Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.01.2016.
10:25
Informer.rs A

Lazanski ima rešenje kako da Srbija kupi S-300

"Postoje razni modaliteti kupovine raketnog sistema, barter poslovi i mnoge druge vrste kompenzacija...A mogli bi i tajkuni malo da se stisnu i odvoje pare za bezbednost svoje otadžbine2 predlaže novinar Miroslav Lazanski

A. Čukić
Tajkuni su u velikoj meri svoje bogatstvo stekli tolerancijom države

Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator lista "Politika", javno je pozvao srpske tajkune da pokažu patriotizam, odreše kesu i plate ruski raketni sistem S-300, o čijoj nabavci se već mesecima priča u javnosti.

Lazanski je objasnio da Srbija danas nema dovoljno novca za skupo naoružanje i rekao da bi pomoć bogataša mogla da bude jedno od rešenja.

- Sve zavisi od nacionalne i političke volje. Ako nešto stvarno hoćete, ako vam nešto zaista treba, onda uvek možete naći izvor finansiranja. Ne mora to da bude budžet, može i od nekih kompanijskih para. Postoje razni modaliteti plaćanja raketnog sistema, i barter poslovi, razne vrste drugih kompenzacija, a mogli bi i naši tajkuni malo da se stisnu i odvoje pare za bezbednost otadžbine - naglasio je Lazanski u intervjuu za radio "Sputnjik", dodajući da Srbija ni slučajno ne može i ne sme sedeti skrštenih ruku dok se na Balkanu vodi besomučna trka u naoružavanju.

- Tajkuni su svoje bogatstvo u velikom delu stekli zahvaljujući toleranciji države, a ne ličnim i poslovnim sposobnostima. Niko me ne može ubediti da su se obogatili na čist način. Oni bi učestvovanjem u kupovini S-300 za 20, 50 ili 100 miliona evra "kupili" ugled i odužili bi se narodu, a država bi imala velike koristi - objašnjava Lazanski, koji tvrdi da "tajkunska pomoć" u kriznim situacijama nije nepoznata pojava ni na Istoku, ali ni na Zapadu:

- Znate, naši tajkuni nisu državljani Kajmanskih i Devičanskih ostrva ili Kipra, već Srbije. To podrazumeva izvesne obaveze... Molim vas, pa to je svojevremeno Putin uradio sa ruskim oligarsima. To je u kriznim momentima uobičajeno i na Zapadu - ističe Lazanski.

Na drugoj strani, Momir Stojanović, predsednik Odbora za bezbednost, ocenjuje da je ovo odlična ideja.

- Problem je, međutim, to što u Srbiji odavno nema nacionalne solidarnosti bogataša, od kojih su neki možda i nezakonito stekli imovinu. Oni bi svojim novcem stvarno mogli konkretno da pomognu državi, a Srbiji zaista jeste potrebna jaka protivvazdušna odbrana - poručuje Stojanović.

Sasvim je interesantno da gotovo niko od viđenijih biznismena juče nije želeo da komentariše Lazanskog i njegovu ideju. Jedini se osmelio Milo Đurašković, vlasnik "Nibensa" optužen za pljačku putarskih firmi.

- Kad bi mi država vratila ono što mi je otela, poklonio bih joj sve vraćeno. Onda bi me prosečan čovek pitao: A šta bi se tu promenilo? Ništa. Tako sam ja sa mojom Srbijom na nuli - zaključuje Đurašković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online