Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.08.2018.
09:41
sputniknews.com A

Šta sve mogu ruske "đavolje kočije" koje stižu u Srbiju (VIDEO)

Prema najavama vlasti, Srbija će nabaviti četiri helikoptera Mi-35 i tri helikoptera Mi-17. Mi-35 u Srbiji zovu "đavolje kočije", a u Rusiji "krokodil", piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

commons.wikimedia.org/Yevgeny Volkov
Ruski helikopter Mi-35M (Foto: Arhiva)

Na prošlonedeljnom forumu "Armija 2018" u Rusiji, jednoj od najvećih izložbi oružja i vojne tehnike na svetu, delegacija Srbije, predvođena pomoćnikom srpskog ministra odbrane za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem, najviše pažnje je posvetila borbenom helikopteru Mi-35.

Trenutno se radi ma tome da prve "tridesetpetice" u Beograd stignu za veliku Vojnu paradu, koja se održava u novembru povodom pobede u Prvom svetskom ratu. 

Prema rečima vojnog eksperta Svetozara Jokanovića, Mi-35 je zapravo izvozna oznaka najpoznatijeg ruskog borbenog helikoptera Mi-24V "krokodil", čija je serijska proizvodnja počela još daleke 1976. godine. 

- Nakon brojnih unapređivanja ostao je u proizvodnji do današnjeg dana i na svetskom tržištu je i dalje tražen. Predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera koja je podrazumevala oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu nego na svoje manevarske sposobnosti. Takav helikopter je uspešniji pri dejstvu iz naleta nego pri lebdenju ili malim brzinama - navodi Jokanović. 

On ističe da Mi-35 danas zapravo i nije najbolji borbeni helikopter koji se proizvodi u Ruskoj Federaciji. Kako kaže, novi Mi-28 i Ka-52 su savremenije koncepcije i pružaju viši nivo zaštite posadi, imaju značajno bolje manevarske karakteristike, moćnije senzore i naoružanje, ali su i njihova prodajna cena, kao i troškovi održavanja, značajno viši. 

- Pored toga što je ekonomičnije rešenje za zemlje poput Srbije, Mi-35 ima jednu osobinu koju njegovi konkurenti nemaju - pored vatrene podrške trupama na zemlji, ovaj helikopter može da služi za specijalni desant (u transportnoj kabini prevozi do osam vojnika sa ličnim naoružanjem), za transport naoružanja i opreme ili medicinsku evakuaciju ranjenika sa linije fronta - kaže on.

Jokanović ocenjuje da je nabavka novog helikoptera veliki napredak srpske vojske i našeg vazduhoplovstva koje je bilo u teškom stanju.

- U Vojsci Srbije, kao uostalom i Vojsci Jugoslavije ranije, oseća se velika praznina zbog odsustva pravog borbenog helikoptera, tako da do koje god varijante Mi-35 da predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije dođu na kraju pregovora. biće to veliki napredak u svakom smislu - zaključuje on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online