Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 03.06.2016.
07:49 >> 11:54h
Tanjug A

Cirkus se vraća u grad, a za cirkusante - crveni tepih i garda VS

U Domu Narodne skupštine Srbije počela je konstitutivna sednica novog saziva srpskog parlamenta. Na dnevnom redu prve sednice je potvrđivanje mandata 250 novih poslanika, izbor predsednika i drugih rukovodećih organa.

Tanjug
Da li poslanici uopšte zaslužuju ovakav doček?

Nove poslanike Narodne skupštine Republike Srbije su na ulazu u zdanje na Trgu Nikole Pašića, dočekali crveni tepih i svečana jedinica Vojske Srbije.

Sednicom, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva, predsedava najstariji poslanik 86-godišnji Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke, kome u radu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

Mićunović je na početku sednice pozvao poslanike na poštovanje dostojanstva skupštine, međusobno poštovanje jedni drugih, kao i na toleranciju, a potom je intonirana himna Srbije "Bože pravde".

Za himnu je bio zadužen Mešoviti hor Doma kulture Ruski Krstur i Katedralne crkve svetog oca Nikolaja, pod dirigentskom palicom Lidije Paše. Taj hor nastavlja dugogodišnju tradiciju horskog pevanja u Ruskom Krsturu, s obzirom da je 2014. godine obeležena 120. godišnjica od osnivanja prvog hora. Novi parlamentarci će, shodno uobičajenoj praksi, na prvoj sednici dobiti i zbirku propisa.

Kako je rečeno u republičkom parlamentu, očekuje se da prvu sednicu 11. saziva Narodne skupštine Republike Srbije, između ostalog, sa galerije prate studenti Pravnog fakulteta i članovi Republičke izborne komisije...

Posle potvrđivanja mandata poslanici će položiti i potpisati zakletvu.

Tekst zakletve glasi:
 

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Potom se prelazi na izbor predsednika parlamenta, potpredsednika, generalnog sekretara, a kao poslednja tačka konstitutivne sednice predviđen je izbor članova radnih tela Narodne skupštine.

POVEZANE VESTI

Petak 03.06.2016. 12:17
Циркус у Србији од 5 октобра. Где су милион предизборних обећања.Политичари су тврдили да се само скине Слободан Милошевић одмах живот као у рају.ДС су обећавали мед и млеко.Дачић и Вучић обећавају све и свашта.Долазе још тежи дани по живот народ Србије јер смо колонија Вашингтона.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online