Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.09.2017.
09:24
blic.rs A

Predsednik Srbije u BiH posle 6 godina: Šta čeka Vučića u Sarajevu?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak putuje u prvu zvaničnu posetu BiH, a u Sarajevu će, prema očekivanjima stručnjaka, biti reči o pitanju granice, infrastrukturnim projektima, poput gradnje autoputa Beograd - Sarajevo i rekonstrukcije mostova, a nije isključeno da tema razgovora bude i odnos zvaničnog Beograda prema Miloradu Dodiku i vlastima u Republici Srpskoj.

Tanjug
Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović tokom jednog od ranijih susreta

Posle šestogodišnjeg posta, ovo će biti prva poseta predsednika Srbije Bosni i Hercegovini. Poslednji put sa te pozicije u Sarajevo je išao Boris Tadić, dok je njegov naslednik Tomislav Nikolić pet godina bezuspešno pokušavao da dobije pozivnicu bosanskih zvaničnika, piše "Blic".

Sagovornici ovog lista smatraju da najviši predstavnici Srbije i BiH neće baviti teškim temama iz ratnih devedesetih godina, kao i da će uglavnom biti reči o ekonomskim pitanjima, kao i problemu granice.

Aleksandar Popov, predsednik Centra za regionalizam, navodi da treba očekivati pozitivne poruke nakon sastanka srpske i delegacije BiH, ali da to ne znači da će poblemi koje imaju dve države biti rešeni. Naprotiv.

- Takvi sastanci prolaze uglavnom u srdačnim tonovima, ali, što bi rekao bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, nemaju esenciju. Ti susreti su protokolarni i medijski vidljivi, karakteristični za prvi ešalon političara, a posle nekog vremena opet se vraćamo na pitanja iz ratova, koje otvara drugi ešalon političara - smatra Popov.

Kako je već najavio član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, članovi delegacije beogradskih i sarajevskih političara trebalo bi da razgovaraju o pitanjima granice, ali to u slučaju ove dve države i nije toliko problematična tema, kao što je to sa Srbijom i Hrvatskom.

Razmena teritorije i odnos prema Dodiku

Kako navodi izvor lista iz Nemanjine 11, 97 odsto granice Srbije i BiH je utvrđeno, a preostala tri odsto odnose se na četiri mesta, među kojima je i teritorija kod Priboja i Rače. Popov smatra da je ovo pitanje lako rešivo.

- Očekujem da bude reči o malom delu teritorije u Republici Srpskoj, kroz koju prolazi pruga Beograd - Bar. Trebalo bi da se razgovara o razmeni tog dela državne zemlje, kako bi pruga prolazila samo kroz Srbiju i Crnu Goru. Tu ne bi trebalo da bude problema. Najneprijatniji biće razgovori o odnosu Beogradu prema rukovodstvu u Banjaluci, kao i rad na deklaraciji Srbije i Republike Srpske o opstanku srpske nacije, na koju u Sarajevu gledaju sa podozrenjem - dodaje Popov.

Od pozitivnih tema na stolu bi mogao da se nađe projekat gradnje autoputa Beograd - Sarajevo, za čije finansiranje je navodno zainteresovana Turska. U BiH su usvojili i predlog trase tog puta, ali za to još nema saglasnosti rukovodstva Republike Srpske.

- Očekujem da će biti reči i o rekonstrukciji mostova, a naročito onog koji spaja Zvornik i Mali Zvornik. Do sada je Beograd o infrastrukturnim projektima razgovarao sa liderima srpskog entiteta, ali te teme se tiču odnosa dve države - ističe Popov.

Zajednički nastup na stranim tržištima i podizanje morala

Vehid Šehić, kopredsednik Igmanske inicijative iz BiH, za "Blic" kaže da će se najviše pričati o projektima koji bi mogli da poboljšaju ekonomski status građana dve države.

- Osim infrastrukturnih projekata, biće reči i o zajedničkom nastupu naših firmi na tržištima drugih država, što može da poboljša standard naših građana. Ipak, smo mi mali narodi, ma šta o sebi mislili, statistička greška u Evropi - dodaje Šehić i dodaje da se neće razgovarati o teškim temama.

Teška pitanja bez "galame"

O poseti Aleksandra Vučića zvaničnom Sarajevu govorio je i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, koji je izjavio da od njegovog dolaska mnogo očekuje.

- Imam želju da prva tri suseda imaju posebno mesto u BiH. To smo uspeli sa Crnom Gorom višestruko, a na isti način to želimo da uradimo sa Srbijom i Hrvatskom. Sa Srbijom ima mnogo otvorenih pitanja, poput granice, saobraćajne i energetske instrastrukture - rekao je Čović i dodao da će se Vučić prvog dana sastati sa članovima Predsedništva, a za drugi dan planirani su sastanci sa predstavnicima Saveta ministara i parlamenta BiH.

On kaže da su čelni ljudi ovih institucija razgovarali o ovoj poseti i usaglašavali stavove sa kojima će BiH nastupiti u razgovorima sa Vučićem.

- Očekujem da saradnja bude takva da u svakom trenutku možemo komunicirati, kako bi se teška pitanja rešila na prihvatljiv način i bez galame - naglasio je Čović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online