Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.12.2016.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Ruše poslednju srpsku školu

Lokalna samouprava u Obiliću počela je sa rušenjem Osnovne škole "Branko Radičević", poslednje srpske ustanove u tom mestu na Kosovu i Metohiji, a đaci već dva dana ne idu na nastavu, jer nije bezbedno.

printscreen youtube
Rušenje: Osnovna škola "Branko Radičević"

Lokalna samouprava, koja je odlučila da sruši deo školske zgrade da bi izgradila parking, počela je rušenje pre podne uklanjanjem crepova sa krova i prozora, prenosi RTS-a.
Uprava škole, koja se protivi rušenju, ali bez snage da bilo šta učini, odlučila je da prekine nastavu za 40-ak učenika. U školi navode i da nije poštovan načelni dogovor da opština podigne novu školsku zgradu, pa da onda ruši postojeću.

Traje od 2011.

Pokušaj rušenja OŠ "Branko Radičević" u Obiliću, u kojoj nastavu pohađaju srpska i romska deca, traje još od 2011. godine. Tada je kosovska opština Obilić odlučila da započne izgradnju nove zgrade. Opštinsko rukovodstvo godinama unazad tvrdi da je škola nebezbedna za odvijanje nastave, a napori Srba da to spreče očigledno nisu urodili plodom.

- Deca ne pohađaju nastavu od ponedeljka. Iz bezbednosnih razloga, školski odbor je, u koordinaciji sa školskom upravom i lokalnom samoupravom, odlučio da se ne izvodi nastava do daljeg - objašnjava Aleksandar Popović, direktor OŠ "Branko Radičević".

Novcem EU, opština gradi novu zgradu administracije, a na mestu uklonjenog dela školske zgrade treba da bude izgrađen parking za potrebe lokalne samouprave, navodi RTS.

- Imamo garancije od Kancelarije EU u Prištini da će drugi deo zgrade ostati u funkciji i već 9. januara, kada naša deca ponovo krenu na nastavu, biće bezbedna za odvijanje procesa nastave - kaže Slaviša Jakovljević, zamenik predsednika opštine Obilić.

Predstavnici Srba u lokalnoj skupštini tvrde da je rušenje dela škole počelo bez pravne odluke.

- Nikakva odluka o rušenju ove škole ne postoji. Niti je prošla proceduru u Skupštini opštine, niti postoji bilo kakav dokument. Mogu da kažem da je rušenje ovog dela zgrade nelegitimno - navodi Boban Andrić, odbornik.

Nenad Denić, predsednik Privremenog organa opštine Obilić, naglašava da je ovo gašenje jedine srpske institucije u gradu Obiliću.

- Ovo je ugnjetavanje prava na vaspitanje i obrazovanje naše dece ovde u Obiliću i gašenje jedine srpske institucije u ovom gradu - zaključuje on.

U Obiliću je, posla rata, ostalo desetak Srba, a deca koja pohađaju osnovnu školu uglavnom su iz okolnih sela, navodi RTS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online