Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.03.2016.
16:29
Vestionline A

A zašto Dačić nije objasnio princu Čarlsu šta je Kalemegdan!?

Da li se sećate kako je pre nekoliko godina Ivica Dačić fantastično objašnjavao kako je lep Kalemegdan, kako "ovde ima, znači brdo, znači planine, planinski deo je, zato se zove Kale, Kalemegdan, Kale je brdo..." Nema veze što je Kale tvrđava, nego - što ne dasmo Dačiću da objasni princu Čarlsu to oko Pobednika, i oko našeg Kališa? Dovedosmo Englezu istoričarku da mu sve lepo objasni, pa to ne ide - nije čak ni grešila. Zato pogledajte vi prvo video s Dačićem i njegovim mudrostima, pa onda procenite da li je bolje da je on ugostio princa, ili ovo što mu dadosmo obrazovanu osobu da mu objašnjava stvari.

Vratimo se ipak priči kako je to u sredu zaista bilo. Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola prošetali su Kalemegdanom, a tokom šetnje čast da im bude lični vodič imala je istoričarka Dubravka Stojanović. Ona je istakla da je princu Čarlsu posebno zabavna bila priča o spomeniku "Pobednik" i tome kako je umesto na Terazijama završio na Kalemegdanu.

Istoričarka mu je objasnila da su beogradske dame bile veoma ljute i burno reagovale na ideju da golog muškraca visokog 14 metara gledaju usred centra grada.

Stojanovićeva je gostima govorila o istoriji, geografiji, simbolima grada, pokazala im je ušće Save u Dunav i objasnila da je to mesto gde geografija objašnjava istoriju, mesto prožimanja kultura i objasnila koliko je ono suštinski važno za razumevanje istorije grada. 

- Govorila sam mu o zgradi CK, odnosno današnjeg Ušća i to kako praktično kroz tu jednu zgradu može da se vidi čitav proces tranzicije Srbije - rekla je Stojanovićeva za beogradske medije. 

Ona je dodala da su priče o dinamičnoj istoriji Beograda, o tome šta se dešavalo, šta se sve menjalo, kako je navela, veoma zaniteresovale princa Čarlsa, koji, dodala je, nije znao da je Beograd mnogo puta bombardovan.

Stojanovićeva je rekla i da je tokom šetnje princ bio veoma neposredan, prirodan i komunikativan i sve ga je zanimalo.

Ipak, najviše ga je zainteresovala izložba o bombardovanju iz Prvog svetskog rata koja je postavljena na šetalištu na Kalemegdanu, ispričala je istoričarka.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.03.2016. 19:19
Pa vi mislite da Dacic sada nesto pismeni i obrazovani, posle ovog snimaka....?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online