Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.06.2010.
20:01
Tanjug A

Fejt: Novi talas priznanja Kosova

"Nakon što Međunarodni sud pravde (MSP) da savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, verovatno će uslediti znatan broj novih priznanja njegove nezavisnosti", izjavio je specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt.

Piter Fejt

"Nadam se i pretpostavljam da će to dovesti do novog talasa priznanja nezavisnosti", rekao je Fejt na konferenciji za novinare u Briselu na kojoj je, zajedno sa šefom misije Euleksa na Kosmetu Iv de Kermabonom, govorio o najnovijim političkim zbivanjima i aktivnostima Euleksa na Kosovu.


Ističući da "govori u ime zemalja koje su priznale Kosovo", Fejt je rekao da pretpostavlja da će savetodavno mišljenje MSP u opštem smislu "pružiti izvesnu utehu položaju Beograda i izvesnu podršku poziciji Kosova" i da će to biti "mešovit skup mišljenja" na osnovu kojeg će onda svaka zemlja izvući zaključak.


Istakavši da sve zemlje članice žele da rade na osnovu savetodavnog mišljenja MSP kada bude donešeno, Fejt je kazao da EU to vidi kao mogućnost da i Beograd i Priština počnu konstruktivno da se angažuju u direktnoj komunikaciji "bez obzira na različita mišljenja o statusu Kosova".


Fejt je posebno istakao da je "primetno veće angažovanje zajednica u kosovskom društvu i institucijama", a da je srpska zajednica južno od Ibra odlučila da se angažuje u opštinama gde čini većinu, da preuzima odgovornosti i da će joj biti data veća uloga u okviru političke decentralizacije.


"Što pre ostvarimo napredak u opštinama u kojima je srpska zajednica većinska, što bi kao model moglo da se primeni na severu (severno od Ibra), bolje će biti, jer će to pokazati tim zajednicama da postoji održiv model", istakao je Fejt.


Naglašavajući da je regionalna saradnja neizostavna, Fejt je istakao da "sever Kosova ne treba da bude zapostavljen" i da postoji opšta saglasnost da ne treba da se razmatra ideja o podeli Kosova i da ono treba da ostane takvo kakvo jeste.


"Stoga je važno da EU i šira međunarodna zajednica imaju veći pristup severu kako bi moglo da se radi na društveno-ekonomskom razvoju i da se obezbedi veća vladavina prava i bolje usluge stanovnicima severa", rekao je Fejt.

De Kermabon: Važna je regionalna saradnja

 

Šef misije Euleksa na Kosmetu Iv De Kermabon rekao je da je juče od ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića zatražio da se razreši problem funkcionisanja suda u severnom delu Kosovske Mitrovice gde bi, prema predlogu Euleksa, trebalo da radi dvoje albanskih i dvoje srpskih sudija.
 

Iv De Kermabon

De Kermabon je dodao da je sa Bogdanovićem razgovarao o pitanjima policije i carine, ali ne i pitanju mobilne telefonije.


On je kazao da misija EU ne učestvuje u planu Prištine za integraciju severnog dela

Kosova.


Šef Euleksa je istakao da je neophodna regionalna saradnja u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.


Stoga je, kako je kazao, važna saradnja i razmena informacija sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom u oblastima policije i carine.


De Kermabon je izrazio spremnost da ostane duže na funkciji šefa Euleksa dok se ne pronađe odgovarajuća zamena što bi, prema njegovoj proceni, trebalo da bude krajem godine.


Nijedan predstavnik EU nije želeo danas da komentariše navode o tome da je najmanje jedan ministar Vlade iz Prištine umešan u korupciju i povezan sa organizovanim kriminalom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online