Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.03.2016.
16:32
P. Vranešević - Vestionline A

Kviskove seksualne fantazije

Istoričar Predrag Marković, danas potpredsednik SPS-a, a nekad ljubimac srpske javnosti kao najmlađi pobednik "Kviskoteke", najpopularnijeg kviza bivše Jugoslavije, ustalasao je javnost izjavom da ministarka Jadranka Joksimović izaziva u njemu "erotske fantazije".

Tanjug
Šta li mu je supruga rekla...

On "brendira" Srbiju...

Marković je, inače, veoma zanimljiva i razbarušena figura. Uspeo je da posle dugogodišnjeg članstva u Demokratskoj stranci, pa kratkotrajnog boravka u pokretu "Dosta je bilo" Saše Radulovića, na kraju "preleti" u SPS, gde je odmah postao potpredsednik. Usput je stigao i da bude član Upravnog odbora RTS-a, a pored mnogobrojnih drugih funkcija koje nema potrebe da ovde nabrajamo, član je, a to i jeste najveća ironija, Saveta za brendiranje Srbije (šta god to u praksi značilo).

Izjavom "Osetljiv sam na žene sa velikim očima koje mnogo pričaju, Jadranka Joksimović me erotski fascinira", Marković izgleda želi Srbiju da "brendira" kao zemlju gde caruje mizoginija, gde se žene posmatraju isključivo kao objekti. Poseban apsurd je što je popularni istoričar to izjavio za ministarku za evropske integracije. Ma koliko koračanje evropskim putem bilo neiskreno od strane Joksimovićeve i njenog šefa Vučića, takve izjave visokih funkcionera nisu dopuštene u javnom govoru u civilizovanim društvima.

Tanjug
Objekat požude: Nekad urednica "Velike Srbije", danas "evropejka"

"Superiornost srpskog uma"

Marković je, osim osude jednog dela javnosti, prošao nekažnjeno za ovaj seksistički komentar. Ako budemo i dalje tolerisali prostakluke političara (setimo se samo "duhovitog" Bratislava Gašića, ali i mnogih drugih), neminovno ćemo oguglati i na primitivizam prema ženama u svakodnevnom životu. Tu nam ništa neće pomoći cvetić ili bombonjerica za 8. mart, kojima ćemo da pokažemo kako smo mi u stvari kulturni.

Naročito je tužno što je ovakav ispad sebi dozvolio intelektualac, čovek zbog koga smo bili ponosni što je usred Zagreba pobedio u najpopularnijem kvizu u Jugoslaviji. Čak smo uspeh popularnog "Kviska" koristili da dokažemo kako smo superiorniji od Hrvata, te večite mere poređenja u Srba.

A sad nam ostaje da pratimo kako se ti "superiorni umovi" bore da nađu uhlebljenje u bilo kojoj od stranaka koje su na vlasti i kako traže način da budu zanimljivi medijima, pa makar to bilo i javnim degradiranjem žena. I nije baš za pohvalu, zar ne?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online