Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.06.2010.
17:52
Mondo A

Amfilohije: Ili Crna reka ili sud

Novi administrator Eparhije raško-prizrenske pozvao je danas monahe da se vrate u manastir ili će biti predati sudu SPC.

Vladika Amfilohije

Amfilohije je potvrdio da su monasi iz manastira Crna reka ovih dana otišli i privremeno se smestili, privatno, negde kod Čačka.

Vladika Amfilohije je rekao da je pre odlaska monaha razgovarao sa igumanom tog masnastira Nikolajem i bratijom i da im je predočio odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC i umolio ih da ostanu u svom manastiru.

"Predočio sam im s' ljubavlju, sa iskrenošću, da će ukoliko napuste manastir Crna Reka, biti pozvani da se vrate i da će ukoliko, ne daj Bože, odbiju poziv, zbog rušenja kanonskog poretka (SPC) morati da budu predati crkvenom sudu. Nadamo se da će se oni ipak odazvati očinskom pozivu i da će obnoviti služenje u Crnoj Reci, a to važi i za sve ostale monahe, monahinje i sveštenike", rekao je Amfilohije.

Mitropolit je rekao da je razgovarao i sa monasima u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena, kao i sa monasima i sveštenstvom u eparhiji.

Manastir Crna Reka

"Rekao sam da i ja kao vladika i administrator ERP i naša crkva očekujemo od njih da ostanu verni svom monaškom i svešteničkom pozivu i da ostanu verni raspetom Kosovu i Metohiji", rekao je mitropolit.

Sadašnji problem u raško-prizrenskoj eparhiji je, kako je ocenio Amfilohije, problem poštovanja crkvenog poretka. On je naveo da ogromna većina naroda sa smirenjem prihvata promene u eparhiji.

Amfilohije je kazao da promene vezane za vladiku Artemija nemaju za cilj da poremete život u eparhiji već da ga unaprede.

"Uveren sam,rekao je on, da će i jedan deo monaške bratije, čija je vezanost za svoga duhovnog oca (Artemija) razumljiva, da će oni ipak shvatiti da je ovde njihovo mesto".

Vladika Artemije

Amfilohije je potvrdio da se umirovljeni vladika Artemije već dva dana nalazi u manastiru Gračanica i da je danas na kratko razgovarao sa njim, ne navodeći temu razgovora.

"Sveti Sinod SPC je na molbu vladike Artemija predložio da ubuduće boravi ili u manastiru Šišatovac ili u manastiru Fenek u Sremskoj eparhiji. On je prihvatio odluke Sabora i došao da se pripremi za odlazak. Te pripreme za put su verovatno razlog što jutros nije bio prisutan na liturgiji u manastiru Gračanica", rekao je Amfilohije.

Izvori bliski umirovljenom vladiki Artemiju, potvrdili su da se vladika u konaku manastira Gracanica priprema za put i da će u utorak najverovatnije otići u manastir Šišatovac.

Isti izvori rekli su da će zbog nastalih promena i umirovljenja vladike Artemija, pored monaha iz manastira Crna Reka, Eparhiju raško-prizrensku napustiti najvervatnije i veći broj monaha iz više ovdašnjih manastira.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online