Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.01.2018.
10:38
Vestionline, N1 A

Turska postaje najvažniji posrednik u odnosima Srbije i BiH?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Istanbul gde sutra razgovara sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i bošnjačkim članom Predsedništva BIH Bakirom Izetbegovićem, što će biti treći Vučićev susret s šefom turske države za godinu i po dana. Da li Istanbul postaje najvažniji posrednik u odnosima Beograda i Sarajeva?

EPA/Koca Sulejmanovic
Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić

Kao glavna tema susreta u Istanbulu najavljeni su odnosi u regionu, pre svega između Beograda i Sarajeva koji u poslednje vreme baš i nisu na visokom nivou.

Vučić i Erdogan poslednji put su se sreli u oktobru prošle godine u srpskoj prestonici. Potom su zajedno otišli u posetu Novom Pazaru. A upravo je u tom gradu, po oceni Vladimira Ajzenhamera sa Fakulteta bezbednosti, poslata ključna poruka - da Sandžak mora da se osloni na Srbiju i da ostane most koji je povezuje sa Turskom.

- Stavljeno je jasno do znanja da Aleksandar Vučić jeste taj igrač koji povezuje Sandžak sa Istanbulom, odnosno sa Turskom, da se ne može ići mimo Srbije kao matične države, i u tom smislu Turska jeste poslala jedan veoma važan impuls saradnje, da je dakle zaista spremna da bude stabilizujući faktor u ovom regionu, i da konačno pomogne rešavanju nagomilanih problema koji su zaostali iz onog nesretnog perioda devedesetihističe Ajzenhamer.

Upravo tome bi, smatra on, trebalo da posluži i sutrašnji susret u Istanbulu, koji će, kaže, poslužiti i za razgovore o značajnim ekonomskim i infrastrukturalnim projektima, među kojima su i autoput Beograd-Sarajevo i Turski tok.

Politički analitičar iz Sarajeva Enver Kazaz smatra da Erdogan vrlo vešto koristi regionalne probleme, pre svega nestabilne odnose između bošnjačkih predstavnika vlasti i Vlade Srbije.

- U takvom odnosu prema BIH, Erdogan raspiruje emocionalizam i radikalne ideološke fantazme, gde on i Izetbegović funkcionišu kao zakon spojenih posuda, pri čemu i Bošnjaci i tursko društvo idu ka radikalnim odnosno autoritarnim oblicima vlasti. Vučić u takvoj konstelaciji odnosa uspeva iz Turske izvući maksimum investicija, razvijati Srbiju iznutra, pa je on u tom odnosu apsolutni dobitnik - ocenjuje Kazaz.

Svaki susret lidera u regionu može doneti samo dobro i otvoriti pozitivne procese, smatra Denis Zvizdić predsedavajući Veća ministara BIH, i dodaje da dijalog mora ostati ključni instrument saradnje unutar regiona Zapadnog Balkana.

- Od ovoga susreta koji ste spomenuli ja očekujem da će on u fokusu, osim dobre saradnje imati i određene projekte, odnosno moguća investiciona ulaganja, a bilo bi jako lepo, ili bila bi iznvanredna vest ako bi se konačno dogovorila ruta koja bi povezala Sarajevo i Beograd - smatra Zvizdić.

Najavljena poseta Turskoj, praktično će biti treći susret predsednika Srbije i Turske u poslednjih godinu i po dana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online