Petak 26. 4. 2019.
Washington
70
 • Chicago
  90
 • New York
  100
 • Belmont
  50
 • Atlanta
  150
 • Boston
  180
 • Firt
  100
 • Denver
  170
 • Detroit
  80
 • Dover
  120
 • Hartford
  90
 • Orlean
  120
 • Helena
  150
 • Ren
  40
 • Honolulu
  220
 • Las Vegas
  220
 • Portland
  180
 • Salem
  100
 • Santa Fe
  90
 • Tampa
  210
 • Topeka
  90
22
Nedelja 17.04.2016.
06:15
A

Sudom na nepodobne vladike?

Kako se približava majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora (crkvene skupštine), najviše vlasti Srpske pravoslavne crkve, tako po već ustaljenoj praksi Sinodu (crkvenoj vladi) uveliko stižu svešteničke pritužbe protiv pojedinih episkopa ili zahtevi za njihovu smenu.

A. Čukić
Patrijarh Irinej

Trenutno su, koliko je poznato, popovima mete vladika banatski Nikanor Bogunović, episkop niški Jovan Purić, koji je na bolovanju, ali i razvlašćeni vladika Georgije Đokić. Purićeva sudbina trebalo bi da bude rešena na Saboru, od ražalovanog episkopa kanadskog Georgija će, kako je i sam patrijarh nedavno najavio, biti zahtevano da se iseli iz kuće u kojoj živi u Miltonu i vrati se u otadžbinu jer u suprotnom mogu uslediti nove crkvene sankcije, dok je peticiju protiv Bogunovića potpisalo 14 sveštenika.

Uhođenje kao "duh vremena"

Za verskog analitičara Draška Đenovića, "zanimljiva je novonastala praksa u SPC da sveštenici, potpomognuti civilnim snagama sa crkvenih opština, eliminišu sebi nepodobne nadležne episkope".

- Episkopi odvajkada rukopolažu i na parohije postavljaju sveštenike, oni se vladikama zaklinju na poslušnost, pa je donedavno bilo nezamislivo da se udružuju i iniciraju smene nadležnih episkopa. Ali, očigledno je da se među sveštenoslužiteljima, i mirskim i monaškim, prati duh vremena, da svako na svakog motri, podmeće i lovi greške onog drugog. Pri tom treba imati u vidu da su vladike monasi i da su pod zavetom siromaštva, celibata i skromnosti. Toga se mnogi ne drže i to se vidi po njihovom raskošnom i rastrošnom življenju, dok monaški zaveti za porodične sveštenike ne važe. Isto tako, veliki broj onih koji se odlučuju za teološki fakultet to čini zbog dobre zarade i karijere, a ne duhovne misije. Otuda ne čudi i pošalica da u svešteni klir idu oni koji nemaju petlju da se bave kriminalom, a imaju ambiciju da se lako i brzo obogate. Ali, ima primera, poput slučaja episkopa niškog Jovana, koji je privremeno sklonjen s eparhije, da kreće hajka protiv vladike ako počne da zavodi red i disciplinu. Dirne u "osinje gnezdo", pa se neki sveštenici ostrve na episkopa da bi sačuvali pozicije i skrenuli pažnju sa svog velikog prihoda i sumnjivo stečenog kapitala. Koliko god da su svešteničke optužbe protiv pojedinih vladika jake ili nepobitno istinite, treba biti oprezan i zapitati se šta je pravi uzrok. I da li se u stilu "drž'te barabu i lopova", ovim tužakanjima skreće pažnja sa sopstvenih nedela - ukazuje Đenović.

Ni patrijarh nije zaštićen

- Kad su upravnim aktom smenjivali vladiku Artemija, većina članova Svetog arijerejskog sabora je previdela da ustanovljenjem ovakve prakse mogu i sami postati žrtve. Čak i patrijarh. Opasan presedan je zaživeo i SPC prelazi Rubikon. Jer, zaverama i montiranim procesima protiv sopstvenih vladika, a uz pomoć niže jerarhije, u nekim slučajevima i uz pomoć državnih organa, vrh SPC zapravo ruši crkvenu autonomiju i postaje predmet raznih zloupotreba od strane političara. Sveštenici mogu da prave urote protiv episkopa i potkazuju ih ne samo Sinodu i Saboru SPC, već i državnim vlastima. Takođe, pošto u Srbiji imamo poslušničke marionetske vlasti s jedne i slabost organizacione strukture u SPC, s druge strane, otvorena je mogućnost da svetski moćnici kadriraju i u SPC, a sve to sa nepredvidivim posledicama. Iz takve perspektive ni patrijarh ne može biti siguran da će do kraja života ostati na čelu SPC - zaključuje Čvorović.

Novac u pozadini sukoba?

S druge strane, nastavlja on, "kao, na primer, u banatskoj eparhiji, sveštenici se žale vrhu SPC na zloupotrebe svog episkopa Nikanora, počev od odnosa prema potčinjenoj jerarhiji, preko samovolje i bahatosti, do sumnjivog eparhijskog poslovanja".

- Sveštenici vladici Nikanoru takođe zameraju da im je razrezao visoke namete za eparhijsku kasu. Banat je u odnosu na Bačku ili Srem veoma siromašan i parosi se žale da ne mogu dovoljno da zarade za sebe i svoju parohijsku crkvu, za vladiku i eparhiju, a on ne smanjuje potraživanja. Episkop banatski se takođe zamerio Zavodu za zaštitu spomenika kulture jer na svoju ruku radi prepravke na Vladičanskom dvoru u Vršcu, iako je dvorac pod zaštitom države. Ali, interesantno je i to da je među potpisnicima protiv vladike Bogunovića njegov sveštenik za kojeg se na internetu može videti stari snimak, dok je bio paroh u Merošini (niška eparhija), kako nakon jedne sahrane dvojici mladića govori da im ne može izdati potvrdu o naplaćenih 100 evra za opelo, već samo na polovinu te svote. Rečju, u osnovi svih crkvenih sukoba je pre svega novac - smatra Đenović.

Globalna bruka

- Na svešteničko-vladičanska trvenja nije imuna ni dijaspora, ali to u srpskoj javnosti zazveči tek kad je afera pred epilogom. Ali, zato se crkvenim problemima širom rasejanja revnosno bave strani mediji. Tako su se, na primer, prošlog meseca, Katolička nemačka agencija (KNA) i Dojče vele bavili aktuelnim problemima između nekih srpskih paroha i njihovog episkopa u Nemačkoj. Srpske crkvene razmirice osvanjuju i u medijima na severnoameričkom kontinentu. Takođe, Vikiliks je svojevremeno na engleskom jeziku objavio opširno štivo o visokoj srpskoj jerarhiji iz otadžbine i rasejanja, obelodanivši čak i njihove veze sa svetskim moćnicima. U ovo internet doba sve te napise mogu videti svi i srpska crkvena bruka postaje globalna - objašnjava Đenović.

Profesor istorije crkvenog prava dr Zoran Čvorović tvrdi da je "svešteničko pravljenje urote protiv više crkvene vlasti jedan od teških kanonskih prestupa".

- Niži klir je dužan da bude odan episkopu po zavetu koji su još apostoli dali Isusu Hristu, te iz novozavetne perspektive zaverenici postaju Jude. Sveštenici vernost episkopu iskazuju zakletvom na bespogovornu poslušnost i poniznost sve dok se episkop ne ogreši o dogmate ili dok ne učini težak kanonski prestup, a to se prethodno dokazuje na velikom saborskom crkvenom sudu. Jer, po kanonima, episkop se postavlja doživotno na tron eparhije. Međutim, od 2010. godine, u dosadašnjih šest slučajeva to nismo videli prilikom smenjivanja episkopa, pošto su uklonjeni saborskim upravnim aktima, a da suđenja i pravosnažne presude nije bilo - tvrdi Čvorović.

Prvi takav slučaj, podseća on, "bio je sa bivšim episkopom raško-prizrenskim vladikom Artemijem Radosavljevićem pre šest godina kada je ustanovljen presedan zloupotrebom nižeg klira i učinjeno smenjivanje episkopa saborskim dekretom".

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.04.2016. 20:39
Episkop Jovan je nišlijama otvorio oči, po svakom pitanju. Počeo je da edukuje vernike pa i sveštenstvo, govorio je istinu, bio oštar i kritičan i narod mu je verovao i počeo češće da ide u crkvu.Sta reci o vladiki koji je godinama bio iguman Ostroga.Covek je na mestu nema dalje.
Nedelja 17.04.2016. 20:29
Steta za vladiku Jovana ,On je covek koji nadilazi sredninu u koju je stavljen. po postenju, znanju. Svemu. Veri u Boga, pogotovu. Vladiku Jovana iz Niša su oterali biznismeni-mafijaši iz same eparhije.
Nedelja 17.04.2016. 20:21
Episkop Jovan niski je zasigurno najispravniji vladika u SPC.On je na bolovanju ,samo zato sto je pokusao da stane na put svestenstvu koje se bahato bogati na racun vernika. I, kako se prica, otkrio je neke finansiske mahinacije koje su se ranije dogodile, a nije zeleo da to prikrije i cuti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Dragan Đilas (52)
GUBITNIK
Vojislav Šešelj (64)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Nije dobar trenutak za rešavanje novčanih problema. Odložite sve vrste ulaganja i poslovne odluke, danas ste skloni greškama.
SAVET: pojačajte imunitet.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Dragoceno vreme trošite u diskusiji sa ljudima koji ne pripadaju vašem svetu. Ako vam je stalo da se dokažete, izaberite pravo mesto za to.
SAVET: budite realni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Pogrešno shvatate voljenu osobu, pa ako iz toga izvučete i zaključak, problemi su neminovni. Pre nego što utvrdite poentu, tražite da vam se objasne detalji.
SAVET: prekontrolišite troškove.
 • 2019 © - vesti online