Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.01.2016.
04:00
Đ. Barović - Vesti A

Jedino rešenje drastične kazne

"Ključne državne institucije ili preduzeća i dalje ne poštuju zakone o dostupnosti informacija i zaštiti podataka ličnosti, a moguće rešenje bi mogle biti mnogostruko veće kazne", kaže, rezimirajući prethodnu godinu, u intervjuu za "Vesti" Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

A. Čukić
Rodoljub Šabić

Koliko ste prošle godine imali predmeta?
- Oko 6.000 predmeta u oblasti slobode pristupa informacijama, plus oko 2.500 u zaštiti podataka o ličnosti. Rešeno je oko 3.800 žalbi zbog uskraćivanja informacija, a u 150 slučajeva intervencija poverenika nije dala rezultat.

S kojim objašnjenjem?
- U pitanju su "objašnjenja" da je reč o "tajni", "zaštiti privatnosti", "zloupotrebi prava poverenika", do ćutanja. Objašnjenja su irelevantna, ali nakon donošenja rešenja po njemu se mora postupiti, bar zakon tako nalaže.

Na potezu Ministarstvo za državnu upravu

- Pokretanje prekršajnih postupaka protiv lica koja ne poštuju naš nalog nije u nadležnosti poverenika, već Ministarstva za državnu upravu koje je godinama tu svoju obavezu potpuno zapostavilo. U poslednje vreme, nakon nekoliko mojih razgovora sa ministarkom Udovički, ima nagoveštaja da bi se to moglo promeniti.

Koje institucije ili preduzeća prednjače u nepoštovanju vašeg naloga?
- Prednjače, što je indikativno, oni koji raspolažu velikim javnim dobrima. Posebno se izdvajaju Telekom Srbija, Srbijagas, Železnice Srbije.

Koliko je kazni do sada izrečeno zbog nepoštovanja vaše odluke?
- Reč je o sumi od oko 4,5 miliona dinara kazni. Poverenik izriče kazne, ali ih ne naplaćuje on, one su prihod budžeta, i o tome koliko je i naplaćeno brigu vodi Uprava za trezor Ministarstva finansija, možete pitati njih.

Šta u slučaju da neko ne plati kaznu?
- Već sam više puta upozoravao da dva mehanizma koja nisu pod kontrolom poverenika ne funkcionišu uopšte, ili funkcionišu samo simbolički i selektivno. Uz pomenuti mehanizam prekršajne odgovornosti, mislim i na zakonsku obavezu Vlade da u slučaju potrebe prinudom obezbedi izvršenje rešenja poverenika.

Znači, isplativije je platiti nego odgovoriti na vaš nalog?
- Poverenik ima 95 odsto uspešnih intervencija, što je veoma dobar rezultat čak i po kriterijumima "starih demokratija". Rezultati institucije bi bili i bolji da kako treba funkcionišu i mehanizmi koje sam pomenuo.

Da li je rešenje povećanje kazni?
- Čak i ovakve kakve su, kazne koje se plaćaju "iz budžeta u budžet", odnosno državne institucije ih plaćaju novcem budžetskih obveznika, mogle bi biti efikasnije kada bi bile veće. Maksimalni ukupan iznos od 200.000 dinara za veliku većinu onih koji ne žele da poštuju zakon nije problem. Možda bi zakonsko rešenje koje bi ih suočilo s tim da bi znatno veći iznos sa njihovih budžetskih pozicija išao u npr. dobrotvorne svrhe bilo stimulativnije.

Arhiv čuva stare dosijee

Na spisku onih koji su odbili da izvrše vaše rešenje su i Tekvondo asocijacija Srbije, Jedriličarski i Kajakaški savez, pa čak i Arhiv Srbije?
- Najčešće su u pitanju dokumenti koji govore o raspolaganju javnim novcem, javnim nabavkama i slično. U slučaju Arhiva Srbije, najčešće su u pitanju stari personalni "tajni" dosijei "bezbednosno interesantnih lica" koje su službe bezbednosti predale ovoj instituciji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online