Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.10.2017.
00:08
Lj. Ivanović - Vesti A

Amerika kritikuje Srbiju: Ustanite sa ruske stolice!

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji hitno je prekjuče doputovao u Beograd i rekao da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet. On je istakao da to nije norma u međunarodnoj zajednici.

Tanjug
Opomena iz SAD: Brajan Hojt Ji sa Aleksandrom Vučićem

- Zašto Rusija to traži, zašto vrši pritisak na Srbiju da joj da nešto što nije norma u međunarodnoj zajednici - upitao je Hojt Ji novinare u pauzi 17. Srpskog ekonomskog foruma.

Prema njegovim rečima, cilj SAD je da Srbija bude prosperitetna, stabilna i bezbedna država, integrisana u EU.

- Zato verujemo da treba da se okrene partnerstvima, inicijativama koje će je približiti EU - rekao je Hojt Ji i dodao:

- Predlažem našim partnerima u Srbiji da pitaju Rusiju šta ona čini da joj pomogne na putu ka EU. Ne vidimo kako bi dodeljivanje diplomatskog imuniteta personalu u centru pomoglo Srbiji da ispuni cilj - članstvo u EU - zaključio je američki zvaničnik.

Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu. On je naveo da te zemlje ne mogu da balansiraju između dve strane, i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

- Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko - rekao je Ji, i to na srpskom jeziku!

Neviđen pritisak

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom izjava Hojta Jija, kazao je da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo.

- Ne znam kakva će biti pozicija i odgovor predsednika Aleksandra Vučića, ali sam siguran da će umeti da se izbori sa pritiscima kao što je uvek umeo i do sada - naglasio je Vulin, a u svoje ime, rekao je Vulin, "mogu da kažem da ovo nije izjava prijatelja i da ovo nije izjava čoveka koji poštuje Srbiju, koji poštuje našu politiku, koji poštuje naše pravo da odlučujemo".

- Srbija će svoje odluke donositi sama, bez obzira na to koliko bili veliki oni koji smatraju da mogu da odlučuju umesto nas - zaključio je Vulin.

Osvrnuo se glavni američki diplomata za Balkan i na ideju da penzionisani general Vladimir Lazarević, koji je u Hagu osuđen za ratne zločine u kosovskom ratu, bude predavač na Vojnoj akademiji.

- Da neko ko je osuđen za ratne zločine može da bude predavač na Vojnoj akademiji, nije dobar znak opredeljenosti Vlade da ratni zločini budu kažnjeni - rekao je u Beogradu Brajan Hojt Ji, koji smatra da odslužena kazna ne znači i otpust grehova.

Može da bude i gore

- Potrebno je shvatiti urgentnost trenutka u suočavanju sa problemima, da se situacija ne bi pogoršala. Važan je i taj koncept partnerstva - istakao je američki zvaničnik.

- Bilo da su odslužili kaznu ili ne, oni se smatraju odgovornim - rekao je Hojt Ji.
Iz razgovora sa liderima na Balkanu, jasno je da postoji opredeljenost da oni koji su počinili ratne zločine budu predati pravdi, kaže Hojt Ji.

- Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane - smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online