Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Balkan okovan u sneg i led

Srbiju, koja je danima u dramatičnom temperaturnom minusu i većinom paralisana sibirskom zimom, juče je zahvatio novi snežni talas, a nezapamćene hladnoće su odnele i prve žrtve.

Tanjug/AP
Sklanjaju se od zime: Migranti u Beogradu

Smrznuto telo Badema Alijevića (55) iz Vranja pronađeno je u tom gradu, a pretpostavlja se da je krenuo da naseče drva, pao, polomio nogu i preminuo od hladnoće. Milojka Perović (54) iz sela Marovac u opštini Medveđa umrla je zbog nemogućnosti ekipe Hitne pomoći da se probiju kroz smetove i zaleđene puteve, a na granici Srbije i Crne Gore, u blizini Pljevalja, pronađeno je u snegu telo smrznutog 26-godišnjeg mladića.

Spasilačke ekipe traže Nenada R. (33) iz Niša koji je nestao u snežnim nanosima. Zbog loših vremenskih uslova evakuisano je više od 120 ljudi, a u 11 opština u Srbiji je proglašena vanredna situacija - u Aleksincu, Blacu, Sjenici, Medveđi, Vladičinom Hanu, Novoj Varoši, Vlasotincu, Tutinu, Vranju, Crnoj Travi i Trgovištu.

Novi talas

- Situacija je promenljiva. Treba izdržati još ovih par dana i nadam se da od četvrtka idemo u stabilniji period do februara, kada nas po najavi RHMZ očekuje novi hladni talas - saopštio je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Pripadnici Gorske službe su spasli 76-godišnju ženu iz sela Rdova kod Vladičinog Hana, kojoj je pukao čir na želucu. Snežni smetovi zavejali su i mladića iz Kosjerića, koga su meštani pronašli u pripitom stanju. Vozilo Hitne pomoći nije uspelo da se probije do njega, pa su u pomoć pritekli vatrogasci koji su ga spasli. Spasilačke ekipe izvele su i veliki podvig dok su spasavale zavejane drvoseče Admira Lugonju (25) i Žarka Šaponjića u kolibi na Goliji.

Snežni nanosi, slaba vidljivost, jak vetar i dalje stvaraju probleme i izazivaju zastoj ili obustavu saobraćaja u južnim, zapadnim i istočnim delovima zemlje, a situacija je manje dramatična samo na severu. Prognoze govore da će ova situacija potrajati do četvrtka ujutru, do kada je i crveni meteoalarm na snazi. Hladnoća je dovela do pucanja cevi u delovima Beograda, Jagodine, Pančeva i drugih mesta, pa je stanovništvo neko vreme bilo bez vode, dok u više gradova po nekoliko sati nije bilo ni električne energije.

Tanjug/AP
Spasavanje Marojke Sredojević (83) iz Lijeve Rijeke

Izmerene su i najniže temperature od 1961. godine, a prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića, u Sjenici je bilo minus 27, na Pešteru i do minus 33, dok su širom zemlje išle do minus 20. U selu Kaševar blizu Blaca od sveta je odsečeno dvoje dece, mnogo starih ljudi i životinja.

Više putnih pravaca je paralisano, prilaz planinama teško prohodan, a reke većinom zaleđene. Na Dunavu, Savi i Tisi, kao i u vojvođanskim kanalima, zbog leda je zabranjena plovidba. Pod ledom je i Velika Morava, što je retkost, jer u nju utiču termalne vode iz banja. Meštani kažu da se poslednji put zaledila pre 22 godine.

Sledilo se i more

Zaleđeni su delovi mora na Crnogorskom i Hrvatskom primorju, i pojedine reke. Ekstremno niske temperature širom Bosne i Hercegovine su u brojnim rekama i jezerima stvorile sante leda. Reka Drina se u priobalnom delu kod Zvornika zaledila na više mesta. I na Zvorničkom jezeru uzvodno od hidroelektrane ima tragova leda na kojem se odmaraju galebovi i patke, koji satima nepomično stoje na ledu, pa deluju kao da su zaleđeni.

Otkako se vrše merenja, zabeležen je i najhladniji dan na Kopaoniku, sa temperaturama od minus 25. Auto-moto savez Srbije je upozorio da je na važnijim magistralnim i regionalnim putevima u nižim predelima saobraćaj otežan i bez zastoja.
Zimski štab beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla" u punoj je pripravnosti i deluje kako bi omogućio bezbedno i sigurno obavljanje avio-saobraćaja. Na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu saobraćaj se odvija nesmetano.
 

Migranti beže u prihvatilišta

Neki migranti su spas našli u prihvatnim centrima, ali i dalje ima onih koji veruju da će im u parku ili barakama u centru Beograda biti bolje. Prema rečima portparola Komesarijata za izbeglice Ivana Miškovića, imaju dovoljno hrane:
- U pet centara i u 14 privremenih prihvatno-tranzitnih centara je trenutno smešteno oko 5.800 migranata za koje je obezbeđeno dovoljno energenata, hrane i lekova i svega što je potrebno u ovim hladnim danima. S obzirom na to da su ukupni kapaciteti oko 6.000, mesta ima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online