Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 04.06.2016.
01:00
J. Arsenović - Vesti A

Mira o trošku građana u svim bibliotekama?

Svake godine javnost u Srbiji se uzbuni zbog neke knjige koju stručna komisija Ministarstva za kulturu predloži bibliotekama za otkup. Ovoga puta prašina se digla zbog toga što bi se kao deo standardne ponude korisnicima biblioteka širom Srbije moglo naći delo Mirjane Marković, udovice nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Medija Centar Beograd
Lice sa poternice. Sporna knjiga Mirjane Marković

Njena knjiga "Bilo je to ovako", svojevrsna memorijska građa, našla se na listi naslova koju je komisija predložila za otkup u 2016. godini. Mirjana Marković, podsećamo, nalazi se na poternici, a nije dostupna srpskim istražnim organima, jer se već 15 godina nalazi u Rusiji, gde je u međuvremenu dobila azil.

Više od optužnice zbog urgiranja da dadilja njene dece dobije državni stan, Markovićeva je u Srbiji ostala upamćena po zlu, mada formalno nije obavljala nijednu državnu funkciju. Dovodili su je u vezu i sa likvidacijama političkih neistomišljenika, pa sve do toga da stoji iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Pare nisu male

Ni pare koje država izdvaja svake godine za otkup knjiga nisu male, pa je nezadovoljstvo izdavača tim razumljivije. Ove godine, nezvanično saznajemo, planirano je 80 miliona dinara, što je značajno umanjenje u odnosu na 2014. i prošlu godinu, kada je potrošeno 120, odnosno 100 miliona dinara.
Ostao je u praksi i stari, dvostepeni princip odabira koji podrazumeva da presudnu reč o tome šta će se naći novo na policama 178 biblioteka širom Srbije daju same biblioteke, praveći konačni izbor sa liste koju im je dostavila komisija.

Otud ne čudi ogorčenost dela javnosti zbog toga što će se pare poreskih obveznika trošiti i na kupovinu njene knjige koja je, po mnogim ocenama, svojevrsno pranje vlastite biografije.

- Nisam za to da se zabranjuju knjige, ali njena je gomila laži i apsolutno đubre - komentariše za "Vesti" Milan Vlajčić, novinar i kritičar.

Vlajčić je prošle godine bio predsednik Komisije za otkup knjiga i, kako sam priznaje, laknulo mu je što više nije njen deo.

- Deo članova komisije tera jednu radikalnu nacionalističku struju, a za troje novih nikada nisam ni čuo - primećuje on.

Lake odluke za lako štivo

Prošle godine bilo je povika na spisak naslova za otkup, jer su sa njega izostala pojedina ozbiljna dela iz humanističkih nauka, a uvrštena laka štiva sa estrade, poput pisanija Suzane Mančić ili Marije Šerifović.
- To je bila naša greška, bio sam nadglasan, ali knjiga Suzane Mančić je majčino mleko prema knjizi Mirjane Marković. Njena knjiga nikome neće naškoditi, dok u slučaju Miloševićeve supruge, ako čitalac poveruje u 20 odsto onoga što je ona napisala, nadrljali smo - kaže Vlajčić.

Na prozivku zbog Mirjane Marković, ovogodišnji predsednik komisije, istoričar Miloš Ković, poziva se na procenu da je njena knjiga "istorijski izvor o određenom dobu".

- Ovo ne podrazumeva da vi sad podržavate ovu ili onu političku opciju, već uverenje da bi istoričar i svako koga zanima svakako pročitao memoarsku građu učesnika u ovim događajima - objasnio je Ković za "Blic".

Na ovakvo objašnjenje, reditelj Janko Baljak se upitao da li to znači da bi država ubuduće mogla da otkupljuje i knjige ubice Zorana Đinđića, kao svojevrsno "svedočanstvo vremena".
 

POVEZANE VESTI

Subota 04.06.2016. 08:41
Мајка Мирјане Марковић звала се Вера Милетић и у Другом светском рату је била у Партизане.Немци су ухапсили Веру и стрељали је 1943. год.Нека је лака земља на Веру јер се борила против фашиизма.
Subota 04.06.2016. 08:49
Lopuža koja je pobegla u Rusiju i odnela 4 milijarde dolara. A Rusi umesto da nju isporuče Srbiji i da ide u zatvor, oni joj daju azil u zamenu za 4 milijarde. Toliko o "braći".
Subota 04.06.2016. 10:25
Trositi narodu pare ili bolje receno bacati pare na ove budalastine je samo dokaz da komunisticko - vatikansko - masonski elementi i dalje egzistiraju u strukturama vlasti i na grbaci naroda. Ta markoviceva niti je bila niti ce biti Srbkinja. Potpuno je isto ako se finansira narodnim novcem njezina ili tudmanova knjiga. Finansirati zlo koje je nasljednik oni ljudi i one ideologije koi su direktno krivi za stotine hiljada umoreni Srba u drugom ratu i nakon njega. Koi su stotine hiljada Srbski domacina slali na robiju samo zato sto su Srbi. Koi su opljackali Srbiju i podrzali na Srbsku stetu stvaranje brozove jugoslavije , oduzimanje Srbski teritorija i davanje isti nasim dusmanima kao i stvaranje granica unutar same Srbije. Banditi jugoslovenski...........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online