Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.06.2010.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Izbori uspeh i za manjine i za Srbiju

Čak 55 odsto, od ukupno 436.334 birača upisanih u posebne biračke spiskove izašlo je na izbore za savete nacionalnih manjina. Bošnjaci su najviše poverenja poklonili izbornoj listi Bošnjačka kulturna zajednica Muamera Zukorlića (47,21 odsto glasova), Mađari listi Mađarska sloga (76,84 odsto glasova), dok su Albanci najviše glasova dali listi Partija za demokratsko delovanje (81,68 odsto). Lista Romi za evropsku Srbiju dobila je najviše glasova unutar svoje zajednice (38,58 odsto).

Petar Antić, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava
 

Petar Antić, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava, kaže da je zadovoljan izborima i ocenjuje da je to "veliki korak za demokratiju u Srbiji".

Kako komentarišete izlaznost i kako ocenjujete ove izbore?
 

- Imajući u vidu da se radi o prvim izborima ove vrste, izlaznost preko 50, a u slučajevima nekih nacionalnih manjina i više od 60 procenata, govori o velikoj zainteresovanosti. Učestvovao je i veliki broj izbornih lista, ukupno 77. U slučaju Roma bilo je čak deset. Čak 56,35 odsto Albanaca je izašlo na izbore, što govori i o velikom interesovanju te nacionalne manjine. To je prvi put za Albance koji do sada nisu ostvarivali ovo pravo, a jedan deo nadležnosti koje je imalo koordinaciono telo sada prelazi na nacionalni savet koji je zapravo sredstvo komunikacije između nacionalne manjine i državnih institucija.

Koja nacionalna manjina je bila najbrojnija u odzivu na glasanje?
 

Tenzije u Sandžaku

U Novom Pazaru su bili najavljeni protesti?
- Nažalost, prilikom svakih izbora u Sandžaku postoje visoke tenzije. Svedoci smo da je na prošlim izborima jedan čovek i umro. To govori da je tamo očigledno velika politička tenzija, pa je tako bilo i sada. Međutim, i pored toga izbori su sprovedeni na miran način.

- Postoji velika razlika u brojnosti, a samim tim i u izlaznosti. Bugara recimo ima daleko manje nego Mađara, ali je kod njih izlaznost 66,11 odsto, dok je kod Mađara oko 55,52 odsto. Nemci su brojno mala nacionalna manjina, a na ovim izborima glasalo ih je čak 63,88 odsto. Kod Roma se odazvalo 55,16 odsto glasača. Oni su možda i ostavili najveći utisak sa ovih izbora - učestvovalo je čak deset izbornih lista i prvi su dostavili zahteve za izborne liste i pokazali veliko interesovanje.

Kako komentarišete to što je jedan verski lider učestvovao na izborima?
 

- Svaki građanin ima pravo na to da formira i da utiče na formiranje nacionalnih saveta, pa tako i Zukorlić. I naravno da svačije angažovanje utiče na biračko telo, pa tako i u slučaju Bošnjačke kulturne zajednice.

Najavljeni protesti u Novom Pazaru su zabranjeni?
 

- Nažalost, prilikom svakih izbora u Sandžaku postoje visoke tenzije. Svedoci smo da je na prošlim izborima jedan čovek i umro. To govori da je tamo očigledno velika politička tenzija, pa je tako bila i sada. Međutim, izbori su sprovedeni i pored toga na miran način.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online