Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.10.2017.
11:11
Radio Slobodna Evropa A

Kosovski ministar u srpskoj uniformi?

Skupština Kosova nije podržala predlog opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) da se Nenad Rikalo razreši funkcije ministra za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, jer su ga njegove bivše komšije u Prištini optužile da je vršio nasilje tokom rata na Kosovu.

A. Čukić
Nenad Rikalo

Haradinaj odbio da smeni srpskog ministra

Protiv smene Rikala glasalo je 40 poslanika, za je bilo 27, a jedan poslanik bio je uzdržan. Glasanje je usledilo posle višečasovne rasprave u skupštini o javnim optužbama na račun ministra Rikala, iz Srpske liste.

Naime, nakon što je premijer Ramuš Haradinaj izabrao Rikala za ministra, pojedini građani naselja Dardanije u Prištini su kosovskim medijima izjavili da ga se sećaju uniformisanog i da je maltretirao svoje komšije.

Šef poslaničkog kluba DSK Avdulah Hoti zatražio je od Haradinaja odgovor na iznesene optužbe građana Prištine. On je zatražio i da se Rikalo odmah razreši dužnosti, a da nadležne institucije protiv njega sprovedu istragu.

Haradinaj je u odgovoru Hotiju podsetio da je odmah nakon ovih optužbi od relevantnih institucija Kosova zatražio informacije u vezi tvrdnji građana, ali da Državno tužilaštvo, Kosovska obaveštajna agencija i Policija Kosova nisu posedovali nikakve dokaze o tome.

Pored njih, o tome se izjasnio i Savez za zaštitu ljudskih prava, koji takođe nije imao informacije o optužbama na račun Nenada Rikala, naveo je Haradinaj.

Đeljalj Svećlja iz pokreta Samoopredeljenje je izjavio da je do sada 20 svedoka dalo svoje iskaze pred tužilaštvom.

- Svi svedoci su izjavili da je Nenad Rikalo tokom rata bio viđen u uniformi, sa crvenom beretkom, i da je bio naoružan - kazao je on.

Rikalo je bio i član Soroš fondacije, radio je na pomirenju...

Saša Milosavljević ispred Srpske liste je kazao da ovo ne sme da bude tema skupštinskih rasprava jer je to politička tema koja služi predizbornoj kampanji.

- Oni koji su je pokrenuli nemaju ideju o tome kako Kosovo da se ekonomski razvija, kako bi svi građani Kosova živeli bolje - izjavio je Milosavljević.

Rikalo je u međuvremenu u saopštenju naveo da su informacije o njemu netačne i zlonamerne sa ciljem da se diskredituje on, Srpska lista, nova Vlada i njegov budući rad kao ministra.

Dodao je da je od 2001. do 2003. radio u Ministarstvu za omladinu, sport i kulturu. Bio je i član borda Soroš fondacije, a od 2003. bio je aktivan u civilnom sektoru i tada je učestvovao, kako je dodao, zajedno sa Albinom Kurtijem u pravljenju KAN-a (KosovActioNetwork), odnosno strategije nenasilne borbe za bolji život i pomirenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online