Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.06.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Srbija neće izručiti Šljuburu

Ranko Šljubura, Srbin iz Hrvatske koga su srpske vlasti prošle godine uhapsile na osnovu presude suda u Vukovaru zbog navodnih ratnih zločina, ipak neće biti isporučen ovoj zemlji.

Sprečena bruka: Ranko Šljubura

Posle silnih peripetija, ovaj nesrećni čovek koji već više od deset godina živi i radi u Holandiji, uskoro će, kao slobodan čovek, moći da se vrati svojoj porodici.


- Pravda je napokon pobedila. Posle tri uzastopne odluke o izručenju Hrvatskoj, drugostepeni Apelacioni sud u Beogradu je krajem maja usvojio moju žalbu i istovremeno preinačio prvostepeno rešenje u kome stoji da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju, baš kao što stoji i u presudi pravosudnih organa Holandije - kaže Šljuburin advokat Milan Vuković.


On dodaje da će njegov klijent krenuti put Holandije onog trenutka kada ministarka pravde Snežana Malović potpiše potrebna rešenja.


- Tada će mu se vratiti sva dokumenta i još važnije, on će ponovo, ovog puta bez ikakve bojazni, moći da dolazi u zemlju. Ranko i dalje ne veruje da je napokon slobodan čovek, ali verujem da će ministarka već početkom sledeće nedelje da stavi paraf na tu činjenicu - kaže Vuković.


Da podsetimo, Šljubura je presudom Županijskog suda u Vukovaru osuđen u odsustvu 2005. godine, mada je u ovoj zemlji živeo sve do 1999. i imao sva hrvatska dokumenta.


- Osuđen je u grupi sa još devet lica, a možete da zamislite kako je to suđenje bilo fer i pošteno kada se niko od njihovih branioca po službenoj dužnosti na kraju nije žalio na presudu. Istovremeno, u samoj presudi, Šljubura je označen kao čovek koji je postupkom za koji je osuđen - spasao komšije hrvatske nacionalnosti - objašnjava Vuković.


Pre tri godine, ovaj 61-godišnji izbeglica je u Holandiji uhapšen na osnovu crvene interpolove poternice, ali je u pritvoru proveo tek 15-ak dana jer ga je Okružni sud u Groningenu, nakon uvida u presudu Županijskog suda u Vukovaru oslobodio svake krivice. U toj oslobađajućoj presudi je čak naznačeno da "dela za koje je Šljubura optužen ne potpadaju ni pod kakav prekršaj, a posebno ne ratni zločin".


Ništa od toga nije bilo dovoljno vlastima u Srbiji koje su ga prošle godine uhapsile na beogradskom aerodromu prilikom ulaska u zemlju.


- I dalje mi je neverovatno da je srpsko pravosuđe toliko vremena provelo proučavajući ovaj slučaj mada su vlasti u Holandiji, zemlji koja je najveći kočničar Srbiji za ulazak u EU, odmah procenile da je reč o političkoj presudi. Na sreću, izbegnuta je bruka da Holandija oslobađa, a naša država hapsi Srbe - zaključuje advokat Vuković.
 

Burna reakcija dijaspore


Neverovatna sudbina Ranka Šljubure izazvala je i pravu buru nezadovoljstva srpske dijaspore.


I on, ali i njegov advokat kažu da su ih zvali zemljaci sa sve četiri strane sveta u potpunom šoku što je Srbija više verovala pravosuđu Hrvatske nego Holandije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online