Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.07.2016.
01:10
D. Dekić - Vesti A

Poglavlja otvaraju i Savamalu

Vlast u Srbiji nema baš mnogo razloga za slavlje zbog otvaranja poglavlja 23 i 24 jer će od sada pravosuđe i borba protiv korupcije biti pod velikom lupom Brisela. "Vesti" su već pisale da će EU posebnu pažnju posvetiti aferama poput nesreće vojnog helikoptera, noćnog rušenja Savamale i još nekim "političkim" procesima i pritiscima na pravosuđe.

Reuters
Sedmoro mrtvih, a niko kriv: Ostaci helikoptera u Beogradu

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ukazuje da će nerešene afere i sudski postupci biti pod budnim okom Evropske komisije. Akcentira da će u tom procesu veliku ulogu imati srpsko civilno društvo, odnosno udruženja i organizacije koje treba da ukažu na kršenje vladavine prava.

- Otvaranjem poglavlja Srbija ulazi u drugu fazu, kada će EU veću pažnju posvećivati konkretnim slučajevima, prvenstveno u sferi borbe protiv korupcije i potom izvoditi zaključke o napretku - pojasnio je Antonijević.

Otvaranje ovih poglavlja, kako je navela predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, podrazumeva da će EU do detalja pratiti proces ispunjenja evropskih standarda u srpskom pravosuđu.

Manje priče, a više rezultata

Milan Antonijević ističe da će se posebno kontrolisati primena zakona, što će dovesti do toga da imamo pravosuđe koje funkcioniše, nezavisno sudstvo, jednaku pravdu za sve i poštovanje ljudskih prava. U borbi protiv korupcije treba da bude manje priče, a više presuda - objašnjava Antonijević.
Od Srbije se očekuju vidljivi rezultati, posebno kod korupcije na visokom nivou poput hapšenja i suđenja bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu.

EU insistira da u rad na poglavlju 23 budu uključena udruženja građana, posebno strukovna. Međutim, prema rečima naše sagovornice, sudijska dužnost je izgurana iz ovog posla.

- Ministarstvo pravde nam je reklo da treba da iznesemo mišljenje i predloge u akcionom planu za poglavlje 23. Uradili smo analizu i predloge, da bi nam oni uručili novu verziju i dali svega tri dana za izjašnjavanje - otkriva Boljevićeva i dodaje da ništa od predloga Udruženja nije uneto u taj plan.

To je, kaže, neozbiljno i predstavlja nipodaštavanje sudijske profesije. Boljevićeva ne zna da li je Ministarstvo pravde u međuvremenu počelo da sarađuje sa Forumom sudija, udruženjem koje je osnovano u oktobru prošle godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online