Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.07.2010.
12:02 >> 14:34h
J. Arsenović - Vesti A

Sandžak puca po poslovniku?

Bošnjaci koji žive u Srbiji izaći će na nove izbore za Nacionalni savet te manjinske zajednice, a do tada, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava doneće rešenje o obrazovanju privremenog organa upravljanja. Makedonskoj nacionalnoj manjini omogućiće se održavanje treće elektorske skupštine.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava odlučilo je da Bošnjaci koji žive u Srbiji imaju nove izbore za Nacionalni savet te manjinske zajednice. Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić objasnio je da će privremeni organ upravljanja obavljati sve tekuće poslove i nadležnosti Nacionalnog saveta koji su utvrđeni zakonom.
 

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava odlučilo je da donese rešenje o raspuštanju Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine i odluku o obrazovanju privremenog organa upravljanja", rekao je Antić za RTS.


Upitan u kom roku će biti održani novi izbori, Antić je rekao da rok nije preciziran zakonom i da će o njemu Ministarstvo odlučiti naknadno, posle široko obavljenih konsultacija.

Namerna ili slučajna greška: Svetozar Čiplić


Novoformirano Bošnjačko nacionalno veće (BNV) neće poštovati odluku Ministarstva za ljudska i manjinska prava o ponavljanju izbora za Nacioanlni savet, izjavio je predsednik tog veća Mevlud Dudić.
 

Slučaj sa nepriznavanjem konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka dovoljan je povod da ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić bude smenjen, smatra koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

 

- Ova Vlada vodi pogrešnu politiku u oblasti međunacionalnih odnosa, a glavni krivac je Demokratska stranka koja se u slučaju Bošnjaka otvoreno stavila na stranu Rasima Ljajića i tako sebe suprotstavila njegovim političkim protivnicima u Sandžaku. Uz nemaštinu i tešku ekonomsku krizu, sve to kod Bošnjaka pravi dodatno nezadovoljstvo vlastima u Beogradu koje ovih dana kulminira zbog nepriznavanja konstituisanja njihovog Nacionalnog saveta - objašnjava za "Vesti" Janjić.
 

Prema njegovim rečima, to će dovesti do toga da se nezadovoljni Bošnjaci okreću muftiji Muameru Zukorliću kao nekom "ko je nov i ko im deluje autentično".

Sporni Bošnjaci, zaboravni Makedonci

 

Do juče, kada je istekao rok, konstituisano je 17 nacionalnih saveta manjinskih zajednica u Srbiji. Osim bošnjačke, nije konstituisan ni Savet makedonske nacionalne manjine. Ministastvo je omogućilo Makedoncima održavanje treće elektorske skupštine, pošto zbog nedostatka kvoruma njihov Savet to u prethodna dva slučaja nije uspeo. Vlast je, takođe, raspisale nove izbore i za Bošnjake.


 

Zbog kršenja Zakona o nacionalnim savetima, Čiplićevu ostavku traži i Zukorlić koji je sa svojom listom Bošnjačke kulturne zajednice osvojio najviše glasova za Savet. Nevladine organizacije iz Sandžaka traže da se ispita krivična odgovornost pojedinaca u Ministarstvu zbog nezakonite promene poslovnika neposredno pred sednicu kojom se za konstituisanje zahteva dvotrećinska većina, a ne prosta kako je to bilo u slučaju nacionalnih saveta drugih manjina.
 

Prozvani ministar pak tvrdi da je sednica u sredu završena neuspešno jer nisu verifikovani svi mandati pošto se neki članovi nisu pojavili, a pojedini prisutni nisu hteli u tome da učestvuju.
 

- Događaji koji su, potom, usledili nisu ni po zakonu o Nacionalnim savetima. Ne može se NS konstituisati sam od sebe i, naprosto, ne mogu se preuzeti mandati na način na koji je to nakon završetka sednice učinjeno - tvrdi Čiplić, ne objašnjavajući zašto je došlo do naprasne izmene poslovnika.
 

Za Janjića, vlast providnom i pogrešnom igrom nastoji da Ljajiću i Ugljaninu, ministrima u Vladi Srbije, omogući da kontrolišu Savet Bošnjaka.
 

- To ne treba da nas čudi, ako se setimo da su i Ugljanin i Lajić izjavljivali da nije bitno koliko je koja lista dobila, već ko ukupno ima većinu - kaže Janjić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online