Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.05.2018.
00:55
B. Miličić - Vesti A

Prizrenka očarala Nemce

Nedavno je u Minhenu boravila tročlana ekipa Javnog servisa Radio-televizije Kosovo u čijem sastavu je i Redakcija na srpskom jeziku K2. Novinar Aleksandra Jovanović, snimatelj i montažer Nenad Filipović i savetnik direktora u javnom servisu Žarko Joksimović proveli su nekoliko dana u glavnom gradu Bavarske gde su snimali materijal za serijal "Moj život, moja priča" koji govori o poznatim i uspešnim ljudima sa Kosova i Metohije koji žive u inostranstvu. U glavnoj ulozi ovaj put je pijanistkinja Jelena Stojković koja živi u Minhenu, a kao docent angažovana je u visokoškolskoj muzičkoj ustanovi u Augzburgu.

B. Miličić
Nenad Filipović, Aleksandra Jovanović i Žarko Joksimović

- Hteli smo da napravimo serijal o našim ljudima kojima možemo da se dičimo i ponosimo. Jelena na ovaj način prvi put gostuje u svom Kosovu i Metohiji. Našom dragom Prizrenkom se ponosi njen grad, ali i čitava Srba i Srbi diljem sveta, jer je dete koje je napravilo sjajnu karijeru - kaže Žarko Joksimović i dodaje da je Jelenin otac bio prvi školovani muzički pedagog na Kosovu, direktor čuvene Muzičke škole u Pizrenu.

Priča o Jeleni, koja je talentom i lepotom očarala Nemce, vezana je za Prizren.
- To nas sada motiviše da iz petnih žila činimo sve da tom Prizrenu vratimo sjaj, makar i na ovakav način - kaže Joksimović.

B. Miličić
Obnovila sa sestrama porodičnu kuću

Mala ekipa Redakcije na srpskom jeziku emitovala je i vrlo interesantnu dokumentarnu priču o Irini Karamarković, poreklom iz Prištine koja je u Gracu doktorirala i sada gradi uspešnu karijeru u nekoliko poznatih bendova i gostuje širom Evrope. Zimus su napravili jedan dokumentarac o Džemilu Redžepiju koji živi i radi u Gracu kao operski pevač bariton.

- Pričamo priče o slavnim Prizrencima sve u nadi da će se oni jednom vratiti, a Jelena će sigurno često dolaziti u zavičaj jer je uspela da renovira kuću u Potkaljaji, koja je 2004. spaljena. To je uradila zajedno sa sestrama koje su u Australiji i Budvi, čuvajući tako zavet roditelja da ne prodaju svoje imanje. One su uspele da ožive i crkvicu po kojoj se zove cela ulica u Potkaljaji, najstarijem delu carskog grada. To je Ulica Svete Nedelje. Crkva posvećena ovoj svetiteljki je obnovljena, a sestre su se sa komšijama okupile i oživele ovaj hram - navodi Žarko Joksimović.
K2 program na srpskom jeziku i u junu će obeležiti petu godišnjicu. Ekipa Dokumentarnog programa, koja je boravila u Minhenu, jedan je od više timova ovog kanala. Aleksandra Jovanović radi u Dokumentarnom i Informativnom programu, ali i u Jutarnjem programu. Ona je i autor serijala Moj život, moja priča. S njom u ekipi je Nenad Filipović snimatelj i montažer. Treći član ekipe je Žarko Joksimović, koji je počeo novinarsku karijeru u RTV Priština u Dokumentarnoj redakciji.

Program na jeziku manjina

TV kanal K2 emituje program na srpskom jeziku 24 sata s tim što po zakonskoj obavezi imaju program i na jeziku manjina. To su bosanski, romski, turski, crnogorski. Iako Crnogorci na Kosovu nisu priznati kao nacionalna manjina, Joksimović ističe da oni već nekoliko godina jednom nedeljno emituju program i na crnogorskom jeziku.

- Javni RTV servis Kosova je jedan od najsiromašnijih javnih servisa i mi imamo samo 10 procenata. To je milion evra godišnje i to je mali budžet. Kada krenemo na teren činimo sve da uradimo još ponešto. Tako smo snimajući u Milanu priču o Džemilu Redžepiju pripremili i dva sata montiranog programa, jer smo i pored tri kišna dana uspeli da snimimo osam sati "sirovog" materijala. Sledeći naš projekat biće priča koleginice Aleksandre Jovanović o gospodinu Goranu Tici.

- Kasnije sam radio u Informativnoj redakciji, a u Miloševićevo vreme isteran sam kao neposlušan. U jednom mandatu osnivao sam ovaj kanal na srpskom jeziku i tri godine bio sam direktor tog kanala, sada sam nešto kao savetnik generalnog direktora u Javnom RTB servisu Kosova, ali mi đavo ne da mira pa sam više na terenu - kaže Joksimović.

Sedište Redakcije K2 TV kanala je u centru Prištine i u njemu je zaposleno oko stotinu radnika, a oko 90 odsto čine Srbi dok preostali deo čine pripadnici drugih etničkih zajednica. Joksimović kaže da uspešno funkcionišu.

Kolektiv sa 30 beba

- Jedini mladić u jednom selu odakle su svi otišli u Srbiju, a ostalo je samo nekoliko baba, naš je studijski snimatelj i on ima platu oko 600-700 evra. Da je predsednik opštine Kuršumlija, ne bi imao toliku platu. Zato nema teorije da bi on napustio Kosovo. U međuvremenu se oženio devojkom iz susednog sela, sada ih je već dvoje, a ako Bog da, uskoro će ih biti i više. I tu smo napravili jedan iskorak, jer u našem kolektivu zaposleni imaju 30 beba. Kada ljudi imaju finansijsku sigurnost onda planiraju porodicu, a ovde su solidne plate.

- Mogu da kažem da mi zaista nismo imali loše iskustvo i mislim da smo dobar primer svima onima koji imaju pomalo straha, jer to je naš prostor i treba ga polako osvajati. Mi smo to pokazali na najbolji način i stanovnici Prištine su se navikli na nas. Nema dana da naša ekipa ne razgovara sa Albancma na raznorazne teme, ali se najčešće bavimo problematikom Srba na prostorima Kosova i Metohije - tvrdi savetnik direktora Javnog servisa RTV Kosovo Žarko Joksimović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online