Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.07.2018.
17:47
Danas A

Kako je Tomislav Nikolić obmanuo papu Franju

Papa Franja trebalo je da poseti Srbiju 21. i 22. maja 2016. godine, ali je poziv u poslednjem trenutku otkazan navodno zbog izbora, kako je glasilo zvanično obrazloženje, a ne zbog negativnog stava SPC, saznaje Danas.

EPA/Giorgo Onorati
Tomislav Nikolić i papa Franja

Papa je potvrdio dolazak po pozivu tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića i bio je spreman da dođe u Beograd, ali je taj dolazak u poslednjem momentu otkazan.

Diplomatski izvori Danasa kažu da je postupak Nikolića veliki međunarodni skandal i da poziv poglavaru Rimokatoličke crkve nije ni trebalo da bude upućen, s obzirom na opštepoznati stav SPC. Takođe, postavljaju pitanje zbog čega se ministar Dačić baš sada toliko zalaže za dolazak pape, kada se o tome godinama nije govorilo. Najčešće pominjan razlog je "udaranje kontre" SPC, zbog kritičkog stava Crkve o načinu rešavanja kosovskog pitanja.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče je pred kamerama pokazao dokument u kome se otpravnik poslova Vatikana u januaru 2016. godine obratio tadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću potvrđujući posetu pape. Dačić je, međutim, naveo da se Nikolić konsultovao sa Srpskom pravoslavnom crkvom, posle čega je poseta papi otkazana.

- To je veoma loše i štetno, jer se mi igramo sa našim nacionalnim interesima. Uvažavam sve razloge naše crkve, ali dolazak pape je u našem interesu - rekao je Dačić.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, s druge strane, tvrdi da je poseta pape otkazana zbog izbora, a ne zbog stava SPC.

- U obrazloženju u kojem je tadašnji predsednik Srbije Nikolić poslao Vatikanu otkazavši planiranu posetu pape Franje navedeno je da se ona otkazuje zbog majskih izbora, a ne zbog stava SPC. Papa je bio spreman da dođe u Srbiju. Sve je bilo isplanirano, ali diplomatski protokoli nalažu da se takve posete ne najavljuju unapred, iz razloga što papa može da bude sprečen u poslednjem trenutku i posetu otkaže. Međutim, opoziv je stigao sa srpske strane - kaže Hočevar.

Na pitanje zašto nakon izbora papa nije došao, naš sagovornik ističe da za to postoji protokol, koji bi podrazumevao novi poziv i zakazivanje datuma, do čega nije došlo.

Sociološkinja i bivša ambasadorka u Meksiku Vesna Pešić kaže za Danas da je Tomislav Nikolić sada marginalna ličnost, i da njegovim izjavama ne treba pridavati važnost.

- On je sigurno slagao papu, kao što je lagao i za 1.000 drugih stvari. Verujem da je priča o izborima bila samo izgovor, i da je prava prepreka za dolazak pape stav SPC. Interesantno je i to što se Dačić sada odjednom setio pape i njegovog dolaska. Pitanje je zašto je to njemu bitno i po čijem nalogu govori ono što je u suprotnosti sa stavom crkve - ističe Pešić.

Tomislav Nikolić je u julu 2014. razgovarao u Beogradu sa sekretarom Svete stolice za odnose sa drugim državama, Dominikom Mambertijem, kome se zahvalio na tome što Vatikan nije priznao "jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije". On je u pismu zahvalnosti pozvao papu da dođe u Srbiju.

Godinu dana kasnije, Nikolić je papu posetio u Vatikanu, i tom prilikom su razgovarali o svim otvorenim pitanjima između dve crkve, ali i o politici i migrantskoj krizi.

POVEZANE VESTI

Subota 07.07.2018. 21:31
Tomislav Nikolić obmanuo papu.Pa šta.Tomislav Nikolić je Srbin iz Šumadije i on zna šta znači dolazak pape u neku zemlju.Ovde neko to ili ne zna ili namerno previdja.Papi je mesto u katoličkim zemljama.Koliko ja znam Srbija je još uvek pravoslavna zemlja i trebalo bi tako da i ostane.Ako Srbija želi da se odreknew pravoslavlja onda:molim lepo neka papa dodje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online