Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.06.2018.
17:50
Vestionline A

"U toku je nova faza odvraćanja Srbije od EU"

"U toku je nova faza odrvraćanja Srbije od EU", smatra Milan Jovanović, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju, komentarišući i na taj način reakciju Srbije na sporazum Makedonije i Grčke, za koju kaže da je bila prilično disonantna u odnosu na reakcije koje su povodom tog sporazuma stizale iz drugih država.

EPA/Stephanie Lecocq
 

Jovanović pojašnjava da tu pre svega misli na izjavu ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića.  

- On je doslovce rekao kako Srbija nije čestitala Makedoniji na dogovoru o rešenju spora sa Grčkom oko imena, "jer nema šta da se čestita" - podseća Jovanović i primećuje da takva izjava možda koristi Dačićevom ličnom političkom pozicioniranju, ali za Srbiju bi mogla da bude štetna.

Za Jovanovića nema dileme da su prve vesti o sporazumu Grčke i Makedonije u Srbiji dočekane "gromoglasnom tišinom". 

- Dan nakon što je u utorak objavljena vest, ni jedan od beogradskih štampanih dnevnika nije smatrao da je to vest za naslovnu stranu. Neki je u svojim izdanjima uopšte nisu ni imali. Osim Politike koja je to sasvim stidljivo, ipak objavila na naslovnici - navodi on. 

Podseća pri tome da do danas nije poznato šta u tom sporazumu tačno piše, šta on znači za Makedoniju, kaže da se pominje kako se Makedoncima osporava identitet, što, tvrdi, nije tačno. 
Mediji u Srbiji su, dodaje, pripremali javnost da će Cipras u parlamentu pasti, a da sporazum u Sobranju neće proći, a kad se dogodilo suprotno, to je, zaključuje, minimalizovano.

Jovanović primećuje da su u Briselu i Vašingtonu sasvim jasna očekivanja da Beograd i Priština nađu rešenje za kosovsko pitanje i bez razvezivanja grčko-makedonskog čvora, i podseća da predsednik Vučić ta očekivanja nekad i javno naziva pritiskom.

- U doslovnom značenju predsednik Vučić i premijerka Brnabić su u pravu kada kažu da slučaj Makedonije i Kosova nije isti. Vučić je pre godinu dana pozvao na unutrašnji dijalog koji bi Srbiju mogao voditi rešavanju situacije sa Kosovom, ali se sad ispostavlja da su više ojačali unutrašnji otpori u unutrašnjem dijalogu - kaže Jovanović. 

On ističe da se u Srbiji već duže vremena u javnosti ubija svaki pozitivni EU-narativ, dok istovremeno Rusija ima dosta unutrašnjih saveznika spremnih da produbljuju ''balkansku pukotinu'' i da se bar održavaju status quo i zamrznuti konflikti, koji sprečavaju konsilidaciju EU na jugoistoku Evrope. 

- U toku je nova faza odvraćanja Srbije ne od NATO već i od Evropske unije. Ne biraju se načini i ne žale pare da se to postigne. Vlasti na takve pojave žmure. To je realna opasnost za Srbiju -upozorava Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online