Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.03.2018.
01:13
Z. Marjanović - Vesti A

Zvuci duše i istorije

Da iver ne pada daleko od klade, govori i trubačka tradicija porodice Jevđić iz sela Rasna kod Požege u kojoj se zvuk trube neguje i doteruje do savršenstva već više od jednog veka.

Z. Marjanović
Više od tradicije: Dejan Jevđić

Počasno mesto u porodičnoj kući Jevđića zauzima truba pradede Joviše koja bi, da zna da priča, imala mnogo toga da kaže o herojskoj istoriji i golgoti srpskog naroda, mnogim jurišima i herojstvima, ali i o Jevđićima.

- Pradeda Joviša je rođen 1892. i pre početka Prvog svetskog rata je svirao trubu. Kako je nabavio ovaj instrument i kako je naučio da svira, to niko ne zna, ali kada su crkvena zvona i dobošari obnarodovali mobilizaciju i da je došlo vreme da se brani Srbija, pradeda je na jedno rame stavio torbak u kojem je bilo ono što se tada našlo u kući, o drugo rame svoju trubu i, kao i svi drugi, sa pesmom otišao u rat. U Veliki rat je otišao sa trubom, a iz rata se posle brojnih krvavih bitaka, juriša koji su započinjali zvukom njegove trube i posle brojnih patnji vratio sa trubom i medaljama. Samo je on znao koliko je puta svojim saborcima prenosio naredbe da je vreme za boj i koliko je puta tužnim zvukom trube na onaj svet ispratio svoje ratne drugove. Kada bi truba mogla da govori, ispričala bi velike priče iz Velikog rata - objašnjava Jovišin praunuk Dejan Jevđić, jedan od najcenjenijih srpskih trubača i kapelnik poznatog trubačkog orkestra.

Z. Marjanović
Truba pradede Joviše je svedok epohe

Po povratku Prvog svetskog rata u Srbiji se živelo veoma teško, a ratnici koji su na svojim plećima izneli teret slobode su zapostavljeni.

Joviši Jevđiću tada ništa drugo nije preostalo nego da ponovo lati trube, ali sada da svira za veselja i da tako zarađuje hleb za svoju porodicu.

Majstor trube Dejan Jevđić je nesumnjivo nasledio gen predaka i u mnogo čemu ih nadmašio u izražavanju svojih osećanja , kako u radosti tako i u vreme kada za nekim ili nečim tuguje.

Međutim, Dejan je nasledio i ljubav prema uniformi tako što je već deceniju i po profesionalni vojnik čime je, kao pradeda Joviša, spojio trubu i vojnu uniformu.

- Pradeda se svojim ratnim drugovima na onom svetu pridružio 1966. godine od kada smo, posle oca Aca, braća i ja preuzeli brigu o pradedinoj trubi sa kojom je prošao Kolubarsku i Cersku bitku, golgotu Albanije, Solunski front i sa kojom je, na kraju, označio slobodu za srpski narod. Njemu, dedi i ocu smo se odužili tako što smo nastavili tamo gde su oni zastali, ali se nadam da će i posle nas biti Jevđića kojima ćemo u nasleđe ostaviti trube i sklonost ka instumentu koji je i za radost i za tugu - naglašava Dejan Jevđić.

Z. Marjanović

Pobednik u Guči

- Muzičko umeće od pradede je nasledio moj deda Ljuba, a posle dede, trubački gen dede Joviše je proradio u mom ocu Acu, a sa njega se preneo i na mene i braću Slobodana i Branka. Orkestar smo bratski osnovali 2000. godine i od tada su se ređali brojni uspesi i prizanja. Svaku probu, i onda i sada, pradedi u čast, započinjali smo Topničkim kolom. On je, a i deda i otac su najviše voleli da sviraju to kolo koje je i nama donelo veliki uspeh i brojne pobede na takmičenjima, a najdraža pobeda nam je, naravno, osvajanje zlatne trube na Saboru trubača u Guči - kaže za "Vesti" Dejan Jevđić čije je ime zlatnim slovima upisano na ploči na Domu kulture u Guči gde se nalaze imena svih dosadašnjih majstora trube.



 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online