Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.03.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Milijarde u albanske ruke

Najava Prištine da će svu nepokretnu imovinu ogromne vrednosti registrovanu na nekadašnju SFRJ, Srbiju ili Autonomnu Pokrajinu Kosovo registrovati na sebe, zatekla je srpske vlasti, iako je reč i gotovo trećini zemlje u pokrajini, neprocenjivo vrednim objektima i celokupnoj infrastrukturi srpskih preduzeća.

youtube.com/Ministarstvo za zajednice i povratak Info kanal
Radnici najveće žrtve: Pogon "Lole" u Lešku

Decenije ulaganja precrtavaju se jednim potezom pera, a Beograd se još nije izjasnio kako će i da li će da spreči pljačku.

Nacrtan konj

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da je Priština uvek izbegavala da razgovara o imovini.

- Ni u šta što su planirali ne mogu da uđu... Znate, i ja kad nacrtam konja napišem "konj", ali na konja ne liči. Više liči na kuću ili jaje, nego na konja, ali nema veze, napisao sam ispod, tako i oni - izjavio je Vučić koji je posle povratka iz Berlina pošao u Sarajevo na sastanak premijera Zapadnog Balkana i potom pričao kako će dijalogom spuštati tenzije i s kolegama iz BiH, Crne Gore i Albanije razgovarati o izgradnji auto-puteva.

Advokat Sava Anđelković, koji ima veliko iskustvo u međunarodnom pravu i procesima, daleko je precizniji i kaže da način na koji Priština postupa nije skladu sa međunarodnim tekovinama.

Dogovor ili arbitraža

- Imovina na Kosovu zakonski pripada svim ljudima teritorije bivše Jugoslavije. Ona je trebalo da bude predmet sukcesije. Ne možemo mi sada da iz imovine bivše SFRJ izdvajamo jedan deo i kažemo to pripada nama, bez ikakvog dogovora s ostalima. Ovaj problem s imovinom može da se reši na dva načina. Za zelenim stolom i pregovorima, a ako ne uspe, da se ide na arbitaržni sud za sukcesiju. Tu međutim nastaje problem, jer arbitražni sud postupa samo u slučajevima gde se države međusobno priznaju. Ovo je nesvakidašnji odnos u obligacionom pravu - objašnjava Anđelković.

Sve je u knjigama

- Ne može se tek tako konfiskovati nečija imovina. Postoji i velika privatna imovina na Kosmetu, sve je zapisano u zemljišnjim knjigama starim i po 200 godina. Imamo i preduzeća na Kosovu koja čine jednu celinu. To se svakako ne radi tako i nije u skladu sa srpskim i međunarodnim zakonima - kategoričan je Anđelković.

Imovinom plaćena podrška

Opozicioni kandidati za predsednika Srbije žestoko su se okomili na vlast povodom otimanja srpske imovine na Kosmetu.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i predsednički kandidat, ukazao je da se na primeru otimačine srpske imovine vidi koliko je pogrešna politika da "EU nema alternativu".

- Ovim je stavljena tačka na višegodišnje laži veleizdajnika Vučića i Dačića koji su pregovarali u Briselu s prištinskim vlastima. Samo promena vlasti je garancija da će Srbija uspeti da pregovore iz Brisela premesti u UN, gde imamo podršku Rusije i Kine - zaključio je Stamatović koji je Vučića nazvao raspikućom.

Kasno Vučić na Mustafu viče

Istog dana kada je Priština prisvojila srpsku imovinu u Sarajevu su večerali premijeri Zapadnog Balkana. Lokalni mediji preneli su da je sve navodno bilo na rubu incidenta, te da je Aleksandar Vučić u restoranu digao ton na kosovskog premijera Isu Mustafu. Niko, međutim, nije napustio ni večeru ni skup, a mediji su preneli i je premijer Vučić po dolasku rekao da se uželeo sarajevskih ćevapa.

Saša Janković je naveo kako je očigledno da je Vučić "predizborni sastanak s nasmejanom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel platio državnom imovinom i još jednim priznanjem nezavisnosti Kosova".

Istovremeno je Vuk Jeremić rekao da je Priština zvanično prisvojila imovinu Srbije na teritoriji pokrajine, a da Vučić to nije smeo ni da pomene kancelarki Angeli Merkel na sastanku u Berlinu.

Istog je mišljenja i predsednički kandidat Boško Obradović iz Dveri.

Odgovorila im je Srpska lista koju u pokrajinskoj skupštini većinom čine poslanici naprednjaka i njihovih koalicionih partnera.

Oni su optužili Jankovića da se raduje potezima Prištine te "otvoreno stavlja u službu lidera ekstremističkog albanskog pokreta".

Međutim, u tom saopštenju oni se nisu bavili otetom imovinom.

Marko Đurić, potpredsednik SNS-a i šef Kancelarije Vlade Srbije za KiM, optužio je opozicione kandidate da ne reaguju osudom i kritikom Prištine, nego napadima na sopstvenu vladu i državu.

Opozicioni prvaci postavili su potom pitanje da li šef kancelarije za KiM na dan otimačine srpske imovine ima pametnija posla nego da piše na Tviteru protiv njih.

DJB: EU žmuri na pljačku

Opozicioni pokret Dosta je bilo predsedničkog kandidata Saše Radulovića ukazao je da EU opet žmuri na pljačku srpske imovine.
Kada je Priština konfiskovala Trepču, Radulović je uputio u Brisel i svim članicama EU pismo upozorenja.
"Niko nije reagovao i otimačina se nastavlja. EU ne samo da toleriše otimačinu, već aktivno podržava katastrofalnu vlast Aleksandra Vučića učestvujući u njegovoj predsedničkoj kampanji", saopštio je DJB.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online