Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.07.2010.
15:41
Tanjug A

Rođendan Nikole Tesle-Svetski dan nauke?

Povodom 154. godišnjice rođenja Nikole Tesle (1856-1943), Muzej posvećen našem čuvenom naučniku izdao je šest novih CD izdanja na kojima su u srpskoj i engleskoj verziji objavljeni katalozi najznačajnih tematskih izložbi te ustanove realizovanih u protekle četiri godine.

Direktor Muzeja Vladimir Jelenković kazao je, na današnjoj konferenciji za novinare, da su zainteresovani u prilici da u digitalnoj formi razgledaju "Teslin čudesni svet elektriciteta", Diplome Nikole Tesle", "Knjige iz Tesline biblioteke", "Časopisi iz Tesline lične biblioteke", "Teslina fontana" i "Tesla u Beogradu 2. juna 1892. godine".

"Svi patenti i rešenja Tesle i danas funkcionišu, bez obzira na sve tehničke inovacije koje su unete u njegove izume, sve je i dalje bazirano na njegovom radu", rekao je Jelenković.

On je dodao da će na dan rođenja ovog naučnika, i u ponedeljak, 12. jula, Muzej biti otvoren od 10 do 18 časova, a posetioce će stručnjaci provesti kroz zdanje u kojem se nalazi najveća svetska zbirka dokumenata o Teslinom životu i radu, naveo je on.


Jelenković je kazao da je završeno adaptiranje dela suterena Muzeja, gde se nalazi novi rekonstruisani depo namenjen čuvanju lične Tesline zaostavštine i deo namenjen konzervatorskoj laboratoriji u kojoj će raditi tim stručnjaka na zaštiti arhivske građe koja je od neprocenjive vrednosti.

Direktor je kazao da je gradonačelnik grada Filadelfije Majkl Nuter proglasio 9. i 10. jul Danima Nikole Tesle i podsetio da su od 31. juna do 7. jula u Seulu (Južna Koreja), na Međunarodnoj arhivističkoj konferenciji, predstavljena naša dva kulturna dobra koja su uvršćena u UNESKO-ov registar "Pamćenje sveta", a to su lična arhiva Nikole Tesle i Miroslavlejvo jevađelje.


Tesla je rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu (Vojna granica, tadašnja Austrija, danas Hrvatska). Školovao se u Austriji i, kasnije, Austrougarskoj monarhiji.

Najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.


Po njemu je jedinica međunarodnog SI sistema dobila naziv — mera za magnetnu indukciju "tesla". Tesla je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslina zavojnica ili Teslin kalem.
Inicijativa da se Teslin rođendan proglasi za Dan nauke


Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je danas da je Ministarstvo za nauku, na čijem je čelu, pokrenulo inicijativu da se ubuduće dan rođenja svetski poznatog naučnika Nikole Tesle - 10. jul, obeležava kao Dan nauke.

Direktor Muzeja Nikole Tesle je podržao inicijativu da se za svetski dan nauke proglasi 10. jul, kada je rođen Tesla, jer se radi o naučniku koji je, kako se izrazio, "izmislio 21. vek".

U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, Đelić je novinarima povodom 154 godine od rođenja tog naučnika, rekao da se nada da će Vlada Srbije do septembra prihvatiti tu inicijativu i najavio da se razmatra mogućnost da Ujedinjenim nacijama bude predloženo da se dan Teslinog rođenja obeležava i kao svetski dan nauke.

Đelić je podsetio na značaj Nikole Tesle za svetsku nauku i rekao da je Srbija ponosna zbog toga što se neke zemlje, poput SAD i Hrvatske, bore za Teslino nasleđe i ističu da je on deo svog života proveo upravo u tim državama.


On je ponovio da država namerava ozbiljno da ulaže u srpsku nauku jer će, kako je rekao, 21. vek pripadati onim zemljama koje budu prepoznale značaj razvoja nauke.


Prema njegovim rečima, u naredne četiri godine u domaću nauku biće uloženo 800 miliona evra, što je novac koji će biti investiran u razvoj naučnih centara i institucija, opremanje istraživačkog doma u Petnici, za izgradnju stanova za naučnike i za povratak domaćih naučnika koji trenutno rade u inostranstvu.


Đelić je rekao da će, kada hrvatski predsednik Ivo Josipović bude uskoro došao u Beograd, biti reči i o očuvanju Tesline rodne kuće u toj zemlji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online