Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.03.2016.
03:00
D. N. Petrović - Vesti A

Postojbinu zaboravili i vlast i crkva

Nizom skromnih manifestacija i štampanjem novog zbornika, Udruženje Ras u Novom Pazaru, koje je osnovano 17. marta 1990. godine, obeležilo je 25 godina postojanja. Kako ističe jedan od osnivača i predsednik ovog udruženja dr Dobrosav Nikodinović, Ras je formiran poluilegalno u komunističkom vremenu sa ciljem da ukaže na pogubne posledice masovnog iseljavanja Srba iz Raške oblasti i zapostavljanja postojbine Nemanjića i rodnog kraja Svetog Save.

D. N. Petrović
Ras već četvrt veka čuva korene i baštinu: Dr Dobrosav Nikodinović

- Tadašnja vlast pokušala je da nas, pod pritiskom ovdašnjih muslimanskih nacionalista, pohapsi, a pošto to nije smela da uradi, jer smo imali veliku podršku srpskog naroda, primili su nas tadašnji premijer Stanko Radmilović i predsednik Srbije Slobodan Milošević, mnogo toga su obećali, a malo uradili. Ipak, naš glas se daleko čuo i za probleme Stare Raške i vredne kulturno-istorijske spomenike ovog kraja (Sopoćani, Stari Ras, Petrova crkva, Đurđevi stupovi...) saznao je svaki Srbin na planeti. Kasnije vlasti bile su još gore, seobe su nastavljene, traju i danas, a postojbini Srbije preti opasnost da ostane bez Srba - ističe Nikodinović.

Spomenik Stefanu Nemanji

- Borićemo se i dalje svim snagama i intelektualnim kapacitetima za Rašku oblast: borićemo se da bistu Stefana Nemanje postavimo u centru Novog Pazara (što nam vlast deset godina zabranjuje), kritikovaćemo, ukazivaćemo, predlagaćemo, nadamo se da će se i u Srbiji nešto promeniti i da će se vlast okrenuti svojim korenima - naglašava predsednik Rasa.

Mnogo toga su, kaže Nikodinović, dobrog i pametnog predlagali i tražili i mnogo toga su uz razna "podmetanja noge" i uradili:

- Bilo je svakakvih obećanja, a samo mrvica od naših opravdanih zahteva je ispunjena - Srbiju, odnosno vlast u Beogradu, Stari Ras i Raška oblast kao da uopšte ne interesuju. Nažalost, ništa bolje se ne ponaša ni Srpska pravoslavna crkva koju godinama ubeđujemo da u Novom Pazaru, gde je nekada bila mitropolija i odakle su potekla četiri srpska patrijarha, bude sedište Eparhije raške, imali smo i čvrsta obećanja od patrijarha Irineja da će vladika raški "stolovati" u Novom Pazaru, što bi bilo veliko ohrabrenje za ovdašnje Srbe. Nažalost, ni po ovom pitanju ništa nije urađeno - ističe Nikodinović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online