Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.08.2017.
18:55
D. Dekić - Vesti A

U Kragujevcu oformljena nova partija: Slovaci u srcu Srbije

Kad zatreba, i Slovaci politički niknu usred Šumadije! Neverovatno je, ali istinito da je u Kragujevcu oformljena manjinska partija Jaka Srbija (Siln Srbsko).

A. Čukić
U Srbiji uskoro i stranka sa Kurilskih ostrva: Janko Veselinović

Prema podacima Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), po poslednjem popisu, u ovom gradu živi 16 Slovaka. Taj podatak nije zasmetalo Vladimiru Maksimoviću, članu lokalnog Gradskog veća za komunalne delatnosti, da registruje stranku 19. jula, mada se ne zna da li se ikada izjasnio kao Slovak. U gradu na Lepenici znaju da je do lokalnih izbora 2016. bio u SDS-u Borisa Tadića.

Partijska zemlja

Od 113 partija, više od polovine (njih 69) su manjinske i imaju dvostruke privilegije. Ne samo da im umesto 10.000 potpisa za registraciju treba svega 1.000, već im je umesto cenzusa od pet odsto za ulazak u parlament, propisan "prirodni prag". To znači da zavisno od izlaznosti birača, mogu da dobiju poslaničko mesto sa 12.000 do 15.000 glasova, dok strankama treba oko 200.000 da bi ušle u parlament.

Tu je, tumači za "Vesti" lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, koji je bio jedan od aktera predloga da manjine na nivou portparola učestvuju u parlamentu, reč o zloupotrebi manjnske zajednice.

- Sada vidimo da su radikali koji su godinama u različitim agregatnim stanjima, od četničkog pokreta do naprednjaka, stigli do stanja slovačke nacionalne manjine, a sve u pokušaju da zakamufliraju sve loše u zemlji što su napravili sopstvenom narodu - ocenio je Veselinović koji kaže da ga ne bi začudilo da se u Srbiji oformi i neka stranka sa Kurilskih ostrva.

Pre pet godina je stranka Nijedan od ponuđenih odgovora izazvala polemiku, kada je registrovana kao partija vlaške manjine, dobila poslanika.

Veselinović, tumači da je od pokušaja da se formiranjem manjinskih partija domogne bar jednog glasa u parlamentu, daleko vidljivije i opasnije bežanje vlasti od odgovornosti za stanje u zemlji.

U Kragujevcu je inače zbog "potpunog debakla" aktuelnog gradskog odbora SNS, na izborima za Savete mesnih zajednica, opozicija pozvala gradonačelnika Radomira Nikolića da raspiše izbore, pa neki od Kragujevčana, formiranje slovačke partije povezuju sa tim fijaskom.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online