Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.07.2018.
00:22
J. L. Petković - Vesti A

Veliki učili od malih

Rečima srpskog oskarovca Stojana Stiva Tešića da je krivac kojeg upoznaš uvek manje kriv od onoga kojeg nisi upoznao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se osvrnuo na odnose Srbije i SAD, tokom obraćanja u Arhivu Srbije na otvaranju izložbe "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države" povodom 100 godina od Srpskog dana u Vašingtonu.

M. Todorović
Kajl Skot

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je istakao da je ova izložba, ujedno i 100. godišnjica isticanja srpske zastave na Beloj kući "važno poglavlje u prijateljstvu".

- Možda posle tih 100 godina upoznajemo i prestanemo da budemo jedni drugima krivi za sve. Mi i vi volimo da neko bude kriv. Lakše je da ga kaznimo u vašem slučaju, a da ga mrzimo u našem. Od Linkolna, Ruzvelta, Kenedija učili smo važnu lekciju odgovornosti, izbegavanju izgovora. Danas ima ljudi u našoj zemlji koji ne žele da za sve nedaće krive Ameriku, niti očekuju ništa više od onoga što mogu SAD da daju. Očekujemo od SAD da dobro razume da Srbija ne može da da i pruži više od onoga što su njeni interesi - kazao je Vučić.

On je dodao da se nada i da veruje da će Amerika poštovati suverenitet, nezavisnost i slobodu srpskog naroda i države, kao što Srbija ceni slobodu, snagu i nezavisnost SAD. Podvlačeći da je ovo važan dan u istoriji Srbije i da veruje da su odnosi sa SAD višeslojni, višeznačni, kao i da Srbija mora da teži što boljim odnosima s tom velikom, najvećom silom.

Srbin konzul SAD

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić predao je predsedniku Vučiću poklon koji je nazvao kuriozitetom u diplomatskoj praksi.
- Ovo je kopija pisma i obaveštenja američkog generalnog konzula Judžina Skajlera u Bukureštu, iz 1868. godine, 13 godina pre nego su uspostavljeni diplomatski odnosi, u kome, u svom odsustvu, poverava poslove američkog konzulata srpskom zastupniku u Bukureštu Kosti Magazinoviću - istakao je Perišić.

Ukazavši da je prethodnih 30 godina u odnosima sa SAD bilo teško, Vučić je dodao da "zahvaljući trudu Arhiva Srbije vidimo značajnu dokumentaciju koja je obležila našu istoriju i ukazuje kako i sa koliko poštovanja i respekta smo se obraćali jedni drugima, kako je jedan mali narod uspevao da bude važan partner jednoj takvoj sili kao što su SAD".

Ambasador SAD Kajl Skot je podsetio da dve države imaju više od dugovečnog prijateljstva i da je 1918. prvi put strana zastava i to srpska, bila istaknuta na Beloj kući.

- Predsednik Vudro Vilson je tada želeo da oda počast zajedničkoj borbi za slobodu i nezavisnost. Ulogu u tome je imao i Mihajlo Pupin. On je doprineo takvom odnosu, ali nije bio jedini, niti je 1918. bila jedinstvena po tom pitanju. Srbi su obogatili Ameriku u svim oblastima - rekao je Skot.

Prema njegovim rečima, dokumenti iz perioda Prvog svetskog rata, ali i kasnijih vremena, otkrivaju ne samo poštovanje i divljenje Amerikanaca prema Srbima već i naklonost, i u tom smislu je pomenuo telegram predsednika Vilsona iz 1918. u kom pominje "duboko prijateljstvo".

- Amerikanci su prepoznali sopstvenu ljubav prema slobodi i nezavisnosti u borbi Srbije u Prvom svetskom ratu - rekao je Skot i dodao da SAD podržava napore Srbije da se očuvaju mir i stabilnost kao i reforme koje Srbija sprovodi.

Amerika da nas čuje

- Amerika može da nam pomogne tako što će hteti da nas čuje kao ravnopravnog sagovornika koji se ne prenemaže i ne moli, već argumentovano zastupa svoje interese. Više od toga i nemamo razloga da tražimo. Hoćemo danas prijateljstvo i partenerstvo u miru, da zajedno stvaramo Tesle i Pupine. Da nas to veliko more, sva carstva između nas, ne razdvajaju, već da budu spona koja nas približava. Da krivce ostavimo istoriji, jer oni za budućnost nisu potrebni. Pozdravljam svaki novi dan u odnosima Srbije i Amerike - rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online