Petak 26. 4. 2019.
Washington
70
 • Chicago
  90
 • New York
  100
 • Belmont
  50
 • Atlanta
  150
 • Boston
  180
 • Firt
  100
 • Denver
  170
 • Detroit
  80
 • Dover
  120
 • Hartford
  90
 • Orlean
  120
 • Helena
  150
 • Ren
  40
 • Honolulu
  220
 • Las Vegas
  220
 • Portland
  180
 • Salem
  100
 • Santa Fe
  90
 • Tampa
  210
 • Topeka
  90
0
Četvrtak 16.02.2017.
09:28
J. L. Petković - Vesti A

Niko nadležan za ubijene novinare

U epilogu neuspešnih istraga o ubistvima i kidnapovanjima 12 novinara i medijskih radnika na Kosovu, bivša misija vladivne prava Unmik i sadašnja Euleks, prebacuju odgovornost jedna na drugu. Zato je konferencija o bezbednosti novinara koju je misija OEBS organizovala u utorak u Prištini ponovo otvorila pitanje da li se iko ko je sprovodio red i zakon na Kosovu ozbiljno bavio otkrivanjem sudbine naših kolega.

D. Dozet
Nema pomaka u istragama o ubistvima i kidnapovanjima medijskih radnika na Kosovu

Bez broja i dokumenata

Pred salom punom novinara šefica Euleksa Aleksandra Papadopulu kazala je da ima saznanja o 11 od 12 kidnapovanih i ubijenih novinara, koliko ih beleže novinska udruženja, kao i da za četvroro nemaju "dostupnih podataka". Odnosno, da ih Euleks nije dobio od Unmika.

Kako je navela, jedan od tih slučajeva je i kidnapovanje našeg kolege Ljubomira Kneževića. Dok Papadopulu tvrdi da misiji na čijem je čelu Unmik nije dostavio istražna dokumenta, misija UN na Kosovu (koja takođe nije sprovela efikasnu istragu i pronašla kidnapre) za "Vesti" to dematuje. U Unmiku čak ističu da ne samo da su Euleks 17. aprila 2014, dakle pre tri godine zvanično obavestili, već i da je Savetodavna komisija za ljudska prava Unmika kontaktirala Euleks 2010, povodom žalbe Ljubomirovog sina Gorana.

Gde su tužioci?

Udruženje novinara Kosova i Udruženje novinara Srbije na Kosovu razočarani su što predstavnici pravosudnih institucija na Kosovu nisu učestvovali na regionalnoj konferenciji OEBS-a o bezbednosti novinara održanoj u Prištini.

-  Izuzetno je zabrinjavajući podatak da je većina slučajeva ubistava novinara zatvorena, kako je objasnila šefica Euleksa.

Unmik: Euleks dva puta obavešten

- Za Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog Jedinstva i Politike koji je kidnapovan 1999. nema dostupnih podataka. Slučaj nije pronađem u arhivama Unmika nakon tranzicije 2008. godine arhive iz Unmika u Eulkes. On se vodi kao nestao - kazala je Papadopulu na skupu. Na pitanje novinara "Vesti" kako je moguće da nemaju podatke, kada je 2014. godine Savetodavna komisija za ljudska prava saopštavajući da misija Unmik nije sprovela efikasnu istragu, javno pozvala Euleks da to učini, Papadopulu je još jednom podvukla da slučaj nije poronađen u arhivama Unmika, tako da Euleksu nisu dostupni.

U Unmiku na pitanje našeg lista da li je ovo tačno i kako je moguće da im je "promaklo" da podatke i dokumenta o istrazi nestale osobe proslede misiji koja je nasledila njihov mandat, "Vestma" je dostavljena potvrda da je oficir za vezu Unmika za vladivnu prava zvanično Euleksu prosledio mišljenje Savetodavne komisije za ljudska prava 17. aprila 2014.

- Istoga dana, Specijalni predstavnik generalnog sekretara (šef Unmika) potpisao je pismo kojim obaveštava podnosioca žalbe Gorana Kneževića o svojoj odluci i navodi da je slučaj prosleđen Euleksu za dalje neophodne akcije. Molim da zabeležite da je detaljni pregled istražnih dokumeta, koji su u posedu Unimika (Unmik ima samo kopije) predstavljen u paragrafima 28-41 mišljenja Savetodavne komisije, dok je u paragrafima 42-44, predstavljen odgovor Euleksa iz 2010. u vezi sa lokacijom instražnih dokumenta. U to vreme, Euleks je potvrdio da nema ništa u svom posedu i da sumnja da je Unmik ikada istraživao ovaj slučaj - navodi u odgovorima iz Savetodavne komisije za ljudska prava Unmika.

Očigledno, za sedam godina, niko se nije potrudio da dokumenta budu nađena.

D. Dozet
Vodi se kao nestao: Ljubomir Knežević

Sadržaj govori o mogućim kidnaperima

Zaključci UN-ove Savetodavne komisije za ljudska prava da Unmik nije sproveo efikasnu istragu nestanka Ljubomira Kneževića, danas su dostupni na internetu svima, pa i predstavnicima Euleksa. U tom dokumentu se navodi da je tadašnja Jedinica za nestala lica spominjala dva moguća počinioca.

- U drugim dokumentima u policijskom dosijeu date su dodatne reference na bar još devetoro mogućih osumnjičenih. Međutim, u tom spisu ne postoje njihove izjave i nije zabeležen nijedan pokušaj policije da pronađe te osobe i da sa njima razgovara - zaključuje Komisija 14. februara 2014. godine. Dva meseca kasnije, kako ponavljaju, šef misije UN na Kosovu je u odluci povodom slučaja Knežević napisao da će Unmik "nastaviti da podstiče Euleks i druge nadležne organe da nastave da preduzimaju sve moguće korake kako bi se osiguralo da se krivična istraga nastavi i da se počinioci privedu pravdi". Odluka šefa Unmika je takođe javan dokument.

Oebsova Konferencija o bezbednosti novinara u Jugoistočnoj Evropi završena je usvajanjem nekoliko preporuka, uključujući i preporuke da se osnuje komisija za istraživanje slučajeva ubijenih i nestalih novinara na Kosovu. Kako stvari stoje, polazna tačka te komsije biće upravo traženje "zagubljenih" dokumenata na putu od Kosova Polja, sedišta Unmika do Prištine gde se nalazi Euleks.

Konferenciju Oebsa o bezbednosti novinara možete da vidite na ovom linku https://www.youtube.com/watch?v=XxUZZNEBCUQ&feature=youtu.be

SUTRA: Nema tajnih dokumenata

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Dragan Đilas (52)
GUBITNIK
Vojislav Šešelj (64)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Nestrpljivi ste i ne možete da uspostavite komunikaciju kako na poslu, tako ni u ljubavi. Ako odložite pregovore i naporne aktivnosti, možete izbeći nerviranje.
SAVET: priuštite sebi malo odmora.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Ako želite da ukažete nekom na grešku, onda mu to saopštite diskretno. Ni vama nije prijatno kada ste u problemu, a to vam se javno saopštava.
SAVET: pripazite na ishranu.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Pogrešno shvatate voljenu osobu, pa ako iz toga izvučete i zaključak, problemi su neminovni. Pre nego što utvrdite poentu, tražite da vam se objasne detalji.
SAVET: prekontrolišite troškove.
 • 2019 © - vesti online