Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 24.09.2016.
08:30
A. Vučićević - Vesti A

Zakonom bi da zakopaju istinu

Savet Evrope ponovo apeluje na Srbiju da što hitnije usvoji Zakon o nestalim bebama. Od Srbije se, između ostalog, zahteva da se osnuju posebne policijske jedinice koje će se baviti ovim slučajevima.

pixabay.com
Strazbur je već osudio Srbiju

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je u martu 2013. godine doneo presudu u "slučaju Zorice Jovanović", kada je utvrđeno da je Srbija prekršila pravo na porodični život ne pružajući joj uverljive informacije o tome šta se dogodilo sa njenim sinom.

Tom presudom Srbiji je naloženo da uspostavi nove mehanizme za rešavanje svih slučajeva nestale dece, kao i da se obezbede adekvatne novčane nadoknade. Rok za izvršenje presude je bio 9. septembar 2014, ali se to nije dogodilo, a neažurnost vlasti mogla bi da košta poreske obveznike u Srbiji na desetine miliona evra.

"Nestale bebe" nemaju prava

Jedan od najvećih nedostataka Nacrta zakona o nestalim bebama je deo koji se odnosi na to ko može da pokrene postupak.
- Nikome nije jasno zašto neko ko sebe smatra nestalom bebom nema prava da pokrene postupak. Samo roditelji mogu pokretati postupak, ili braća, sestre, bake ili deke, i to samo onda kada roditelji nisu živi. Zašto nestala deca ne bi imala prava da znaju istinu o sebi - pita se Ana Janković Jovanović iz Jukoma.

- Tim zakonom se predviđaju novčane nadoknade, što će državi biti jednostavnije da isplati, nego da nam da odgovor šta je sa našom decom. Leks specijalis kao zakon kojim se uređuje poseban predmet dobro je rešenje za slučaj nestalih beba, ali ovaj ima cilj da zamaže oči javnosti, a zapravo se štite krivci - smatraju u Beogradskoj grupi roditelja i članova porodica iz afere krađa beba.

Iz komiteta pravnika za ljudska prava Jukom slažu se sa roditeljima da nacrt nije dobar.

- Predviđeni vanparnični postupak ne pruža mogućnosti sprovođenja dokaznih radnji koje su neophodne, DNK analiza nije dozvoljena - objašnjava za "Vesti" Ana Janković Jovanović iz Jukoma i dodaje:

- Kada u zakonu postoji mogućnost da se nešto ne može utvrditi, velika je verovatnoća da će upravo takve odluke u najvećem broju slučajeva i biti. Time će roditelji dobiti novčane nadoknade, ali glavno pitanje, a to je gde su deca, neće biti rešeno.

Subota 24.09.2016. 15:53
Брат Соње Бисерко погинуо је као припадник Збора народне гарде Фрање Туђмана у борбама са крајишким Србима.Њена рођена сестра Љиљана, једно време носила презиме Глигић, живи на Новом Београду, због њене анти-српске хистерије не контактира са Соњом.У јануару 2000. године заједно са Наташом Кандић, на скупу “албанских интелектуалаца” са Косова и Западне Европе, одржала је говор у Женеви којима је окупљеним Албанцима поручила да ”Албанци своју перспективу треба да виде ван Србије„, што је одушевило све присутне.У амбасаду Хрватске улази као у своју кућу. Има хрватски пасош, а за потребе амбасаде њени сарадници по Србији трагају за избеглим Србима из Хрватске, који су пред тамошњим судовима оптужени за ратне злочине и прикупљају све податке о њима.Јавно прича како је осветила братовљеву смрт.Пре бомбардовања НАТО пакта ширила лажи које су потпомогле да до бомбардовања Србије и дође.За време бомбардовања отворено позивала на уби/јање цивила. То је злочин за који се суди у свим демократским земљама, само не у Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online