Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
16:13 >> 15:30h
sputniknews.com, Vestionline A

Dačić: Albanija je zaostala u vremenu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da aspiracije kosovskih Albanaca prema Preševskoj dolini samo pokazuju da su oni "zaostali u vremenu" i ne shvataju da se situacija u svetu promenila.

Tanjug
Ivica Dačić: To što Albanci misle, od toga nema ništa, to će biti "kad na vrbi rodi grodžđe"

Na pitanje kako će ići proces razgraničenja, imajući u vidu da Albanci žele da uzmu pod svoju kontrolu Preševsku dolinu, a u zamenu ne nameravaju da daju Srbiji sever naseljen Srbima, Dačić je posle susreta s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Sočiju rekao da je to samo dokaz da Albanci uopšte nisu spremni na bilo kakav kompromis.

- Oni u suštini hoće projekat velike Albanije. Njima je malo, hteli bi da dođu do Niša. Oni bi da uzmu i pola Crne Gore i pola Makedoniji i sever Grčke. Oni uopšte ne shvataju da se situacija u svetu promenila - rekao je Dačić.

Kao još jednu potvrdu za to, naveo je i činjenicu da su u Prištini ovih dana slavili Klintonov rođendan, dodavši da misli da je to jedino mesto na svetu gde se slavio, osim u Klintonovoj kući.

- To je dokaz da su oni zaostali u vremenu. Vreme se promenilo. To što oni misle, od toga nema ništa. U srpskom postoji izraz koji nije diplomatski: to će biti "kad na vrbi rodi grožđe" - poručio je Dačić.

On se još jednom zahvalio Rusiji, predsedniku Vladimiru Putinu i ministru Sergeju Lavrovu na bezrezervnoj podršci koji pružaju interesima Srbije

- Bez podrške Rusije mi ne bismo mogli da odbranimo naš teritorijalni integritet. Naravno da će i Srbija sa svoje strane pružati podršku Rusiji. Srbija se nije pridružila, niti će se ikada pridružiti bilo kakvim sankcijama protiv ruskog naroda - istakao je srpski ministar.

Dodao je da Srbija redovno informiše Rusiju o toku dijaloga sa Prištinom, pa je i on danas o tome obavestio ministra Lavrova. Albanska strana, prema njegovim rečima, ne ispunjava ništa od dogovora.

- Mi želimo da se napravi neki kompromis, da se dođe do dogovora, ali očigledno je da postoje dvostruki standardi, naročito na Zapadu, koji Prištini gledaju kroz prste kada je reč o njihovim obavezama - primetio je Dačić, naglasivši da će Srbija i u nastavku dijaloga biti u tesnoj vezi sa Rusijom, jer smatra da - bez podrške Rusije ne može doći do bilo kakvog rešenja - završio je Dačić.

Došlo je, konstatovao je ministar, i do promene i kod nekih zemlja na Zapadu, koje danas ipak dozvoljavaju da se priča o nekom kompromisnom rešenju, dok su ranije smatrale da je to pitanje rešeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online