati i da će ići do Međunarodnog suda u Strazburu koji je već upoznat sa ovim slučajem.

N1/Printscreen
Milomir stradao u 25. godini

- Dete mi je na moje oči stradalo. Ja istinu znam i moram je dokazati. Sve se odigralo na sto metara od mene. Sin je izgoreo u majici, nije imao ni zaštitno odelo. Burići sa otpadnim barutom koje je istovarao sa kolegom bili su kartonski, bez dozvole za upotrebu, pretovareni - priča on.

Objašnjava da je njegov sin 21. žrtva u ovoj fabrici čiji je generalni direktor više decenija Radoš Milovanović koji je, kako nam ukazuje, davno trebalo da bude u penziji, pošto je ušao u 75. godinu života.

- Toliko je moćan da su kod svih stradanja veštaci označavali radnike kao krivce za nesreće. Međutim, mi smo uspeli da dođemo do poverljivih papira iz Ministarstva odbrane i do fotografija koje dokazuju da je reč o eksploziji, a ne o požaru kako su posle nesreće tvrdili i da nema krivice radnika - priča Milovan, uz čijeg je sina poginuo i 55-godišnji kolega.

Direktor mu je, kako nam otkriva, u zamenu za ćutanje o ovoj nesreći, nudio posao u fabrici za ženu i ćerku, a ćerki pride i stan. Sve je to odbio i nastavlja borbu. Predmet na sudu u Ivanjici, međutim, prema njegovim rečima, "nije mrdnuo sa mrtve tačke", ali ima svu dokumentaciju o nesreći i osam svedoka, pa neće odustati od gonjenja krivca. Pošto se lokalno pravosuđe ispostavilo kao prepreka istini, cilj im je da se predmet prebaci u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Milivojevići su bili kod ministra odbrane Aleksandra Vulina koji ih je bez reči saslušao i nije ih, kažu, ni udostojio odgovora, dok im je ministarka pravde Nela Kuburović rekla da se ne meša u rad pravosuđa. Nije stala ni Milomirova sestra Mirjana Milivojević. Tabak je presavila, pisala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i lideru SNS-a čiji je bila član. Kako kaže i mejlom i pismom, ali odgovor joj nikada nije stigao, kao ni odgovori iz Ministarstva policije i građevine.

U pismu predsedniku države je objasnila da je njen brat stradao u eksploziji u neuslovnom objektu koji je direktor Radoš Milovanović pustio u rad bez upotrebne dozvole.

- Naša borba za pravdom i istinom, borba za zatvaranje objekta, bez dozvole, bez tendera za gradnju, bez tehničkog prijema, bez pozitivnog mišljenja o protivpožarnoj zaštiti i bez PZI izdatog u Ministarstvu policije, svela se na ćutanje države - ispisala je šefu države.

U emotivnom pismu ga je zapitala da li je jedan Radoš Milovanović moćniji i jači od njega.

- Moj predsednik je zanemeo pred jednim starcem, lokalnim bahatnikom koji preko fabrike puni sopstvene džepove, rukovodi iz penzije i na isti način opstaje i odoleva svim promenama vlasti - ispisala je preklinjući Vučića da stane na put stradanjima u fabrici i smeni direktora.

Ministarki građevine Zorani Mihajlović ukazala je da objekat koji je direktor gradio nije čak dobio ni lokacijske uslove.

- Zaštitnik građana Zoran Pašalić nam je rekao da će pomoći, ali ni od toga još ništa - priča ova devojka za "Vesti".

Istina ga koštala posla

Neposredni očevidac nesreće Marko Mitrović je u više navrata saslušavan u policiji i tužilaštvu je prema rečima Mirjane Milivojević, prvobitno rekao da je u burićima koje je istovarao njen brata bilo previše baruta.
- Posle je menjao iskaz i priznao da je to pod pritiskom učinio, ali je na sudu rekao istinu i dobio otkaz u fabrici - priča ona.

Prijateljstvo palo na strahu

- Kada smo sa istinom o nesreći i dokazima izašli u medije ne samo da je bilo pritisaka na nas, već nam tada niko od prijatelja u kuću nije ulazio. Ljudi su se uplašili za svoj posao, ili posao nekog od najbližih , jer u Lučanima gotovo svaka kuća ima radnika u ovoj fabrici - kaže Milovan Milivojević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online