Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.06.2010.
16:59
Tanjug A

Skupština dijaspore od 3. do 5. jula

Ministar za dijasporu Srđan Srećković najavio je danas da će prvo zasedanje Skupštine dijaspore i Srba u regionu, od koje se očekuje da unapredi ekonomske, političke i kulturne veze matice i rasejanja, biti održano u Beogradu od 3. do 5. jula.

"Politika prema rasejanju postaje važan segment državne politike, a Skupština će biti simbol jedinstva države i državljana Srbije koji žive u inostranstvu, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost", rekao je Srećković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.


Skupština će, objasnio je ministar, donositi strateške odluke i davati smernice za rad državnim organima koji učestvuju u sprovođenju politike prema rasejanju, a koja za cilj ima poboljšanje statusnog položaja Srba u dijaspori, jačanje svesti o njenom značaju i očuvanje nacionalnog identiteta više od četiri miliona ljudi koji žive van granica zemlje.


"Treba voditi računa da u Srbiji više nikada ne prevlada politika koja podstiče ljude da odlaze iz zemlje", naglasio je Srećković i dodao da na pravi način treba iskoristi sve kapaciteta Srba u rasejanju jer je za razvoj zemlje do posebnog značaja dobro organizaovana dijaspora, pre svega u zemljama Evropske unije.


Ministar je ukazao i na značaj podsticanja ekonomskog i privrednog razvoja Srbije kroz dijsporu, napomenuvši da se u narednim godinama očekuje veći obim investicija iz dijaspore.


"Svečana sednica Skupštine, u prisustvu državnog vrha, biće održana u Domu Narodne skupštine 3. jula, a istog dana će biti i kostitutivna sednica na kojoj će biti verifikovani mandati delegata i izabran predsednik Skupštine", rekao je Srećković i dodao da će dan kasnije delegate primiti patrijarh srpski Irinej.


Prema Srećkovićecim rečima, 5. jula će biti održane tri tematske sednice, o ekonomskom razvoju i investicijama iz dijaspore, poboljšanju statusnog položaja Srba u rasejanju i očuvanju nacionalnog identiteta, a delegate Skupštine će potom primiti premijer Mirko Cvetković.

Ministar je rekao da, shodno Zakonu o dijspori i Srbima u regionu, Skupštinu čini 45 delegata, a da u njenom radu učestvuju i predsednik Vlade Srbije, ministri za dijasporu, spoljne poslove, omladinu, vere i po jedan predstavnik SPC, SANU, Privredne komore Srbije, RTS-a i Stalne konferencije gradova i opština.

Srećković je dodao da se na prvom zasedanju Skupštine dijaspore i Srba u regionu očekuje i predsednik Srbije Boris Tadić, koji po zakonu sednicama može prisustvovati kao počasni gost.


"Povodom dvogodišnjice formiranja sadašnje Vlada Srbije, Ministarstvo dijaspore će naredne sedmice premijeru podneti detaljan izveštaj o radu", najavio je ministar i napomenuo da je u tom periodu usvojen prvi Zakon o dijaspori, čime su stvoreni institucionalni mehanizmi za novu, dugoročnu i od političkih interesa nezavisnu politiku prema rasejanju.


Srećković je, govoreći o postignutim rezultatima, naveo i da konstituisan i prvi Savet za odnose sa Srbima u regionu, na inicijativu Ministarstva je donet Zakon o amnestiji vojnih obveznika i omogućeno je emitovanje satelitskog programa RTS u Evropi, SAD, Kanadi i Australiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online