Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.04.2016.
01:10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Sa dijasporom tek u kampanji

U jeku izborne kampanje premijer Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić prekjuče popodne u Beogradu se sastao sa dvadesetak uglednih predstavnika evropske i prekomorske dijaspore, mada je inicijativa iz srpskog rasejanja potekla još pre šest meseci od Milisava Miće Aleksića iz Pariza, inače predstavnika srpske dijaspore u Evropskom parlamentu.

- Od kada znam za susrete predstavnika dijaspore sa vlastima u Srbiji ovaj sastanak je bio najsadržajniji i najkvalitetniji. Za samo tri sata dogovoreno je više nego svih ranijih godina. I što je važnije, premijer nam je rekao da će se za sva vitalna pitanja od interesa za dijasporu pitati dijaspora i da nam se iz Beograda neće nametati unapred spremljena rešenja. Vučić se saglasio da ovakvi sastanci treba da budu redovniji i predložio da sledeći skup održimo u Vrnjačkoj Banji - rekao je Aleksić u izjavi za "Vesti".

Tanjug
Otvoreno o problemima: Učesnici sastanka u Beogradu

Napomenuo je da je sastanak zatražen zbog nagomilanih problema, od državljanstva, preko dopunskih škola do investicija iz rasejanja i zahteva da dijaspora može glasati putem pošte, kao i da dobije svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

Arhitekta iz Kanade (pre)zadovoljan

Počasni konzul Srbije u Vankuveru arhitekta Petar Vladiković ocenio je da je investiciona klima u Srbiji "jako dobra" i da premijer "vodi politiku koja privlači investicije".
- Premijer je obećao da će učiniti sve kako bi strane investitore, naročito Srbe iz rasejanja privukao, a ima ih dosta u Kanadi koji imaju jake kompanije - istakao je Vladiković.
On je svojevremeno kupio jedan industrijski kompleks u Šimanovcima, ali je imao problema sa dozvolama i komšijom koje je tek sada rešio.

- Radi brže komunikacije i efikasnije saradnje tražili smo takođe da premijer u svom kabinetu imenuje savetnika za dijasporu i Srbe u regionu. Preneli smo mu i zahtev da Srbija ostane na evropskom putu i poručili da podržavamo stav Vlade da Srbija, kada postane članica EU, zadrži svoju samostalnost sarađujući sa drugima - ispričao nam je Aleksić.

Vučić je istakao da Srbija razmišlja o dijaspori i pošto se radi o uzajamnom procesu, zamolio je sagovornike da kažu šta država može da učini da taj odnos bude bolji. Poručio je da Srbija neće nikoga da iskorišćava već da želi da sluša pametne i uspešne.

- Ako neko kaže da ima tri hotela u Lucernu ja ću ga zamoliti da napravi jedan u Srbiji. Ali to nije obaveza - napomenuo je Vučić.

Meštar od organizacije

Sastanku nije prisustvovao niko iz državne Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. "Vestima" je nezvanično rečeno da ih niko nije ni obavestio o tom susretu. Interesantno je da je Vučićev kabinet za predsednika Organizacionog odbora ovog susreta imenovao Aleksandra Vlajkovića. To je funkcioner vladine Kancelarije za dijasporu koji je 2013. tražio finansijsku pomoć od vlade Hašima Tačija za snimanje filma "Crni bombarder", a po čijem sinopsisu su Srbi uglavnom "loši momci".

Sastanku je prisustvovao i uglednik iz Nemačke Dejan Ilić, te Petar Gojković iz Pariza, Slavomir Gvozdenović iz Rumunije, kao i srpski predstavnici iz Slovenije, Austrije, Hrvatske, Kanade.

- Premijer nam je otkrio da posle Njujorka Er Srbija treba da počne da leti za Toronto i Čikago. Razgovarali smo i o potrebi da se u inostranstvu bolje predstavi zdravstveni, klimatski i verski turizam Srbije. Saglasili smo se da bi bilo dobro da postojeće dijasporske agencije postanu i svojevrsne turističke ambasade, te da detalje treba razraditi sa ministrom Rasimom Ljajićem - izjavio je Majk Milićević iz Toronta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online