Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.08.2016.
08:33
Đ. Barović - Vesti A

Srpska vojska sa Rusima u Siriji?!

Rusko Ministarstvo odbrane pozvalo je juče srpsku i kinesku vojsku da pomogne u sprovođenju humanitarnih operacija u sirijskom gradu Alepo.

A. Čukić
Spremni za sve izazove: Vojska Srbije na paradi u Beogradu koju je gledao i Vladimir Putin

"Osim odgovora međunarodnih humanitarnih organizacija, predloženo je konkretno učešće ministarstava odbrane jednog broja zemalja u dostavljanju humanitarne pomoći u Alepo", stoji u ovom saopštenju u kome Rusija zahvaljuje Srbiji i Kini zato što su prve podržale rusko-sirijsku inicijativu za realizaciju humanitarne operacije.

Radić: Neprihvatljivo

Vojska Srbije učestvuje isključivo u mirovnim misijama UN. Ako odbijamo takve akcije pod patronatom NATO, bilo bi krajnje neprihvatljivo da učestvujemo u misiji koju predlaže neka druga zemlja, ma koliko nam ona bila saveznik ili partner, smatra Radić.

- Računamo na dalje praktične korake ministarstava odbrane tih zemalja u podršci ruskih napora za obezbeđenje humanitarne pomoći stanovništvu Alepa - stoji u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

U Ministarstvu odbrane Srbije zatečeni su pozivom iz Moskve, pa "Vesti" nisu mole saznati da li će i na osnovu koje odluke srpska vojska zaista otići u ratom zahvaćenu Siriju.

I za poslanika vladajuće SNS, Miroslava Lazanskog ovo je bila iznenađujuća informacija koju "treba proveriti".

- Vojska Srbije nema opremu koja je potrebna za tu humanitarnu operaciju, a pritom postavlja se i pitanje ko bi sve to platio, jer država nema novca da plati obavezno osiguranje za svakog vojnika koje u proseku iznosi oko 100.000 evra - rekao je za "Vesti" Lazanski.

Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić je mnogo konkretniji. On tvrdi da je reč o potezu kojim Rusija pokušava da naruši vojnu neutralnost Srbije.

-To je vruć krompir Rusije. Ona želi da potvrdi krug njenih saveznika, a svesna je da Srbija nema ni resurse ni pravnu podlogu za takvim angažovanjem. Otuda je reč o dnevno političko-propagandnom potezu zato što se plan mirovnih misija usvaja na godišnjem nivou i to isključivo u parlamentu Srbije - ističe za "Vesti" Radić.

Tanjug

Dogovor Čepurina i Dačića

Krajem prošlog meseca nezapaženo je protekao susret ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, ali je sada jasno da su nam Rusi još tada "objasnili neke stvari".
Naime, u saopštenju stoji da su "sagovornici razgovarali o aktuelnoj situaciji, humanitarnim operacijama koje sprovodi Ruska Federacija, kao i o drugim aspektima regionalne i globalne političko-bezbednosne situacije".
U istom tom saopštenju stoji i da je ambasador Čepurin istakao da očekuje "unapređenje saradnje u svim oblastima, u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu između dve zemlje".

Prema njegovim rečima, nemoguće je da Srbija prihvati poziv Rusije i pored toga što se ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin nedavno pozvao na Deklaraciju o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

- Rusi mogu da traže da učestvujemo u misiji u Siriji, ali takvu odluku može da donese samo Narodna skupština Srbije.

Radinović: Treba da idemo!
General Radovan Radinović pozdravlja poziv Rusije i kaže da to ne može da naruši princip vojne neutralnosti Srbije.
- Jedan od strateških zadataka Vojske Srbije je pomoć u humanitarnim ili prirodnim katastrofama, a ne vidim ništa sporno zašto Srbija ne bi prihvatila poziv Rusije, kad bi bez ikakve sumnje prihvatila da je taj poziv došao od Amerikanaca - kaže Radinović. On dodaje da bi najbolje bilo kada bi se odluka o slanju srpske vojske u Siriju verifikovala u Narodnoj skupštini, ali smatra da je moguće slati vojnike i bez odluke većine poslanika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online