Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
00:53
B. Đokić - Vesti A

Krv teče asfaltom

Niz ubistava u proteklih mesec dana na beogradskom asfaltu: u 12 vatrenih obračuna sedam ljudi je ubijeno, a šest ranjeno, pa se stručnjaci pitaju da li je bara postala premala za krokodile kriminala. Na sve to treba dodati i rat među navijačkim frakcijama, koji postaje sve brutalniji.

youtube.com
Foto: Ilustracija

- Cela regionalna bara je premala za tu vrstu posla. U toj bari i u regionalnoj bari su sve mogućnosti ili sve ono što se može podrvgnuti organizovanom kriminalu već podvrgnuto, a inače je prenaseljena što se tiče aktera organizovanog kriminala - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Poslednjih godina krvavi obračuni crnogorskih kriminalaca zapljusnuli su Srbiju i Beograd kao nikada do sada. Iako je glavni grad Srbije oduvek bio omiljeno mesto za obavljanje posla, ali i obračune crnogorskih kriminalaca, poslednje decenije, a pogotov poslednje dve-tri godine, ovaj talas je nezabeležen u istoriji.

Spasić: Uskoro novo ubistvo

- Vrlo brzo će se dogoditi novo ubistvo u Beogradu i da će to biti odgovor klana Luke Bojovića na ovo ubistvo jer im je, prema pisanju štampe, ovo ubistvo teško palo - dodaje Boža Spasić.

Na sve to treba dodati rat među navijačkim frakcijama, ali i sukob još druga dva crnogorska klana, kavačkog i škaljarskog. U tom sukobu je u prva četiri meseca ove godine ubijeno troje ljudi.

Nisu samo Beograd i Srbija mesto obračuna Crnogoraca, koji je za poslednjih nekoliko godina odneo desetine života. I glavni grad Crne Gore Podgorica je svakodnevno u strahu od plaćenih ubica, koji seju smrt ulicama ovog grada. Od početka godine, pet osoba je ubijeno u profesionalnim likvidacijama, koje se povezuju s ratovima crnogorskih klanova.

- Sa sigurnošću možemo da kažemo da imamo rat na ulicama Beograda. Strah me da se taj rat ne proširi i na ulice drugih gradova u Srbiji. U ovom trenutku možemo da kažemo da imamo rat kriminalnog podzemlja koji na svu sreću ne izaziva kolateralnu štetu - kaže bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božidar Spasić.

Beograd mesto za skrivanje

Zbog čega je Beograd postalo mesto skrivanja, ali i likvidacija crnogorskih kriminalaca, za "Vesti" govori kriminolog Zlatko Nikolić. On navodi da je glavni grad Srbije za crnogorske kriminalce - bežanija.

- Beograd je za crnogorske kriminalce mesto za skrivanje. Veći je po broju stanovnika skoro tri puta od cele njihove države. Ako mogu negde da se sakriju, a da to ne upada u oči, onda je to Beograd. Ovde su već ranije prali prljavi novac od kriminala kupujući nekretnine u Beogradu, čitave spratove i zgrade su pokupovali. Imaju kod koga da se kriju i uošte ne iznenađuje što ih je toliko u Beogradu. Najviše ih je na Vračaru i Novom Beogradu, gde se likvidacije obično i odigravaju - objašnjava Nikolić.

Ubistva među Crnogorcima imaju posebnu težinu jer je tada poznato šta sledi.

- Nije isključeno i verovatno je prisutno ono što je tradicija u Crnoj Gori, revanš za ubistvo ili možda krvna osveta, za koju smo mislili da je davno iščezla za ovih prostora - navodi Radovanović.

Između porodice Luke Bojovića, novog vođe zemunskog klana, koji je u zatvoru u Španiji i porodice Šaranović, te između škaljarskog klana iz Kotora, koji je povezan sa Bojovićem i suparničkim grupom iz istog grada - kavačkim klanom.

Sukob crnogorskog kavačkog i škaljarskog klana odneo je više od 10 života, a smatra se da je počeo 2009. godine, kad je nestao Slobodan Radonjić, čija sudbina ni dan-danas nije poznata.

- Mladić je poslednji put viđen kako ulazi u automobil Luke Đurovića, koji je važio za desnu ruku Luke Bojovića u Crnoj Gori. Slobodanov otac Danilo, kao i kum Branislav Šaranović otpočeli su privatnu istragu o njegovom nestanku, a trag ih je doveo do Luke Bojovića. Ubeđeni da Bojović stoji iza tog nestanka, upustili su se u rat do istrebljenja - kažu izvori iz srpske policije.
 

Ministrova prazna obećanja

Nakon još jedne likvidacije, ubistva Aleksandra Stankovića (30), zvanog Sale Mutavi, u Beogradu 2016. godine, ministar policije Nebojša Stefanović najavio je rat protiv zakrvljenih crnogorskih klanova.

- Objavljujemo rat mafiji, ovo će biti teška borba u koju policija i bezbednosne službe ulaze. Želim da poručim jednu stvar krimimalnicma i banditima koji dolaze u Beograd i Srbiju i misle da na našim ulicama mogu da se obračunvaju, da ovo nije njihova prćija. Nećemo dozvoliti da našu zemlju koristi kao poligon za svoje obračunavanje - izjavio je ministar Stefanović.

Međutim, od tog "rata protiv mafije" viđeno je malo rezultata, a crnogorski kriminalci nastavili su razračunavanje po gradovima Srbije možda još jačim intenzitetom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online