Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.04.2017.
19:00
Vestionline, blic.rs A

Završen 4. "Protest protiv diktature": "After kod Soroša", borba se nastavlja (VIDEO)

Okupljanje uglavnom mladih građana nezadovoljnih pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima počelo je nešto posle 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Protesti su najavljeni u više gradova širom Srbije.

Vestionline
Četvrti dan protesta: Šetnja počela od Trga Nikole Pašića

Pre početka skupa, predstavnici Udruženja nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji sklonili su "srpski zid plača" koji je oštećen tokom prvog "Protesta protiv dikature", a manja grupa učesnika protesta zapalila je više primeraka tabloidnih listova. Ipak, sprečeno je dalje paljene novina, kako bi se izbegla loša slika o skupu.

Vestionline
 

Učesnici protesta nose transparente protiv vlasti i premijera Aleksandra Vučića.

Kraj protesta 

Četvrti dan "Protesta protiv diktature" završen je povratkom građana ispred Narodne skupštine. Demonstranti su prilikom dolaska uzvikivali  "After kod Soroša", "Sve je isto samo njega nema" i "Sutra u 18", čime su poručili da je novi susret zakazan za petak u 18 časova. 

Doček ispred Skupštine

Masa građana polako se približava Narodnoj skupštini. Demonstranti pozivaju sugrađane da izađu na ulice povicima "Izlazite napolje". Za to vreme, ispred Skupštine se okupila se grupa oko 50-ak momaka koji za sebe kažu da su patriote koji čuvaju "srpski zid plača" a u rukama drže zastavu sa likom Svetog Save.

Ko ne skače taj je Vučić

Kolona demonstranata preplavila je Slaviju, preko koje se uputila dalje kroz Kralja Milana ka Trgu. 

O(ne)svešćivanje ispred Vlade

Demonstranti su stigli ispred zgrade Vlade, a svoj pepoznatljiv performans o(ne)svešćivanja začinili su i jajima i toalet papirom koje su bacali ka zgradi Vlade. Repertoar skandiranja i pevanja parola pratili su ritam dobošara.

Zatvorena Ulica kneza Miloša

Na putu od zgrade RTS-a do Vlade Srbije, u blizini zgrade Predsedništva, okupljeni su otpevali, uz podršku bubnjeva, "Marš na Drinu". Demonstranti su nastavili do svoje već ustaljene stanice zgrade Vlade preko Kneza Miloša, gde se obustavlja saobraćaj. 

Padanje u nesvest

Povorka je zastala kod zgrade RTS-a, napravivši performans "padanja u nesvest", ali i minutom ćutanja je odata pošta žrtvama šestoaprilskog bombardovanja 1941. godine. Pištaljke, bubnjevi, vuvuzele i povici gotovo da su potpunosti utihnuli.

"Molimo da prestanete sa galamom dok se cela masa ne utiša. Dajte da zajedno ispoštujemo žrtve bar jedan minut, pa ćemo da nastavimo protest" pisalo je na letku koji se širio među protetsantima.

Podrška

Protest protiv diktature podržale su i Žene u crnom.

Podrška Nikole Đurička

Blještali su blicevi u Bulevaru kada je demonstrante sa trotoara pozdravljao gumac Nikola Đuričko. On se pojavio u Bulevaru kralja Aleksandra kod broja 86, gde je sa ljudima iz mase koji su započeli svoju šetnju od Skupštine Srbije pozirao za fotografisanje.

Prozivka

Demonstranti su išli i do ETF-a i Mašinca, gde su skandirali "Pi*ke prodane", pošto ih njihovi studentski klubovi nisu podržali

Zastoj

Povorka u Beogradu je stigla do Vukovog spomenika, odakle se uputila ka Mašinskom fakultetu. Prošla je Ulicom kraljice Marije uzvikujući "O(ne)svesti se" dok ih građani sa terasa okolnih zgrada snimaju telefonima i pozdravljaju lupanjem u šerpe. Došlo je gužve u Kraljice Marije, pa svi tramvaji stoje.

Na početku protesta došlo je do malog koškanja. Neko je pokušao da ispovocira mlade na čelu kolone, na sta su svi skandirali: "Ovo su nasi protesti, mi smo studenti".

 

Džo Bagerista na protestu

Stariji demonstranti su u gomili prepoznali i Ljubisava Đokića, mnogo poznatijeg kao Bageristu Džoa. On je na demonstracijama 5. oktobra svojim bagerom krenuo na zgradu RTS-a, iako su čak i meci leteli oko njega. Ovoga puta, na protest je došao noseći repliku bagera u rukama.

Pravila ponašanja

Studenti su naveli i pravila ponašanja, među kojima je i zabrana nošenja predmeta koji mogu da izazovu povrede, da ne gađaju ili psuju policiju, da ne nasedaju na provokacije, da ne diraju "zid plača" s fotografijama kosovskih žrtava, da pomognu ako nekome pozli, da vode računa o saobraćaju i da budu ljubazni prema novinarima.

Vestionline
Ni oblačno i hladno vreme nije spečilo mlade da izađu na ulice

Protesti su organizovani na Fejsbuku, na stranici "Protesti protiv diktature" na kojoj su istaknuti i zahtevi studenata koji su naveli da će protestovati do njihovog ispunjenja.

Do sada se na protestima niko nije zvanično obraćao, a od ponedeljka nije bilo incidenata.

Vestionline
 

Prema ranijim rutama, protestna kolona će se najverovatnije kretati sa Trga Nikole Pašića, preko Terazija do Trga Republike, zatim do Radio-televizije Srbije, odakle će krenuti ka Vladi Srbije, Predsedništvu i sedištu Republičke izborne komisije, a protest bi trebalo da bude završen ispred Doma Narodne skupštine.

Protest mladih počeo je i u Nišu:

Ali i u Novom Sadu:

Demonstracije su i danas glavna tema na Tviteru, pa mladi masovno šeruju fotografije i snimke protestne šetnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online