Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2018.
19:47
Radio Slobodna Evropa A

Zašto Rusije nema na Kosovu?

Rusija neprestano na različite načine pokušava da ostvari uticaj na Balkanu, uključujući i Kosovo, kažu kosovski zvaničnici, ali i dodaju da je mogućnost direktnog uticaja na Kosovu mala i da ona zavisi od Srbije, piše Radio Slobodna Evropa.

EPA/Petrit Prenaj
 

Na osnovu zvaničnih podataka Centralne banke Kosova, ruske investicije na Kosovu zanemarljive su u poređenju sa evropskim i ostalim državama i tokom 2016. iznosile su dva miliona evra. Na Kosovo je u 2017. uvezeno ruskih proizvoda vrednosti oko sedam miliona evra, a izvoz kosovskih proizvoda u Rusiju je u minimalnim vrednostima, pokazuju zvanični podaci.

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci za RSE kaže da su 15.000 tona različitih artikala koji uđu na Kosovo ruski proizvodi, koji dolaze direktno iz Rusije ili su poreklom iz te zemlje.

- Radi se o proizvodima kao što je lim, a što čini 20 posto od ukupnog uvoza, potom drvene ploče, kao i alkoholna pića kao što je Votka. Većina kompanija ima svoja skladišta u različitim delovima Evrope ili sveta i roba se ne kupuje uvek od proizvođača već od snabdevača koji se nalaze, na primer, u Evropi. Međutim, ta roba je poreklom iz Rusije - objasnio je Staviljeci.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Anton Beriša kaže da Rusija nije težila da svoj uticaj uspostavi u domenu ekonomije, već putem drugih metoda, kao što je humanitarna pomoć za Srbe na severu, a ističe i podršku koju Rusija pruža Srbiji.

- Glavna podrška Srbije u svim njenim politikama i pretenzijama da bude 'lider' regiona dolazi iz Rusije. Upravo je ta ruska podrška učinila Srbiju većim faktorom nego što zapravo jeste - tvrdi on.

Zvaničnici Ministarstva trgovine i industrije ranije su izjavili da na severu Kosova funkcionišu tri kompanije koje se bave prodajom naftnih derivata, ali, kako su dodali, oni nemaju informacija odakle se snabdevaju derivatima. Jedna od tih kompanija je i NIS (Naftna industrija Srbije), čiji je većinski udeo Srbija 2008. prodala ruskom Gazpromu, a koji je inače na listi zabranjenih kompanija na Kosovu zbog kosovskog embarga prema Rusiji.

U izveštaju Centra za bezbednosne studije o ruskom uplitanju u kosovske političke prilike od prošle godine stoji da je uloga Rusije na Kosovu najbolje uočljiva na severu zemlje.

Veze između političkih partija iz srpske zajednice i političke partije Ujedinjena Rusija neprestano se razvijaju, dok formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom može predstavljati nov teren za rusko podsticanje lokalnog nacionalizma na Kosovu.

Takođe, političkom podrškom verskim institucijama, Rusija teži da očuva i ojača emocije prema Rusiji među pripadnicima srpske zajednice na Kosovu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online