Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.07.2016.
06:22
B. Đokić - Vesti A

Bezbednost u vazdušnim lukama (5): Teroristi ne biraju mete

Letovi avionima nekada su izgledali kao zabava. Opušteni dolazak u vazdušnu luku, slaba kontrola, vreme za kafu, sendviče i sokove koje su putnici nosili u rancima. Međutim, već decenijama i posebno poslednjih nekoliko godina, dolazak na aerodrom i ulazak u avion, podseća na dolazak u Fort Noks, mesto gde SAD drže svoje zlatne rezerve.

Reuters
Najsigurniji na planeti: "Ben Gurion" ima višestruke krugove zaštite

Zbog straha od terorističkih napada, decenijama su bezbednosne mere na aerodromima sve oštrije i oštrije. I fokus bezbednosti se decenijama menjao.

Prve otmice ili obaranja aviona bili su za današnje uslove amaterski. Grupe revolucionara bi prošvercovale oružje u avion, otimale i onda pregovarali sa vlastima. Kako su mere bezbednosti pojačavane, tako su teroristi prelazili na druge načine da napadnu civilnu avijaciju. Kada im je onemogućeno da naoružani uđu u avion, postavljali bi bombe u prtljag, kako su kontra-diverzione mere postale oštrije i krijumčarenje bombi u prtljagu gotovo nemoguće, počeli su da teroriste šalju sa skrivenim bombama na samoubilačke misije.

Kada je i to zbog novih mera onemogućeno, te otmica ili rušenje aviona iznutra gotovo nemoguće, prešlo se na način koji već nekoliko godina koriste teroristi. Napadima na same aerodromske zgrade.

Prvi napad na aerodrom zabeležen je 30. maja 1972. godine na vazdušnu luku Lod pokraj Tel Aviva, današnji aerodrom Ben Gurion. Tada su tri člana japanske Crvene armije, koje je regrutovao PLO, napala aerodrom, ubivši 26 osoba i ranivši 80. Dvoje napadača je ubijeno, dok je treći uhvaćen pošto je ranjen. Paradoksalno, najveći broj žrtava bili su hrišćanski misionari iz Portorika.

Tada je prvi put upaljen alarm da ne samo avion, već i vazdušne luke mogu biti na meti terorista. Od tada do danas sami aerodromi širom sveta bili su meta tridesetak napada terorista. Posle napada 11. septembra u Njujorku, kada su mere bezbednosti u avionima podignute na do tada nezabeleženi nivo, aerodromi postaju još češća meta i same aerodromske zgrade postaju obezbeđene gotovo kao vojne kasarne.

Radnici najslabija karika

Po svemu sudeći, na aerodromima širom sveta, kao i na beogradskom, tako i u SAD, najslabija karika su ljudi koji rade na njima. Tako je Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD saopštilo da veliki broj zaposlenih na aerodromima ima veze sa teorizmom, pa se traži stroža procedura pri zapošljavanju.
U američkim vazdušnim lukama su, kao i na većini glavnih aerodroma na svetu, osim regularne policije i ponegde vojske, u blizini zgrada raspoređene i specijalne policijske jedinice sa dugim oružjem, kako bi hitno intervenisale u slučaju napada. U SAD je jedan od najvećih problema, zbog čega bezbednosne službe imaju velikih muka, ogroman broj oružja koje kruži u slobodnoj prodaji. Zbog toga prstenovi obezbeđenja u i oko aerodroma pomno prate na svakog ko se učini sumnjiv i te osobe se diskretno izvode iz aerodromske zgrade na bezbednosne provere i razgovor.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online