Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.09.2016.
01:12
J. L. Petković - Vesti A

Mrze i srpske svetinje

Hram Hrista Spasa u Prištini koji je prethodnih godina bio česta meta provalnika i skrnavljenja, ponovo je na udaru vandala, u crkvu su u petak provalila nepoznata lica i podmetnula požar. Podsetimo, u hramu je sniman muzički spot, više puta su se po njemu penjali alpinisti, godinama su u njemu živeli beskućnici, a čak i pred očima policije je korišćen kao javni toalet. Činilo se da je posle nedavne intenzivne pretrage (a po prijavi trojice Albanaca o navodnoj masovnoj grobnici posle 16 godina) oko hrama, kada je utvrđeno da tu nema posmrtnih ostataka, konačno biti stavljena tačka. Međutim, podmetnut je požar.

twitter.com/@SavaJanjic
Zapaljen rpski Hram Hrista Spasa u Prištini

Prištinski paroh jerej Saša Mitrović utvrdio je da je na metalnim vratima prerezana jedna šipka, što je vandalima omogućilo da uđu u hram i podmetnu vatru.

Najoštrije osuđujući incident, episkop raško-prizrenski Teodosije ukazao je da je to posledica odbijanja kosovskih vlasti i policije da postave stalnu zaštitu pred hramom.

- Podmetanje vatre u objektu koji pripada SPC u centru Prištine, nažalost, pokazuje da naši crkveni objekti nisu adekvatno zaštićeni na KiM. Već dva puta smo postavljali nova metalna vrata na nedovršenom hramu Hrista Spasa i oba puta imali smo provale, a ovom prilikom i podmetanje vatre - istakao je on.

Eparhija se dva puta obraćala kosovskom ministru unutrašnjih poslova sa zahtevom da se pred hramom postavi stalni policijski punkt, ali nisu čak ni odgovor dobili.

Rušenje nije put za Unesko

- Valjda one zemlje koje su podržale ulazak Kosova u Unesko vide kome su hteli da povere zaštitu srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji - kazao je Ivica Dačić.
Amabasador Tanasković naglašava da "ako pokušate da zapalite nedovršeni hram Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, uzmete u obzir i sve rušilačke aktivnosti u prethodnih dvadeset godina, kako bi onda Kosovo - kada bi bilo članica Unesko, zaista uložilo napor da sačuva srpsko duhovno i kulturno nasleđe?"

Zatiru nam svaki trag

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da je skrnavljenje hrama Hrista Spasa, "odraz mržnje prema srpskom narodu i njegovim svetinjama".

- Takozvane kosovske vlasti su nedeljama pre toga prekopale svaki centimetar oko hrama, želeći da srpsku crkvu povežu s ratnim zločinima. Kada im to nije uspelo, pokušali su i da ga unište podmetanjem požara.

Dačić podvlači da je Priština, "nažalost, najveći primer etničkog čišćenja Srba, jer je od 40.000, koliko ih je živelo pre 30 godina, danas preostalo svega nekoliko stotina".

- To ruši laži koje kosmetski Albanci svuda šire o navodnom genocidu nad Albancima, zato sada žele da rušenjem hrama zatru svaki srpski trag u Prištini. To je pokazatelj koliko je Srbija bila u pravu kada se protivila članstvu Kosova u Unesku.

Poslednji poziv na uzbunu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je sve političke činioce u Prištini da spreče napade na srpski narod i njegove svetinje, ocenjujući da je "to poslednji poziv na uzbunu".
Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović ocenio je da je neodgovorno od policije da ne obezbedi stalnu zaštitu hrama.
- Mirno posmatranje i nečinjenje je takođe učestvovanje u skrnavljenjima koja su učinjena, a znamo svi da ih je na ovom mestu bilo mnogo - kazao je Stojanović.

Pouka za neke

Darko Tanasković, stalni predstavnik Srbije u Unesku, smatra da podmetanje požara u hramu u centru Prištine, "simbolički govori da na KiM još nemamo takvo stanje duha koje bi omogućilo da se Srbi osećaju bezbedno i s jasnom perspektivom, a srpske svetinje i kulturna baština sigurnim".

Ističući da je to "paradoksalni način dokazivanja da Albanci nisu spremni da poštuju elementarnu pluralnost društva", Tanasković podmetanje požara smatra i poučnim:

- Ovaj incident je koristan za one koji još nisu shvatili da među Albancima na KiM ne postoji mentalna spremnost da prihvate da su KiM srpska zemlja, ili da ne postoji spremnost da se prihvati da tu žive Srbi - zaključuje on.

Događaj je osudio i Dalibor Jevtić, kosovski ministar za zajednice i povratak, ocenivši da je "to rezultat pojave radikalizma u kosovskom društvu".

- Podmetanje požara u svetinji ali i lomljenje spomen-ploče u Starom Grackom, nasilni protesti u Mušutištu posledice su sve češće pojave netolerancije, nacionalizma i radikalizma u kosovskom društvu. Šta treba da se desi pa da konačno neko zaštiti provoslavni hram u centru Prištine? Šta treba da se dogodi da se scene nasilja iz 2004. više nikad ne dogode? Sprovodi li se to ponovo pogrom na Kosovu - pita Jevtić.

On smatra da je "krajnje vreme da institucije obezbede vladavinu prava i zakona".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online