Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
21:23
Tanjug A

Srbija zahvalna zbog Kosova: Podržavamo teritorijalni integritet Španije

Španija je jedan od najvećih prijatelja Srbije u EU i interes Srbije je da što više jača saradnju sa Španijom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Saragosi, gde će biti otvoren konzulat Srbije.

Tanjug
Susret sa predsednicom parlamenta Aragona: Violeta Borderias i Ivica Dačić

Dačić je Tanjugu rekao da je još jednom izrazio zvaničan stav da Srbija podržava teritorijalni integritet Španije i jedinstvo, te da se nada da će se svi problemi u toj državi rešavati dijalogom i mirnim putem, bez jednostranih poteza sa kojima je Srbija bila suočena u slučaju Kosova.

- Španija intenzivno i čvrsto podržava teritorijalni integritet Srbije, isto tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i jedinstvo Španije - kaže Dacić.

U želji da razvijamo dalje naše prijateljske odnose, kaže Dačić, Vlada Srbije je odlučila da otvori konzulat u aragonskoj autonomnoj regiji, u Saragosi, na čelu sa počasnim konzulom Huanom Karlosom Triljom Bigorijem.

Šef srpske diplomatije kaže da je Bigori bio na nekoliko važnih funkcija, a da je na poslednjoj bio zadužen za trgovinu u vladi Aragona. 

- Za nas je veoma bitno da unapredimo ekonomske odnose sa Španijom, a sa Aragonom posebno, imajući u vidu da je to jedna od najbogatijih oblasti u Španiji - rekao je Dačić.

On je naveo da je naša spoljnotrgovinska razmena sa Aragonom prošle godine bila svega 14 miliona evra u odnosu na, dodaje, BDP Aragona koji je "frapantno visok" za jednu takvu autonomnu regiju i iznosi oko 35 milijardi evra godišnje.

Ističući da je interes Srbije da razvija saradnju sa Španijom u svim oblastima, Dačić je najavio da će sutra biti otvoren konzulat, te da će to biti povod i za susret sa mnogim zvaničnicima.

- Već 27. oktobra očekujemo posetu delegacije aragonskih biznismena, biznismena iz Saragose, sa ciljem da se unapredi naša ekonomska saradnja - navodi Dačić. 

Prema njegovim rečima, u Saragosi se već sastao sa predsednicom parlamenta Aragona, sa predstavnikom Vlade Španije u autonomnoj regiji Aragon, a sutra će se sastati sa gradonačelnikom Saragose, kada će u Privrednoj komori biti otvoren konzulat. 

Huan Karlos Triljo Bigori rekao je da je veoma počastvovan zbog izbora na mesto počasnog konzula Srbije u Aragonu.

- Aragon je mala regija u Španiju sa 1,5 miliona stanovnika, ali ekonomski veoma aktivna - rekao je Karlos i naveo da se tu nalazi jedna od najvećih fabrika "Opela" u Evropi i mnoge kompanije u različitim oblastima industrije. 

- Naš glavni cilj će biti unapređenje ekonomskih veza između regije Aragon i Srbije - rekao je Bigori i naveo da će saradnja uključiti ne samo investicije, već i kulturne veze i organizovanje sportskih događaja. 

- Mislim da imamo dobru priliku da pokažemo svetu i Španiji da je Srbija zemlja u razvoju i da je vlada Srbije veoma ozbiljna u pristupanju evropskoj zajednici. Računamo na dobre prijatelje u Španiji koji će promovisati interese Srbije u EU - rekao je Bigori.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online