Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 26.04.2016.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Vučića uplašila i pobeda

Srpska napredna stranka je apsolutni pobednik vanrednih izbora u Srbiji sa nadpolovičnom parlamentarnom većinom, ali i 27 poslanika manje nego u prošlom sazivu. U poslaničke klupe ušlo još 11 lista od kojih pet manjinskih.

A. Čukić
Nije ni nazdravio: Aleksandru Vučiću malo je i 48 odsto glasova

Izborni dan su, prema tvrdnjama opozicije, obeležile brojne nepravilnosti na biračkim mestima, dok je u postizbornim večernjim satima Centar za slobodne izbore i demokratiju, neuobičajeno sporo projektovao konačne rezultate i, prevideo ulazak u parlamentarne klupe čak tri liste: Demokratske stranke Srbije i Dveri, Dosta je bilo Saše Radulovića, koaliciju Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka.

Atmosfera u pobedničkom taboru naprednjaka zanimala je Dejvida Mekalistera, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, inače bliskog saradnika nemačke kancelarke Angele Merkel. On je oko ponoći stigao u izborni štab SNS i bio iznenađen što ubedljivu pobedu ne prati slavljenička atmosfera. Visoki gost je sedeo sa Vučićem u kancelariji gde mu je rekao da nije video da neko osvoji skoro polovinu glasova i da sedi sam u kancelariji i čita neke papire.
Mogući razlog tome je što koalicija okupljena oko SNS na osnovu 97,46 odsto obrađenih biračkih mesta, osvojila 48,25 odsto glasova i od 250 poslaničkih mesta umesto dosadašnjih 158 imaće 131 poslanika.

Socijalisti i Jedinstvena Srbija, iako drugi sa 11,01 odsto, umesto dosadašnja 44 imaće 30 poslanika. Radikali su osvojili 8,05 procenata i zauzeli treću poziciju sa 21. mestom, dok će Demokratska stranka koja ima 6,05 odsto i Pokret Dosta je bilo sa 5,99 imati po 16 mandata. U parlament su ušli koalicija Tadića, Jovanovića i Čanka sa 5,03 i Demokratska stranka i Dveri sa pet odsto i obe liste će imati po 13 mandata. U novom sazivu će sedeti i četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, po dva sa liste Muamera Zukorlića i Sulejmana Ugljanina, dok će albanska lista Partije za demokratsko delovanje i Zelena stranka imati po jednog.

Kurc i Han čestitali pre rezultata

Zanimljivo je da je austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc i komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, čestitali Vučiću pobedu ne sačekavši objavljivanje rezultata. Kurc je uz poruku da se raduje daljoj saradnji, naveo i da se nada brzom napretku Srbije na putu u EU. On je na svom nalogu na Tviteru poruku ispisao na engleskom i srpskom jeziku, ćirilicom, a Vučić mu je odgovorio na nemačkom. Čestitke je, pre saopštavanja preliminarnih rezultata uputio i Han, navodeći da samo "snažna vlada može da sprovede reforme neophodne za budućnost države, njenu ekonomiju i građane".

U izbornoj noći najviše uzbuđenja je bilo u štabovima DSS, Borisa Tadića i Saše Radulovića koji su tvrdili da su prešli cenzus, dok je Cesid uporno ponavljao da, ne računajući manjinske partije, svega pet lista ulazi u skupštinske klupe.

Da je greška poput Cesidove uvek moguća, ukazuje za "Vesti" analitičar Đorđe Vukadinović koji je na listi DSS-Dveri, ali i naglašava da je Cesid oduvek bio brz i tačan.

- Frapantno je da su tri liste koje je previdela ova organizacija obezbedile prolaz u parlament, pa je pitanje da li se ovog puta desila greška ili namera teška. Kako je ovoga puta i izborna kampanja bila daleko od fer i demokratske, utoliko sam pre sklon da pomislim da nije reč o slučajnosti, već nameri - kaže Vukadinović.

Rijaliti izbori

- Priča o izborima i rezultatima je u skladu sa vulgarizacijom čitave srpske priče. Zna se da politika nije nevina, a sada se i ona sudeći prema dešavanjima, polako pridodaje opštoj slici rijaliti života u Srbiji. Mislim da je građanima koji su gledali na TV-u saopštavanje rezultata, uz tvrdnje lidera tri liste da su parlamentarni iako nisu pročitani, sve to delovalo kao da se RIK i Cesid šale - kaže Miroslav Šutić.

On smatra da je srpski politički sistem ozbiljno bolestan i da je potrebna njegova ozbiljna reforma, jer je izgubio legitimnost.

Manji broj mandata koje su osvojili naprednjaci, istraživač javnog mnjenja Miroslav Šutić objašnjava činjenicom da je više lista preskočilo cenzus, pa se nije desilo da se mnogo glasova ispod cenzusa prelije strankama koje su osvojile najviše procenata birača.

Da je usporeno ponašanje RIK-a unelo dosta pometnje u izbornoj noći, ukazuje za "Vesti" Miroslav Šutić, dodajući da je i Cesid zbunio, previdevši ulazak čak tri liste, ali se, prema njegovim rečima, koncept te organizacije promenio u odnosu na ranije izbore.

- Da li se to promenilo zato što je Cesid sada više nego ranije na državnim izvorima - pita naš sagovornik.

Povratak Šešelja

Radikali Vojislava Šešelja se u skupštinske klupe vraćaju posle četiri godine pauze, a DSS Sande Rašković Ivić i LDP Čedomira Jovanovića posle dve provedene van parlamenta. U Skupštini Srbije će se prvi put naći poslanici Dveri i liste Dosta je bilo Saše Radulovića koji su višestruko uvećali broj glasova u odnosu na 2014. kada su prvi put izašli na izbore. Novi su i poslanici sa liste Muamera Zukorlića i Zelene stranke.

Štabovi opozicionih partija, tvrde i da su rezultati izbora koje oni imaju bitno različiti od onih koje ima RIK, a međusobno vrlo slični, objavljuje portal Srbija danas. Prema toj statistici SNS ima svega 35,7 odsto, SPS-JS 13,02, radikali 12,04, DS 8,04, Dosta je bilo ima 7,95, Dveri i DSS 6,5, a LDP, LSV i SDS 6,02 procenta. Portal, pozivajući se na opozicione štabove, tvrdi da su čitave postizborne noći kradeni glasovi da bi RIK tek juče ujutru izašao sa preliminarnim rezultatima.

Miroslav Šutić kaže da je tolika razlika gotovo nemoguća, ali i ukazuje da se u Srbiji videlo sve i svašta, što stvara senku nad ovim izbornim procesom.

- Sam taj napor malih partija da dokažu da je bilo pre izbora indikativnih stvari, kao i izbornog dana, poput neregularnog glasanja zvanog bugarski voz, kupovine glasova i slično, zvoni na uzbunu. Naročito što je više stranaka i izbornih lista ukazivalo na krađu izbora. Nije prijatno to čuti, ali je nemoguće tačno utvrditi, jer kako se kaže pobednik piše istoriju. Zato je pitanje šta može da uradi opozicija da nepravilnosti istera do kraja, ako su institucije u rukama vlasti - kazao je Šutić.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.04.2016. 18:19
На избори је изашло само 52% гласача а од тих 52% гласача за Вучића је гласало 48% гласача а то значи да од укупног броја гласача за Вучића је гласало 25% гласача , значи 75% гласача није желело да гласа за Вучића .Пола Србије није изашло на гласање јер нема за кога да гласа .Народ Србије нема поверење ни у једну странку нема поверење ни у једног политичара.
Utorak 26.04.2016. 20:13
Šta je problem ? Vučić je obična marioneta Američkih i NATO zlikovaca . ON je dozvolio da oni odlučuju o Srbiji a on sprovodi njihove odluke . Njegov "rok trajanja" određuju gazde koje ga drže na vlasti .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online